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Decision/action requested

Modificaiton to TS 33.536
2
Rationale
There is Counter Check procedure in RRC of  Uu interface in TS38.331[1], and there is also PDCP COUNT check procedure in TS33.501[4] Clause 6.13, which is used to verify the COUNT value used by UE’s PDCP layer and detect malicious inserted packets. As packet insertion is detected automatically in integrity protected DRBs, whenever user plane integrity protection is activated and used on a DRB, the COUNT check procedure will not be used for that particular DRB. But for any DRB which is not integrity protected, the gNB will initiate this procedure to ask UE to check if the most significant bits of COUNT matches with the value indicated by the network.
In the incoming LS from RAN2 (R2-2004083 [2]), RAN2 has asked the following question to SA3;

3. Regarding Counter Check procedure, RAN2 would like to ask SA3 the following question:
Question 2: Is Counter Check procedure needed in PC5 interface for SL unicast DRB?
Here, we anaylze the question rasied by RAN2 and provide corresponding proposals.
2.1 UP IP is not mandatory in PC5

In the PC5 interface, the UP IP is not always enabled, it shall be aligned with initiating UE and receiving UE’s security policies. The requirement in the TS33.536 is as following:

“The system shall support means of configuring the UEs on whether to use confidentiality protection and/or integrity protection for a particular PC5 unicast link.
All PC5 unicast UP data of V2X service type shall be protected according to the PC5 UP security policies of the initiating UE and the receiving UE.”

Based on the above requirements, we can see that whether to use intergrity protection for each SL DRB is configurable, and DRBs established between UEs may not have this protection based on the respective security policy. 

There are 3 different policy for the UP security policy, “REQUIRED”, “PREFERRED”, “NOT NEEDED”. UE sets its UP security policy depends on its specific requirement, for example, in some use cases, UE needs to ensure the high quality and the speed of the service rather than the ensure the security of the stream, under which situation UE will set the UP security policy as “NOT NEEDED”. 
Observation 1: In PC5, the UP IP is not mandatory to be activated.
Observation 2: Whether to activate UP IP security depends on both UEs’ security policy setting, and there are some scenarios for UE to set UP security policy as “NOT NEEDED”.
2.2 Insertion attack is possible in PC5 PDCP

Protection for the signalling and user plane data between the UEs is provided at the PDCP layer, with the PDCP COUNT used for the input of the security protection algorithm, while the PDCP COUNT(32 bits)=HFN(32-the size of PDCP SN bits)||PDCP SN(12 or 18 bits), according to TS 38.323[3]. HFN is not transmitted in the packet, the SN is included in the PDCP header. When there is no UP IP in the PC5 PDCP layer, the attacker could insert the packet in between the genuine PDCP packets in SL data with SN increased, while the receiver can not detect this insertion attack and will drop the PDCP PDU with the same SN but arriving later. 
Observation 3: Packet insertion attack is possible in PC5 PDCP. 

2.3 Summary: 
PDCP COUNT check procedure is used in Uu interface to detect the maliciously inserted packets, which could also happen in the PC5, therefore it is necessary to introduce the PDCP COUNT check procedure in the PC5 interface. 
3
Proposals
Proposal1: The PDCP COUNT check procedure shall be included in the NR V2X security spec TS33.536.

Proposal2: SA3 replies the RAN2 LS(R2-2004083[2]) to confirm that PDCP COUNT check procedure is necessary to be introduced. 
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CHANGES
****************** **** First Change ****************************
5.3.X
Signalling procedure for PDCP COUNT check in PC5
The following procedure is used optionally by any participating UE to periodically perform a local authentication. At the same time, the amount of data sent during the AS connection is periodically checked by two peer UEs. If any participating UE receives the Counter Check request, it shall respond with Counter Check Response message. Whenever user plane integrity protection is activated and used on a SL DRB, the procedure defined in this clause shall not be used for that particular DRB.

UE  monitors the PDCP COUNT values associated to each SL radio bearer. The procedure is triggered whenever any of these values reaches a critical checking value. All messages in the procedure are integrity protected.


Figure 5.3.X-1: UE periodic COUNT check procedure

1.
When a critical checking value is reached (e.g. the value in some fixed bit position in the hyperframe number is changed), a Counter Check message is sent by UE_1. The Counter Check message contains the most significant parts of the PDCP COUNT values (which reflect amount of data sent and received) from each active SL radio bearer) and (optionally) the identity of the SL bearer.

2.
The UE_2 compares the PDCP COUNT values received in the Counter Check message with the values of its SL radio bearers. Different UE PDCP COUNT values are included within the Counter Check Response message.

3.
If the UE_1 receives a counter check response message that does not contain any PDCP COUNT values, the procedure ends. If the UE_1 receives a counter check response that contains one or several PDCP COUNT values, the UE_1 may release the connection.
********************** End of pCR********************
