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1 Introduction
SA3 responded to CT4's LS on "LS OUT on OAuth2.0" (C4-184465) in S3-182033. This discussion paper provides an analysis on the actions CT4 needs to undertake based on SA3's response to each of CT4's question.

2 Analysis
	Sl.No
	CT4 Question, SA3 Answer and CT4 Analysis

	1a
	Question from CT4: CT4 would like SA3 to clarify if NF service registration with the NRF is mandatory to obtain client ID and client secret and if not, how are the client credentials obtained?
SA3 Response: According to the RFC 6749, OAuth 2.0 client registration with the OAuth 2.0 server is a mandatory step which results in a client id to be assigned to the registered client. Based on CT4’s clarification that NF service registration with the NRF is not a mandatory step followed by all the NFs, SA3 has discussed the following two alternatives:

a) Leaving client registration out of scope for 3GPP Rel-15 and up to implementation. The provisioning of client credentials would also be out of scope. 

b) Specifying an independent client registration procedure between NF and NRF. The NRF provides the registered NF with both client id and client credentials during client registration and uses an HTTP Authentication method as additional authentication method.

Analysis and action on CT4 part:

RFC 6749 section 2 says:

Client registration does not require a direct interaction between the client and the authorization server.When supported by the authorization server, registration can rely on other means for establishing trust and obtaining the required client properties (e.g., redirection URI, client type).  For example, registration can be accomplished using a self-issued or third-party-issued assertion,or by the authorization server performing client discovery using a trusted channel.

Based on this CT4 can respond to SA3 as
1. If an NF service consumer has registered earlier with the NRF, it would have provided the NfInstanceId which shall be used as the client id for access token request.
2. If an NF service consumer has not registered earlier with the NRF, then the NRF shall be provisioned with the NfInstanceId as the client Id of the NF service consumer.
3. Client secrets are assumed to be configured / pre-shared between the NRF and NF service consumer. They are not exchanged during the registration request.
No specific CRs needed on CT4 part. We can provide the above information in an LS response to SA3.

	1b
	Question from CT4: Specifically, how are the client credentials obtained in inter PLMN scenarios?

Answer from SA3: Regardless of how the client is registered, client credentials are only applicable when the client authenticates with its own NRF. Client authentication is thus always performed between an NF and its own NRF, in both inter-PLMN scenario and intra-PLMN scenarios. 

How the client credentials are obtained, depends on the client authentication method. More details are provided in the answer to Question 3.

The following procedure is used when requesting an access token in the inter-PLMN scenario:

a) The NF service consumer is authenticated by the NRF in the consumer PLMN (more details in the answer to Question 3).

b) The NRF in the consumer PLMN forwards the Access token Request to the NRF in the producer PLMN. 

The NRF in the producer PLMN does not explicitly authenticate the NF service consumer, and instead trusts that the NRF in the consumer PLMN has authenticated the client before forwarding the access token request message to the NRF in the producer PLMN.

Analysis and action on CT4 part:

No action required from CT4.

	2
	Question from CT4: Figure 13.4.1.1-3 of TS 33.501 step 2, specifies access token verification by an NF Service Producer with the NRF. Does this require the NRF to expose an access token verification service and is the access token verification in step 2 always mandatory (the figure shows step 2 with dotted lines, which usually implies optional)? 

Answer: According to the current status of TS 33.501, an access token verification service by the NRF is needed. The access token verification by the NRF is mandatory to support but optional to use.

However, as a simplification in Rel-15, the access token verification by the NRF could be removed. The access token would then always be verified by the service producer.

Analysis and action on CT4 part:

CT4 needs to make a decision on whether we are going to specify an access token verification service in NRF or not.



	3
	Question from CT4: What client authentication mechanism is used between the NF Service Consumer and the NRF (acting as the Authorization Server)? It should be noted that as specified IETF RFC 6749 section 2.3.1 the NRF (acting as authorization server) MUST support HTTP Basic Authentication mechanism anyways.

Answer fromSA3: Authentication between NF and NRF is specified in clause 13.3 of TS 33.501. The attached CR S3-182035 contains the latest agreed changes to this clause. 

