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1
Overall description
CT1 is discussing how to implement the interworking with EPC for single-registration mode UE w/o N26 interface at stage 3.
CT1 identified that SA2 provided two options for mobility from 5GC to EPC:
"-
For mobility from 5GC to EPC, the UE that has received the network indication that dual registration mode is supported may either:

-
perform Attach in EPC with Request type "Handover" in PDN CONNECTIVITY Request message (TS 23.401 [26], clause 5.3.2.1) and subsequently moves all its other PDU session using the UE requested PDN connectivity establishment procedure with Request Type "handover" flag (TS 23.401 [26] clause 5.10.2), or. (Option #1)
-
perform TAU with 4G-GUTI mapped from 5G-GUTI (TS 23.401 [26], clause 5.3.3), in which case the MME instructs the UE to re-attach. IP address preservation is not provided in this case. (Option #2)"
CT1 could not reach consensus on whether to implement Option #1 only, Option #2 only, or both at stage 3. Hence CT1 would like to ask below questions:

Question 1: CT1 would like to understand why SA2 provided two different options for a single use case, i.e. the case where the UE has at least one PDU session established in the source system?
Question 2: In case of no PDU session established at 5GC, CT1 expects that the UE shall initiate an EPS attach when moving from 5GC to EPC. Is this the correct understanding?
Question 3: In case of at least one PDU session established at 5GC and the UE does not support EPS attach with Request type "Handover", whether the UE has to perform Option #2 or the UE has to do a legacy EPS attach?
Background information for above questions: For mobility from 2G/3G to EPC, CT1 only implemented one option for a single use cases:

(1) If there is no PDP context established at 2G/3G, the UE shall perform EPS attach when moving from 2G/3G to EPC;

(2) If there is at least one PDP context established at 2G/3G, the UE shall perform TAU when moving from 2G/3G to EPC.
2
Actions
To SA2

ACTION: 
CT1 kindly asks SA2 to answer above questions.
3
Dates of next TSG CT WG1 meetings
TSG CT WG1 Meeting 107
27 November – 1 December 2017
Reno, USA
TSG CT WG1 Meeting 108
22 - 26 January 2018

Gothenburg, Sweden
