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Problem description:

· Issues with ”a=inactive” brought up by GSMA IREG RILTE and have impacts on user experience for VoLTE UEs when interworking with wireline SIP clients. Therefore CT1in LS C1-144656 was asked to solve this problem by removing ”a=inactive” line. 
· If the preconditions are used, according to TS 24.229 section 6.1.2 the initial INVITE shall contain attribute “a=inactive”:

6.1.2
Handling of SDP at the originating UE
An INVITE request generated by a UE shall contain a SDP offer and at least one media description. This SDP offer shall reflect the calling user's terminal capabilities and user preferences for the session.

If the desired QoS resources for one or more media streams have not been reserved at the UE when constructing the SDP offer, the UE:

· shall indicate the related local preconditions for QoS as not met, using the segmented status type, as defined in RFC 3312 [30] and RFC 4032 [64], as well as the strength-tag value "mandatory" for the local segment and the strength-tag value either "optional" or as specified in RFC 3312 [30] and RFC 4032 [64] for the remote segment, if the UE supports the precondition mechanism (see subclause 5.1.3.1);
· -shall set the related media streams to inactive, by including an "a=inactive" line, according to the procedures described in RFC 4566 [39], unless the UE knows that the precondition mechanism is supported by the remote UE; and……

Additional TS 24.229 section 6.4.1. mandates the MGCF to use a=inactive”:
6.4.1
Calls originating from circuit-switched networks
The usage of SDP by the MGCF is the same as its usage by the UE, as defined in the subclause 6.1 and A.3.2, with the following exceptions:

· in an initial SDP offer the MGCF shall not use the "inactive" attribute when the local preconditions are met;

· if local preconditions are not met at the MGCF and local configuration indicates that the MGCF is serving users not supporting SIP preconditions, then the MGCF shall set the inactive mode (by including an attribute "a=inactive") in an initial SDP offer, (otherwise all served users support the SIP precondtions and the inactive indication is not needed);

......

· The historic analyses of the 3GPP requirement to set a= inactive line in initial INVITE requests, shows that in Rel-8 with the inclusion of TISPAN for common IMS core this should prevent problems with “Ghost ringing” when interworking with fixed network SIP-clients not supporting preconditions. Media should be sent to sendrecv only after resource reservation on A-side (3GPP) is finalized.
SIP client not supporting preconditions alerts the B-Side user when responding 180 ringing (If UPDATE method and reliable provisional responses are supported before 180 Ringing, 183 session progress, resource reservation and the receipt of UPDATE are processed).
· Behaviour of Ghost ringing depends also on implementation of pre-conditions on B-side SIP Client. 
· Setting “a=inactive” has no positive influence of ghost ringing issue and therefore “a=inactive” in init. INVITE is useless.
· Sufficient media resources can be guaranteed by network side resource reservation via Rx and Gx and this is faster and more efficient than another re-INVITE after 200OK which cause additional delay.
· AT&T and Deutsche Telekom testing with VoLTE deployment shows up annoying impacts on user experience (media clipping, no early media) when interconnected with SIP Clients not supporting preconditions. When not setting “a=inactive” in init. INVITE, user experience was improved because network resource reservation is faster than the time needed for re-INVITE after 200OK and therefore issues like media clipping was not shown up. 

Example scenario: 
If the terminating UE does not support the UPDATE method and does not support the reliable provisional responses, then the originating UE is unable to change the directionality of the media from ”a=inactive” to ”a=sendrecv”. Only when 200 (OK) response for initial INVITE request is received, the originating UE is able to send re-INVITE request and change the directionality from ”a=inactive” to ”a=sendrecv”. Setting a=inactive dose not solve the problem of media clipping. But setting media to sendrec can improve the user experience, if network resource reservation is faster than the time needed for re-INVITE after 200OK which can results to further unnecessary media clipping (confirmed by testing at AT&T and Deutsche Telekom).
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Additionally if a network entity sending early media (i.e. announcement) does not support the UPDATE method, then the network entity is unable to send early media to the originating UE. Even if resource reservation is not finalized for the originating UE, the originating UE can receive media sent by the terminating UE (or early media). Those media would be delivered via default EPS bearer. In some situations, the default EPS bearer can offer sufficient capability.
SIP default behaviour:

