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1. Overall Description:

RAN2 has agreed to reuse SP Positioning SRS Activation/Deactivation MAC CE (TS38.321-i20, section 6.1.3.36) for Rel-17  and Rel-18 INACTIVE SRS transmission in RRC_INACTIVE. RAN2 has also agreed to design a new Aggregated SP Positioning SRS Activation/Deactivation MAC CE (TS38.321-i20, section 6.1.3.83) for Rel-18 aggregated SRS for both RRC_CONNECTED and RRC_INACTIVE.
Those two MAC CEs can both contain spatial relation field to indicate specific spatial relation for specific SRS resource (or specific aggregated SRS resource). Specifically, spatial relation for resource IDi with NZP-CSI-RS and SRS contains serving cell ID and BWP ID where the NZP-
CSI-RS or the SRS is configured, see below:
	TS38.321-i20

6.1.3.36  SP Positioning SRS Activation/Deactivation MAC CE
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Figure 6.1.3.36-2: Spatial Relation for Resource IDi with NZP CSI-RS
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Figure 6.1.3.36-4: Spatial Relation for Resource IDi with SRS


In current spec, UE stores the RRC configurations in RRC_CONNECTED into the UE Inactive AS Context when transferring from RRC_CONNECTED to RRC_INACTIVE, while the RRC configuration applicable in RRC_INACTIVE is carried by the RRCRelease message.

Therefore, RAN2 would like to invite RAN1 to answer the following questions:
Q1: When activating semi-persistent SRS in RRC_INACTIVE, whether the indication for spatial relation for resource Idi with SRS and NZP-CSI-RS can be based on the NZP-CSI-RS or SRS configuration which are configured in RRC_CONNECTED?
Q2: Whether the above answer is applicable for Rel-17 SP-SRS activation in RRC_INACTIVE, Rel-18 SP-SRS activation in RRC_INACTIVE and Rel-18 aggregated SP-SRS activation in RRC_INACTIVE?

2. Actions:

To RAN1
ACTION: RAN2 respectfully asks RAN1 to answer the above questions and provide feedback.
3. Date of Next TSG-WG2 Meetings:

TSG RAN WG2 Meeting #127-bis    
14th October– 18th October, 2024

Hefei, China
TSG RAN WG2 Meeting #128     
18th November– 22th November, 2024
           Orlando, USA
�To align with the question


�Actually it is not necessary because TS 38.214 says: “The reference RS can be an SRS configured by the higher layer parameter SRS-Resource or SRS-PosResource, CSI-RS, SS/PBCH block, or a DL PRS…”


�I’m afraid RAN1 doesn’t understand what this new sentence means. The original wording is preferred.
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