1. According to clause 13.3.1, NF and NRF in the same network authenticate in the following way:
"If the PLMN uses protection at the transport layer, authentication provided by the transport layer protection solution as specified in clause 13.1 shall be used for mutual authentication of the NRF and NF.

If the PLMN does not use protection at the transport layer, mutual authentication of NRF and NF may be implicit by NDS or physical security."
2. Transport layer protection is specified in clause 13.1:

"TLS shall be used within a PLMN unless network security is provided by other means."

3. Furthermore, according to clause 13.3.x:

"If the PLMN uses token-based authorization, the network should use protection at the transport layer."

"NOTE 2: Authentication between network functions in different PLMN is implicit by authentication between NF-SEPP as in clause 13.3.a, SEPP-SEPP as in clause 13.2 and SEPP-NF as in clause 13.3.a."

(This NOTE also holds for authentication between NRF and NF in different networks, as the NRF is a network function as well.)

SA3 considers the following options for OAuth 2.0 client authentication by the NRF: 

a) NF and NRF authenticate using TLS, and do not use HTTP based client authentication method. 

b) NF and NRF do not use TLS for authentication, but e.g. NDS/IP or physical security. In this case, an additional HTTP based authentication scheme is needed for authentication of the OAuth 2.0 client. 

Option a) is already specified in the current TS 33.501. Option b) allows using token-based service access authorization together with NDS or physical security. 

NOTE: According to RFC 6749, HTTP Basic authentication scheme requires mandatory use of TLS between the client and the server. An alternative HTTP based authentication scheme is needed for deployments based on NDS or physical security. SA3 has started looking at few options. If such an option is to be specified, SA3 will do so at the SA3#92 meeting in August.

Analysis and action on CT4 part:

CT4 needs to wait for SA3 to specify how HTTP based authentication is performed when NDS/IP or physical security is used. No action on CT4 at this moment.

	4
	Question from CT4:
Clause 13.4.1.0 of TS 33.501 specifies

The authorization framework described in clause 13.4.1 is mandatory to support for NRF and NF.

Does "mandatory to support" here also imply mandatory to use every time an NF Service Consumer accesses the service of an NF Service Producer? CT4 would like to highlight that the security schema for each API has to be specified in the OpenAPI specification. Once a security schema is specified in the OpenAPI file, the NF Service Consumer shall comply with it.

Answer from SA3:

SA3's intention was to make the token-based authorization framework in clause 13.4.1 mandatory to support but optional to use. 

Analysis and action on CT4 part:

There are 2 aspects CT4 needs to cover. 

1. Syntactical specification of no use of OAuth as an option in OAuth 2.0

2. Semantic specification of how NF services behave if a consumer does not perform OAuth2.0 authorization

For /1/:

See 
https://github.com/OAI/OpenAPI-Specification/issues/14



 HYPERLINK "https://github.com/go-swagger/go-swagger/issues/1446" 

https://github.com/go-swagger/go-swagger/issues/1446



The second thread says:

Based on OAI/OpenAPI-Specification#14, I've create a path that includes:

      security:

      - {}

      - jwt: []

This compiles fine, but when I submit request that doesn't include my API key, I get an immediate 401 response. Is this a supported configuration?

 

And then in the discussion someone has provided a fix in 
https://github.com/go-openapi/runtime/pull/103 



This fix was done on 13th June, 2018.

 

So given this –the following security scheme was tried in http://editor.swagger.io/  for one of the OpenAPI files.
 

security:

  - {}

  - oAuth2Clientcredentials: []

 

And it works. Swagger editor doesn’t complain. With the above fix, even request validator against such a OpenAPI spec also should not complain.

Action#1: Hence it is proposed to update the security section of all the OpenAPI specifications with the following line. This can be done as part of other CRs which touch the OpenAPI files.

- {}

For /2/:
The following questions arise

· Should a client send a token or not? How does the client decide? 

· Should a client send a request without token and, if the request gets rejected, should it try again with a token?

· How does a server decide if a request without token can be served? 

· If the server accepts a request without token, is the expected server behaviour identical to the request with token?

Action#2: It is proposed to add clarification on NF service's behavior for the above aspects in TS 29.500. See C4-185056.




3 Conclusion
Discus the above and agree on a way forward for each of the above points. Prepare an LS response to SA3 indicating CT4 decision.
