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1. Overall Description:

CT4 noticed that clause 13.4.1.1 of 3GPP TS 33.501 has a paragraph titled "Access token request during NF service discovery" and describes a procedure for getting the OAuth2.0 access token via the NF Discovery response. 
CT4 would like to highlight the following:

1. The need to support an explicit access token request service in NRF exists since the use of NRF for NF discovery itself is not mandatory all the time. An NF can be discovered by local configuration as well.

2. An explicit access token request service shall follow IETF RFC 6749, which states that for "Client Credentials Grant":

4.4.2.  Access Token Request

   The client makes a request to the token endpoint by adding the following parameters using the "application/x-www-form-urlencoded" format per Appendix B with a character encoding of UTF-8 in the HTTP request entity-body:
and requests to "token endpoint" is defined in section 3.2 of the IETF RFC 6749 as

3.2.  Token Endpoint

….

The client MUST use the HTTP "POST" method when making access token requests.
3. Hence the explicit access token request service exposed by the NRF shall use HTTP POST method. The IETF RFC 6749 has a strong requirement to use HTTP POST in this case.
4. The NF Discovery service operation is defined by CT4 using HTTP GET method as specified in clause 5.3.2.2 and 6.2.3.2.3.1 of 3GPP TS 29.510. It was agreed in CT4 to use HTTP GET considering cacheability of the response and the idempotency of the method. Since the IETF RFC 6749 has a strong requirement to use the POST method for access token request, for Client Credentials grant type, CT4 opines that it is better not to club access token request with NF service discovery as both of them use different HTTP methods (POST and GET respectively). 
Additionally CT4 has the following questions to SA3:
Question 1: Clause 13.4.1.1 of TS 33.501 specifies

OAuth 2.0 client (NF service consumer) registration with the OAuth 2.0 authorization server (NRF)

The NF service registration procedure, as defined in clause 4.17.1 of TS 23.502 [8], shall be used to register the OAuth 2.0 client (NF service consumer) with the OAuth 2.0 Authorization server (NRF), as described in clause 2.0 of [x]. The client id, used during OAuth 2.0 registration, shall be the NF Instance Id of the NF.

CT4 would like to highlight that an NF Service Consumer that wants to get the access token from the NRF for accessing a service provided by an NF Service Producer, need not always register itself with the NRF. An NF is expected to register with the NRF only if it exposes some services. CBCF is an example of an NFs that doesn't act as an NF Service Producer and hence never registers with the NRF. However it consumes the services provided by AMF. 

Hence CT4 would like SA3 to clarify if NF service registration with the NRF is mandatory to obtain client ID and client secret and if not, how are the client credentials obtained? Specifically how are the client credentials obtained in inter PLMN scenarios?
Question 2: Figure 13.4.1.1-3 of TS 33.501 step 2, specifies access token verification by an NF Service Producer with the NRF. Does this require the NRF to expose an access token verification service and is the access token verification in step 2 always mandatory (the figure shows step 2 with dotted lines, which usually implies optional)? 
Question 3: What client authentication mechanism is used between the NF Service Consumer and the NRF (acting as the Authorization Server)? It should be noted that as specified IETF RFC 6749 section 2.3.1 the NRF (acting as authorization server) MUST support HTTP Basic Authentication mechanism anyways.
Question 4: Clause 13.4.1.0 of TS 33.501 specifies

The authorization framework described in clause 13.4.1 is mandatory to support for NRF and NF.

Does "mandatory to support" here also imply mandatory to use every time an NF Service Consumer accesses the service of an NF Service Producer? CT4 would like to highlight that the security schema for each API has to be specified in the OpenAPI specification. Once a security schema is specified in the OpenAPI file, the NF Service Consumer shall comply with it.
2. Actions:

To SA3 group.

ACTION: 
CT4 kindly asks SA3 to take the above information into consideration and remove the paragraph titled " Access token request during NF service discovery" from 3GPP TS 33.501. In addition CT4 kindly asks SA3 to answer the above questions. 
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