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1	Overall description
In LS S4-230007 (R2-2213054) RAN2 asked SA4 and SA5 a number of questions on how area scope can be handled in MBS, as in this case there is no active RRC connection which can be used from the RAN side to control on/off for the QoE measurements.
Question 1: Can information about the applicable area scope of a QoE configuration be provided to the application layer in the UE as part of the QoE configuration container? If it can, how is this information defined at the application layer, e.g. does it indicate applicable tracking area, applicable cells etc.?
SA4 is currently working on specifying MBS for 5G, and assumes that any service-related QoE metrics will still be standardized per service, even when such services are used in the context of MBS. So e.g. for video streaming, the QoE metrics handling is largely described in TS 26.247. The QoE configuration is described in Annex L.2, and allows two different area scopes to be defined: A list of cell identities, and shapes based on GPS locations.
Note that according to clause 10.1, the application will only evaluate the area scope criteria at the start of a session. So if QoE measurements are activated (due to being inside the area scope at the start of the session) any UE movements during the session will not stop (or restart) the metrics collection. The reason for this is to avoid excessive area scope polling by the application (which for shape-based areas would also keep the GPS active during the complete session), as well as to always collect QoE data for a complete session (to make this collected data more useful for session-based analysis).
However, when 5G Media Streaming was specified in TS 26.512 (and while it does refers back to TS 26.247), clause 15.3 in TS 26.512 states that the area scope is no longer available as an application-level parameter. The assumption in SA4 is that any such area scoping will be handled by the RAN side, or by the AS layer in the UE.
Question 2: Can the application layer know the UE location on the proper level (e.g. tracking area, cell) and use this information to decide whether to start QoE measurements when triggering conditions are met?
The ability for the application to know lower-level parameters such as cell identity or tracking area differ between platforms, with Android being more open, while iOS generally is very restrictive. Also, from the viewpoint of SA4 it seems suboptimal to delegate such low-level radio network requirements to the application level, as media applications should not really need to care about this.
Further questions from RAN2 were related to any buffering of QoE reports generated in RRC IDLE/INACTIVE state, based on the assumption that the UE should not trigger a RCC connection setup only to send QoE reports.
Question 3: Is there a time after which the QoE reports collected by the UE are no longer useful for the OAM?
Question 4: In case of limited storage space for QoE reports at the UE, is there any preference from the OAM side on which QoE reports should be reported and which should be discarded, e.g. is there a principle that newer or older reports are more useful for the network? 
These two questions are deferred to SA5, as the answers depend on the OAM reasons for the QoE measurement setup. 
Regarding the general issue of buffering of QoE reports in MBS: While QoE handling for 5G MBS is still not specified, SA4 notes that for the existing non-5G MBS service (as specified in TS 26.346), the application will send QoE reports also during the not-active RRC state, if such a periodic reporting interval has been specified in the QoE configuration (see TS 26.346, clause 8.3.2.1). If no periodic reporting interval has been specified, only a single QoE report covering the complete session is sent after the end of the session.

2	Actions
To RAN2 and SA5: 
ACTION: 	SA4 asks RAN2 and SA5 to take the above answers into account. 

3	Dates of next RAN2 meetings
SA4#123-e	17 – 21 April 2023	Electronic
SA4#124	22 – 26 May 2023	Berlin, Germany
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