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1. Introduction

This paper discusses CSFB priority call handling in a network supporting Multimedia Priority Service.

2. Discussion
CT1 received LS from SA2 on CSFB priority call handling (C1-132982/S2-132330). SA2 would like CT1 to clarify which entity (MSC or MME) determines which eMLPP priorities are considered as high priority for CSFB, quote:
SA2 would like CT1 to clarify which entity (MSC or MME), in a network supporting eMLPP and for mobile terminated CS fallback calls, should determine which eMLPP priorities are considered as high priority for CSFB e.g based on local configuration:

· Either it is the MSC. In this case, if it receives SGs-Paging-Request with the MLPP IE, the MSC will provide a priority indication to the MME along with a paging message only for high priority eMLPP calls. In other words, when eMLPP priority is provided via SGs Paging Request, its value does not need to be interpreted by the MME: the only presence of this IE indicates “CSFB High Priority” (per TS 36.413 definition);

· Or it is the MME. In other words, the MSC sends eMLPP IE in SGs-Paging-Request message and the MME derives whether the MT call is CSFB high priority or not based on the eMLPP priority level received in this message.

TS 29.118 seems to be ambiguous, in particular in clause 8.14.10 (eMLPP priority). 

Upon further checking on related spec in 23.272 and 29.118, it becomes obvious that existing texts are not written in a clear way. 
For example, TS 29.118 specifies in clause 8.14.10 the condition for sending eMLPP priority over SGs: 

8.14.10
eMLPP priority

This information element shall be included if the VLR supports CSFB priority call handling and the call was received with priority.
Here wording "with priority" could potentially be interpreted in two different ways:

Interpretation 1): 
“with priority” means the is a high priority call and the priority level indication indicates "high priority"; 

Interpretation 2): 
“with priority” only means there is a priority level indication to indicate the call priority level, however the priority level is not necessarily indicating high priority call given that within an eMLPP network, all calls are assigned an eMLPP priority.
Then depending on how this is interpreted, the entity makes priority call determination would be different. For interpretation 1), MSC/VLR makes the decision as it includes the eMLPP priority IE only for high priority calls. For interpretation 2), obviously the MSC/VLR does not make decision as it simply includes eMLPP priority IE whenever a prority level indication (including default priority) is received, so priority call determination is left to the MME.
Below we examine each interpretation in detail. 
A). Interpretation 1): “with priority” means the is a high priority call and the priority level indication indicates "high priority"
The following requirements in 23.272 match with this interpretation:

For mobile terminated CS fallback calls from a service user, the MSC provides a priority indication to the MME along with a paging message. The MME shall set a priority indication to the eNodeB when requesting the eNodeB to page the UE if the UE is idle
If the network supports CSFB priority call handling, the MME supports the following additional functions:

-
For paging message received on the SGs interface with priority indication, the MME provides preferential treatment to this message and also the subsequent CS fallback procedure compared to other normal procedures. If UE needs to be paged, the MME sets priority indication on the paging request to eNodeB. The MME also sets priority indication, i.e. "CSFB High Priority", in S1AP message to the eNodeB, so that eNodeB can initiate the CSFB procedure with priority, as specified in TS 36.413 [35].

-
For a CSFB request from a service user, the MME determines that the CSFB request needs priority handling based on the MPS CS Priority stored in UE's EPS subscription. The MME provides preferential treatment to this request and also sets priority indication, i.e. "CSFB High Priority", in S1AP message to eNodeB to initiate CSFB procedure with priority, as specified in TS 36.413 [35].

So stage 2 does NOT require to pass the priority information to the MME for all users, only for those priority calls, the MME then handles any SGs request received with the priority indication with preferential treatment. i.e. decision is made by the MSC on 2G/3G side.  
This handling is inline with existing 2G/3G MT priority call handling where MSC decides which eMLPP priorities are considered as “high priority” before paging.
Another consideration is for CSFB call, given that actually treament for priority call in terms of access, RAN resource reservation and preemption in case of congestion happen in 2G/3G,  if the 2G/3G and LTE operators are different, it is more reasonable for the 2G/3G operator to decide which call should be handled as high priority.
From provisioning point of view, given that the MSC needs to be provisioned with eMLPP priorities to “high priority call” mapping  for 2G/3G MT call from a served user, the mapping logic is in the MSC already, so no extra provisioning is needed. 

