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1. Overall Description:

CT4 thanks GSMA NG for their LS on in-path and in-query parameters. 

CT4 would like to provide the following answers to GSMA 5GMRR:

Q1: With respect to reformatting (clauses 5.3.2.3 and 6.2.5), the exact handling of in-query parameter names and values remains unclear. Are they included in the "RequestLine" (e.g. appended to the "path" component or placed into the "queryFragment" component), or processed in a different way? (This question partly arises due to the difference between “query” and “fragment” part of a URI according to sections 3.4 and 3.5 of RFC 3986).

CT4 answer:

The in-query parameter names and values are encoded in the queryFragment attribute in the RequestLine data type (see clause 6.2.5.2.6 of 3GPP TS 29.573). CT4 has clarified the queryFragment attribute description in the agreed CR that is attached.


Q2: While some 5G APIs encode parameter values inside the path component of the “RequestLine” field, others encode parameter names and values “in-query”, i.e. after the URI path. For example, while Annex A.3 of TS 29.503 specifies in-path parameter values in the URI 
{apiRoot}/nudm-uecm/v1/{ueId}/registrations/smf-registrations/{pduSessionId},
Annex A.2 of TS 29.510 (also see clause 5.3.2.2.5) defines multiple query parameters for the GET method on URI {apiRoot}/nnrf-disc/v1/nf-instances. One of these parameters is the SUPI. 
In the above examples, the UEID and the SUPI are potentially sensitive according to Table 6.1.5.3.5-1 in TS 29.573. However, it appears that a “DataTypeEncPolicy” policy that includes “UEID” as one of the sensitive data types would have no effect on the copy of the UEID or SUPI included in the “RequestLine” because there appears to be no provision for encrypting the “RequestLine” either entirely or any of its components. Is this observation correct? How to ensure that all copies of sensitive information elements, including those encoded in “RequestLine”, are covered by a given “DataTypeEncPolicy” policy?

CT4 answer:

TS 29.573 did not specify how to protect a parameter/variable that is within the URI path or within a query parameter.

CT4 has agreed the attached CR correcting this gap.


Q3: Similar as above, a given parameter value encoded as a path component may need to be modifiable by an intermediary, e.g. an IPX provider. How to indicate such a policy and what are the relevant PRINS processing rules? (Note that, while the "IeLocation" structure, Table 6.1.5.3.6-1, contains a provision for “URI_PARAM”, it contains no provision for the "RequestLine” path component.)

CT4 answer:

CT4 has agreed the attached CR which specifies the new IE location "URI_PATH", which can be used for provisioning of policies addressing sensitive information in path component.


2. Actions:
To GSMA 5GMRR group.
ACTION: 	CT4 kindly asks GSMA 5GMRR group to take the above answers into account.

3. Date of Next CT4 Meetings:
CT4 Meeting calendar can be found at:
https://www.3gpp.org/dynareport?code=Meetings-C4.htm