IETF RCF 3264 “An Offer/Answer Model with the Session Description Protocol (SDP)“:
5.1. Unicast Streams:

 If the offerer wishes to only send media on a stream to its peer, it MUST mark the stream as sendonly with the "a=sendonly" attribute. We refer to a stream as being marked with a certain direction if a direction attribute was present as either a media stream attribute or a session attribute. If the offerer wishes to only receive media from its peer, it MUST mark the stream as recvonly. If the offerer wishes to communicate, but wishes to neither send nor receive media at this time, it MUST mark the stream with an "a=inactive" attribute. The inactive direction attribute is specified in RFC 3108 [3]. Note that in the case of the Real Time Transport Protocol (RTP) [4], RTCP is still sent and received for sendonly, recvonly, and inactive streams. That is, the directionality of the media stream has no impact on the RTCP usage. If the offerer wishes to both send and receive media with its peer, it MAY include an "a=sendrecv" attribute, or it MAY omit it, since sendrecv is the default. If the offerer wishes to both send and receive media with its peer, it MAY include an "a=sendrecv" attribute, or it MAY omit it, since sendrecv is the default.....
Conclusion:

· A network based simple removal in IBCF or P-CSCF is not a proper solution because UE expect answer to outgoing INVITE and will not send/receive media till procedure using PRACK/UPDATE or a receipt of 200OK and afterward Re-INVITE with “a=sendrecv”. 

· Setting “a=inactive” has no impact on the timing of resource reservation and has only impacts only scenarios where B-side UE is not supporting preconditions, like interworking with non 3GPP fixed line UEs (not supporting preconditions and or UPDATE method).

· If both sides supporting preconditions, removal or usage of a=inactive has no influence.
· Not setting ”a=inactive” there is a need that sufficient media resources available (could be before resource reservation the default EPS bearer) via network initiated resource reservation via Rx and Gx. 
· Test results shows that the time for the network initiated resource reservation via Rx and Gx communication is smaller in comparison to the additional delay of a re-INVITE round after 200OK. 
· Not setting a=inactive does improve the user experience, on the other side setting a=inactive will not solve the problem of media clipping.

To guarantee interoperability between 3GPP compliant VoLTE UEs and wireline SIP clients, it is desirable that the originating VoLTE UE is not required to include the ”a=inactive” attribute for each media in SDP offer in initial INVITE. UEs (A-, B-side) that do support preconditions do not need the “inactive” attribute either, because such UEs would gate media based on the precondition status being exchanged. 

To enable GSMA to increase robustness of VoLTE as defined in IR.92 it’s proposed to remove this requirement in 3GPP TS 24.229 and TR 24.930 specifications for >= Rel-12.
Conference call Minutes:

This conference call was an informative CT1 call to discuss the problems related to mandatory setting “a=inactive line” in initial INVITE requests, related solution proposal and analyse impacts. Additionally the required changes on 3GPP standards and the impacted releases should be identified. 
Titel: “a=inactive Conference Call” at Tue 13.1. 13:00 UTC (14:00 CET) – 13:10 UTC (14:10 CET)

Agenda
:

1) All Discussion papers to point out advantages/disadvantages of using a=inactive in int.INVITE.

2) Proposed solution CRs

3) How to proceed in 3GPPCT1, CRs, Releases...