Therefore this interpretation can avoid duplication of the provisioning in the MSC and MME for the eMLPP priorities, and to keep this provisioning under the MSC which is the entity responsible for CS calls (and the reservation of radio resources in the target GERAN/UTRAN).

Proposed handling in case of this interpretion:

- The MSC determines which eMLPP priorities are considered as high priority for CSFB and passes eMLPP priority IE to the MME only for calls that are considered as high priority calls. 

- The MME provides preferential treatment to the paging request and the subsequent CS fallback procedures if eMLPP priority IE is included in SGsAP-PAGING-REQUEST message.
- Spec change: 29.118, 23.272
B). Interpretation 2): “with priority” only means there is a priority level indication to indicate the call priority level
1). According to 22.067/23.067 within an eMLPP network, all calls are assigned an eMLPP priority, calls not originated by priority service users are assigned a default eMLPP priority: 
TS 22.067: 

"The eMLPP service is applicable to all mobile stations in the domain with all or some mobile stations having a respective subscription assigning precedence according to the eMLPP service."

TS 23.067: 

-
mobile originated point-to-point call:


The priority level depends on the calling subscriber. If the user has no eMLPP subscription, the call shall have a default priority level defined in the network. If the user has an eMLPP subscription, the call shall have the priority level selected by the user at set-up or the priority level predefined by the subscriber as default priority level by registration.

-
mobile terminated point-to-point calls:


The priority level depends on the calling party. For this, interworking with the ISDN MLPP service is required. If the call is not an MLPP call, i.e. no priority level is defined, the call shall be treated in the mobile network with a default priority level. If the call is an MLPP call, the call shall be treated with the priority level provided by the interfacing network.

This would seem to suggest that "priority indication" wording below is meant to say this eMLPP IE passed by the MSC to the MME in the paging message simply indicates a priority level, and this priority level is not necessarily an indication of high priority call, it could be default priority level.

For mobile terminated CS fallback calls from a service user, the MSC provides a priority indication to the MME along with a paging message. 

2). Definition for eMLPP Priority IE in 29.118 supports this interpretation. In fact, the eMLPP Priority IE defintion can be traced back to 24.008: 

Table 8.14.1.1: SGsAP-PAGING-REQUEST message content

	Information element
	Type/Reference
	Presence
	Format
	Length

	Message type
	Message type
9.2
	M
	V
	1

	...
	
	
	
	

	eMLPP Priority
	eMLPP Priority
9.4.24
	O
	TLV
	3

	Additional paging indicators
	Additional paging indicators
9.4.25
	O
	TLV
	3


24.008:

3.2.2.56
eMLPP Priority

This Information Element contains the eMLPP priority of the call.

It is coded as follows:

	8
	7
	6
	5
	4
	3
	2
	1
	

	Element identifier
	octet 1

	Spare
	call priority
	octet 2


The call priority field (bit 3 to 1 of octet 2) is coded in the same way as the call priority field (bit 3 to 1 of octet 5) in the Descriptive group or broadcast call reference information element as defined in 3GPP TS 24.008.

	Call priority (octet 5)

	Bit

	3
	2
	1
	

	0
	0
	0
	no priority applied

	0
	0
	1
	call priority level 4

	0
	1
	0
	call priority level 3

	0
	1
	1
	call priority level 2

	1
	0
	0
	call priority level 1

	1
	0
	1
	call priority level 0

	1
	1
	0
	call priority level B

	1
	1
	1
	call priority level A


This means eMLPP Priority IE will only provide a priority level value, but this priority level value does not necessarily mean the call is priority call. Interpretation of this priority level is operator dependent, for example, according to the following priority level assignment, only call priority level "1, 0, B, A" are considered priority calls:

