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1. Discussion

In SA3 there are now three approaches (NAS-, GBA- and certificate-based) leading to a total of seven solutions to solve the security protection of the PWS message and there were contributions trying to provide criteria to evaluate the solutions. Besides the detailed evaluation criteria a more fundamental issue is what the scope of PWS security should be. There are various scenarios in PWS, and in some cases it seems difficult to provide a perfect security solution.

In this paper we provide the considerations and questions on PWS and PWS security.

Q1. What’s the most important goal of PWS? Warning as many people as possible? Or ensuring the genuineness of the warning message?
Under the assumption that the most important feature of PWS is warning as many people as possible,

Q2. Is it acceptable if only parts of the users can verify the security on a PWS message (but message is sent to all)? 

For example, the PWS message cannot be verified by pre-R12 UEs, but will be displayed without verification, just as what was defined in R11.
 We classify the UEs as following:
U1. Pre-R12

U2. R12 CS-only

U3. R12 using SIM

U4. R12 using USIM, but PS disabled

U5. R12 using USIM, PS enabled, in visited network
U6. R12 using USIM, PS enabled, in home network

If the answer to Q2 is yes, then

Q3. Is a solution needed for all types of the mobile phones above?

Q4.  How to avoid the panic caused by false warning message for the users whose UEs can’t verify the PWS message?
Q5.  Can we have the assumption there won’t be such a closed circumstance where the majority use mobile phones without PWS security feature?
Q6. If the PWS security features can’t work on all UEs, what’s the degree of the best effort of the PWS security? Which types of the mobile phones listed above shall be protected?
We think the best effort is trying to ensure the genuineness of the warning messages which reach as many mobile phones as possible.

Under the assumption that the important feature of PWS is ensuring the genuineness of the warning message, 

Q7. Is there any regulation risk if the PWS message cannot be displayed in pre-R12 UEs?
Q8. Under what circumstances must the R12 UEs verify the secured PWS message (and in case of signature failure not display the message), e.g. only in the home network, only when having a secure information about the status of the visited network available, when the UE is in limited service state, etc.?
In the clause 4.6.4 “Enabling and disabling of Warning Notifications” of the Rel-11 version of TS22.268: 

Where regional or national regulations pertaining to a VPLMN allow, the HPLMN operator shall be able to instruct the PWS-UE to ignore all Warning Notifications that are received whilst in this VPLMN, by means of a setting on the USIM, when the integrity of Warning Notifications in this VPLMN is known by the HPLMN operator to be compromised. This setting need not distinguish VPLMNs.

Q9. If no keys are available in the UE, should the message be suppressed (if the USIM setting indicates PWS security to be used)? 
a. Should this behavior be the same for home and visited networks?
b. What’s the default setting on the USIM if there isn’t clear regional or national regulations pertaining to a VPLMN allow? 
Currently there is no default setting for the USIM PWS security, which may lead to mismatch in configurations. This problem was raised in S3-130128, but was commented that that’s SA1’s work. However we think SA3 can provide suggestion to SA1 from security point of view.

c. If no USIM setting is available, should the default for the UE be no PWS security and display messages? What is the standard behavior of the UE? 
d. Does “This setting need not distinguish VPLMNs.” mean there is only one setting flag and it will be reset when the UE roams to a new VPLMN?
e. Is it possible to change the setting by the user according to his preferences?  
Q10. Is it acceptable that PWS security is only provided for Home Network?

There may be an attack like putting up a base station from another network, and then users will not be able to receive the warning messages from their home network.
Q11. Are attacks which require large effort acceptable?

2. Proposal
We propose SA3 to study the questions raised above, make decision and notify other WGs like SA1, CT6, etc.
We propose to add an editor’s note as following.
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Security requirements of PWS

Editor’s Note: This section aims to add the updated security requirements of PWS, including roaming case.

Security requirements for PWS identified by SA1 are specified in TS 22.268 [2].

Additional requirements identified by SA3 are as follows:

-
For UE that are enabled to receive Warning Notifications from the VPLMN in roaming areas, it shall meet these security requirements listed above.

-
The authentication solution should be robust against errors in the key distribution and overload so that genuine (potentially lifesaving) messages do not get rejected due to some error or overload in the network or in the authentication mechanism itself.

-
A serving network should periodically send test warning messages on the broadcast channel.

-
If the UE has not been configured for PWS message security, PWS warning messages shall always be displayed to the receiving end user.

-
Whether the PWS message has been properly authenticated or not should be invisible to the receiving end user except in the case when an authentication failure in a primary notification implies that an already displayed paging notification shall be rejected.

-
It shall be possible to configure whether or not primary notifications are displayed.

Editor’s Note: The above requirements are ffs as it may be difficult to provide a perfect security solution with these requirements. For detailed questions cf. S3-130405.
