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1	Decision/action requested
SA3 is kindly asked to approve conclusions related to KI#2 in TR 33.740
2	References
N/A
3	Rationale
The contribution proposes additional conclusions related to KI#2 in TR 33.740.
4	Detailed proposal
*** Begin of changes ***
7.2	Key Issue #2: Security of UE-to-UE Relay
For Key Issue #2, the following statements are agreed:
NOTE:	The choice and co-existence of the security mechanisms in different use cases (i.e., U2U Relay in and out of coverage) will be decided in normative phase.
Regarding End-to-End security:
· For L2 relay, the source UE and the target UE can establish a PC5 link over the L2 relay after the per hop link is established.
· For L2 relay, the End UEs (Source UE and/or Target UE) reuse the unicast mode security mechanism defined in clause 5.3.3.1 of TS 33.536 [6] to establish a secure connection via the Relay UE.
Regarding hop-by-hop security during PC5 link establishment in Layer 3 UE-to-UE Relay Communication:
· When the Layer 3 UE-to-UE Relay is in 3GPP coverage, the source/target UE and the UE-to-UE Relay can establish a secure PC5 link over the L3 relay with network assistance. The similar security procedure as PC5 security for 5G ProSe Communication via 5G ProSe Layer-3 UE to-Network Relay as defined in clause 6.3 in TS33.503 [x] can be reused.
· When the Layer 3 UE-to-UE Relay is out of 3GPP coverage, the source/target UE and the UE-to-UE Relay can establish a secure PC5 link over the L3 relay without network assistance. The similar security procedure as PC5 security for unicast mode 5G ProSe Direct Communication as defined in clause 6.2.3 in TS 33.503 [x] can be reused.
To support secure operation when the UE-to-UE Relay is out of 3GPP coverage, UEs (Source, Target, and UE-to-UE Relay) can be configured with a policy when in coverage, where the policy determines whether UEs may be configured with user-defined credentials when out-of-coverage.
In the context of UE-to-UE relay, a long-term credential as used in Clauses 6.2.3 and 6.3 in TS 33.503 can also be a password.
Editor’s Note: further conclusion is to be updated.
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