	Priority level
	Set‑up time
	Pre‑emption
	Examples

	A
	class 1
	Yes
	VBS/VGCS emergency applications

	B
	class 2
	Yes
	Operators calls

	0
	class 2
	Yes
	TS12 Emergency calls 

	1
	class 3
	Yes
	Premium rate calls

	2
	class 3
	No
	Standard rate calls

	3
	class 3
	No
	Default for no eMLPP subscription

	4
	class 3
	No
	Low tariff calls


This appears to suggest that even if eMLPP IE is included in paging request, it does not necessarily mean the priority level is indicating "high priority".  The call only needs to be handled as "high priority" call if the priority level indicating priority call. On the other hand, if the priority level does not indicates priority call, even if eMLPP IE is included,  the call should not be "high priority" call with preferential treatment. 

3). Note that for 2G/3G MT calls, according to 24.008, what is included in setup message is the priority level value (which can be either indicating high priority call or low priority call). This matches the definition for eMLPP Priority IE in 29.118 as discussed above:

9.3.23.1.15
Priority

May be included by the network to indicate the priority of the incoming call if eMLPP is used.

	8
	7
	6
	5
	4
	3
	2
	1
	

	
	Priority Level

IEI
	0

spare
	call priority
	octet 1


Figure 10.5.11/3GPP TS 24.008 Priority Level

Table 10.5.11/3GPP TS 24.008 Priority Level
	Call priority (octet 1)

	Bit

	3
	2
	1
	

	0
	0
	0
	no priority applied

	0
	0
	1
	call priority level 4

	0
	1
	0
	call priority level 3

	0
	1
	1
	call priority level 2

	1
	0
	0
	call priority level 1

	1
	0
	1
	call priority level 0

	1
	1
	0
	call priority level B

	1
	1
	1
	call priority level A

	


So under this interpretation, MSC does not determine priority, it only sends eMLPP IE in SGs-Paging-Request message, the eMLPP IE embeds a call priority level value that indicating the priority level for the call received. When the MME receives the SGs paging request, whether it treats the subsequent CS Fallback procedure preferentially (by indicating "CSFB high priority") depends on the priority level indicated in the eMLPP IE:

- if the priority level indicates high priority based on operator service configuration, then the MME will provide preferential treatment => only in this case, the MME processes this message with priority and set "CSFB High Priority" in paging message to eNB.

- otherwise, no preferential treatment, call is paged at normal priority.
This would means that in order for the MME to make the decision, the MME needs to examine eMLPP IE and interpret the meaning of the priority level value, which would require new eMLPP service provisioning on the MME.
Note that this new eMLPP service provisioning is related to priority service in the CS domain, not PS domain.  For PS domain, there is provisioning related to ARP level, but ARP is related to the priority for EPS bearers, the range of ARP values and meaning is different from the range and meaning of the eMLPP priorities in the CS domain.
Proposed handling in case of this interpretion:

- the MSC passes eMLPP IE to the MME for all calls where this eMLPP priority indication is received.

- the MME determines whether the MT call is CSFB high priority call or not based on the eMLPP priority level received from the MSC. If the MT call is a priority call, the MME processes this message with priority and set "CSFB High Priority" in paging message to eNB. Otherwise, the CSFB MT call is paged at normal priority without preferential treatment.
- Spec change: 29.118, 23.272 
Summary of Analysis: 
- It is important to fix the spec ambiguity so that no all CSFB calls are treated as high priority calls. 
- Both interpretations can be made to work with proper spec correction/clarification.

- Given that eMLPP priorities is related to the priority to establish the CS call at the target GERAN/UTRAN after CSFB, and related eMLPP service provisioning is in the MSC already, it makes more sense to avoid the duplication of the provisioning in the MSC and MME for the eMLPP priorities, and to keep this provisioning under the MSC which is the entity responsible for CS calls (and the reservation of radio resources in the target GERAN/UTRAN). Therefore handling based on interpretation 1 is preferred.
3. Conclusion

It is proposed that CT1 has further discussion on these two interpretations and make a decision. CR based on interpretation 1 is provided in C1-133959, C1-133960 and C1-133961.



















