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1. Overall Description:
3GPP TS 23.501 clause 5.7.1.4 states that in 5G, the UE can indicate the number of supported packet filters for signalled QoS rules of the PDU session during the PDU Session Establishment procedure or using the PDU Session Modification procedure after the first inter-system change from EPS to 5GS for a PDU Session established in EPS and transferred from EPS with N26 interface. When dynamic PCC is deployed, the PCF shall ensure that the sum of the packet filters used by all PCC rules which trigger the generation of signalled QoS rules does not exceed that number. The SMF ensures that the sum of the Packet Filters used by all signalled QoS rules for a PDU Session does not exceed the number indicated by the UE. 
[bookmark: _Hlk96429459]The number of packet filters supported in LTE is limited to 16 per PDN connection but the number of packet filters per PDU session can be up to 1024 in 5G. 
[bookmark: _Hlk96429737]As described in TS 23.502, clause 4.11.1.1, when the UE is served by the 5GC, during PDU Session establishment and GBR QoS Flow establishment, SMF+PGW-C performs EPS QoS mappings, from the 5G QoS parameters obtained from the PCF, and allocates TFT with the PCC rules obtained from the PCF if PCC is deployed. Otherwise, EPS QoS mappings and TFT allocation are mapped by the SMF+PGW-C locally.
Question 1: For a UE with an established PDU session in 5GS with dynamic PCC deployment, how does the SMF+PGW-C know what packet filters will be part of the TFT allocation based on the PCC rules obtained from the PCF if the number of packet filters for signalled QoS rules exceeds the number supported in EPS? Is there any precedence criteria for the SMF+PGW-C to consider the pre-defined PCC rules (known or unknown to the PCF) in the TFT allocation?
Question 2: For a UE with an established PDU session in 5GS without dynamic PCC deployment, how does the SMF+PGW-C know what packet filters will be part of the allocated TFT based on the local policy if the number of packet filters for signalled QoS rules exceeds the number supported in EPS? 
2. Actions:
To SA2 group.
ACTION: SA2 is kindly requested to answer the questions above, and update stage 2 if deemed necessary.
3. Dates of next TSG CT WG 3 and TSG CT WG 4 meetings
3GPP TSG CT3#121-e	04th – 08th   April 2022		E-Meeting
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