Documents presented:

· Discussion on "Interworking problems when using attribute “a=inactive” in initial INVITE" from Deutsche Telekom, AT&T
Participants:
AT&T (Martin), Alcatel-Lucent (Keith), Samsung (Ricky), NTT (Shunsuke), Blackberry (Andrew), Ericsson (Janne, Ivo, Christer, Jorgen), Nokia Siemens Networks (Peter), Telekocom Italia (Roberto), Vodafone (Peter), Huawei (Georg), Deutsche Telekom (Mari, Michael, Reinhard) 

-> Pardon me, if I have forgotten to list your company and name!
Highlights of the discussion:
The historic analyses of the 3GPP requirement to set a= inactive line in initial INVITE requests, shows that in Rel-8 with the inclusion of TISPAN for common IMS core this should prevent problems with “Ghost ringing” when interworking with fixed network SIP-clients not supporting preconditions. Media should be sent to sendrecv only after resource reservation on A-side (3GPP) is finalized. 

(DTAG) comments that B-Side UE not supporting preconditions always starts immediately ringing after sending 180 ringing and there are no positive impacts on user experience with inactive media because real world test shows that network based resource reservation is faster and more efficient as an additional r-invite round.. 

B-Side UEs supporting UPDATE method will response with 183 session progress and wait for sending 180 ringing and ringing after receiving UPDATE message. Therefore “a=inactive” in init. Invite is also useless. 

A result of the discussion as mentioned by (NSN/Peter), the issue with using a=inactive has no impact on the timing of resource reservation and has only impacts for the scenario where B-side UE is not supporting preconditions. Therefore scenario including/not including a=inactive has only influence on interworking with non 3GPP fixed line UEs on B-side not supporting preconditions and (or UPDATE method). 

It was mentioned (E///Ivo), that during session setup between originating UE supporting precondition and terminating UE not supporting precondition, if media is not set to inactive in initial SDP offer, before resource reservation is finalized for the originating UE, the originating UE can receive media sent by the terminating UE (or early media). Those media would be delivered via default EPS bearer. In some situations, the default EPS bearer can offer sufficient capability.

AT&T and Deutsche Telekom found during testing the issue of essential impacts on service quality for VoLTE users (media clipping). With not setting “a=inactive” this issues are not shown up. It was mentioned that network based resource reservation is fast enough and more efficient than another round of re-Invite. 

The removal of the mandatory requirement to set “a=inactive” from 3GPP results in the behaviour as specified in IETF RFC 3264 is in charge: “.... If the offerer wishes to both send and receive media with its peer, it MAY include an "a=sendrecv" attribute, or it MAY omit it, since sendrecv is the default.”.

Blackberry, AT&T and Deutsche Telekom conclude that the heavy impacts on service quality for the VoLTE user as an essential problem and proposes to bring back changes to Rel-8. At least one company cannot find any justification for an essential change.

ALU/Keith mentioned that besides CR to TS 24.229, the TR 24.930 has to be aligned.

How to progress/solution proposal:

As result of the discussion, the proposed way forward is to remove the requirement for Rel-12 and Rel-13. This will enable GSMA IREG RiLTE to update IR.92. Related CRs should be submitted for agreement at the CT1#90 meeting.

How to progress/solution proposal:
As result of the discussion, the proposed way forward is to remove the requirement for Rel-12 and Rel-13. This will enable GSMA IREG RiLTE to update IR.92. Related CRs should be submitted for agreement at the CT1#90 meeting.

Actions for the next CT1#90 Meeting: 

· Update the presented discussion document on "Interworking problems when using attribute “a=inactive” in initial INVITE" with issues brought up at the conference call (DATG, Reinhard)

· Prepare CRs to TS 24.229 for Rel12/Rel13(Mirror) to remove requirement from chapter 6.1.2 and 6.4.1 (DTAG, Reinhard)

· Analyse impacts on “Signalling flows for the session setup” and prepare CRs to TR 24.930 for Rel-12/Rel-13 (NSN, Peter)

· If at the meeting decision can be made and related CRs are agreed, prepare an LS to impacted Groups e.g. GSMA IREG RILTE, CT3, RAN5,... (DTAG, Reinhard)

