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1
Decision/action requested

To discuss and clarify how to interpret the reply LS from RAN2, and to re-consider the conclusion on [3] and [4].
2
References
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Add IP Throughput measurements
[4]

S5-093837 



Add formulas for IP Throughput KPI
3
Rationale
To complete the definition in 32.450 for IP Throughput KPI, the LS [1] was sent to RAN2 to ask RAN2 to define corresponding measurements in SA5 # 67 meeting.
In this meeting, SA5 received reply LS [2] from RAN2. However, there was different opinion on how to interpret the text “RAN2 kindly asks SA5 to express the PDCP SDU measurement as IP packet measurement”.

· Interpretation 1: RAN2 asked SA5 to redefine the measurement at layer 3, i.e. layer 2 knowledge should not appear in the definition. 

· Interpretation 2: The concrete measurement definition with layer 2 knowledge is acceptable to RAN2. What RAN2 asked SA5 to do is only to change measurement name from “PDCP Throughput in DL/UL” to “IP Throughput in DL/UL”.
As a result, the corresponding contribution [3] and [4] were noted. 
To clarify the intention of RAN2 in the LS, Ericsson sent an email to Janne Peisa, who is the contact for this LS in RAN2, and got following response:

The preference from RAN2 would be to change all references to PDCP SDUs to IP packet (or similar) in the measurement. This is identical for user plane (for which PDCP SDU is always IP packet), and thus should not change the actual measurement in any way.
 

The recommendatation was done in order to highlight that this measurement is not a radio measurement, but belongs more to SA5 competence than RAN2 :) RAN2 has no objection to SA5 using PDCP SDU either (as it is identical), should you prefer to do so.
From the response from RAN2 contact, it is clear that what RAN2 recommended is to change the references to PDCP SDU to IP packet, without changing actual measurement. At same time, depending on SA5 requirements, using PDCP SDU is acceptable from RAN2 perspective as well.
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4
Detailed proposal
It is proposed to re-consider the conclusion on [3] and [4] basing on the response from RAN2 contact.
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From: Janne Peisa
Sent: 

2009年11月9日星期一 19:50
To: YunXi Li
Cc: Robert Petersen; Ulf 

Hübinette; Andreas Olsson Ab
Subject: RE: How to interpret 

R2-096266


Hi 

YunXi,


 


The 

preference from RAN2 would be to change all references to PDCP SDUs to IP packet 

(or similar) in the measurement. This is identical for user plane (for which 

PDCP SDU is always IP packet), and thus should not change the actual measurement 

in any way.


 


The 

recommendatation was done in order to highlight that this measurement is not a 

radio measurement, but belongs more to SA5 competence than RAN2 :) RAN2 has no 

objection to SA5 using PDCP SDU either (as it is identical), should you prefer 

to do so.


 


Sorry 

for the confusion.


 


Janne








From: YunXi Li 
Sent: 9. marraskuuta 

2009 13:44
To: Janne Peisa
Cc: Robert Petersen; Ulf 

Hübinette; Andreas Olsson Ab; YunXi Li
Subject: How to interpret 

R2-096266









Hi, 

Janne



 



This week (Oct 9 � Oct 13), SA5# 68 

is held in Shanghai. There is one input LS from RAN2 for 

this meeting: R2-096266 (S5-093735). The action in this LS is described as 

following: 



 



To SA5: 

RAN2 kindly 

asks SA5 to express the PDCP SDU measurement as IP packet measurement and 

capture it in SA5 specification directly.



 



During the meeting, there was 

different opinion on how to interpret the text �RAN2 kindly asks SA5 to express the 

PDCP SDU measurement as IP packet measurement�.



Interpretation 1: RAN2 asked SA5 to 

redefine the measurement at layer 3, i.e. layer 2 knowledge should not appear in 

the definition. 



Interpretation 2: The concrete 

measurement definition with layer 2 knowledge is acceptable to RAN2. What RAN2 

asked SA5 to do is only to change measurement name from �PDCP Throughput in 

DL/UL� to �IP Throughput in DL/UL�. 



 



It was noticed that you are the 

contact person in RAN2 for this LS. 



Could you please help to clarify 

what is RAN2 intention, interpretation 1 or interpretation 2? 





 



Thanks.
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YUNXI 

LI 
Standardization Engineer 
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