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1. Overall Description:

SA2 thanks CT4 for the liaison and provides answers as below.

CT4 question 1:

It is not clear to CT4 whether the PS-Only-Enforced/PS Only Enabled Subscription Data always means that SMS in PS is available or can these values be indicated even if no SMS data exists in the HSS ? If this is not the case should the HSS have a separate indication that SMS data for PS exists rather than for example trying to derive this from existing Subscription Data ? 
SA2 answer:
PS-enforced means for MME and for SGSN that there are no CS subscriber data. This is completely independent from any SMS support/enablement and is used by the SGSN/MME to know whether it is useful to try any service provision involving Gs or SGs, respectively. SA2 consider using instead the Network Access Mode (NAM). I.e. NAM indicating that the UE/user has no CS subscriber data.
PS-enabled indicates to the SGSN that the “home SMS environment” provides SMS services together with the SGSN that receives this subscriber data info, so that a UE that needs only PS and SMS services can know that it can obtain SMS services from SGSN so that it can stay PS-only. SA2 consider renaming “PS-only-enabled” for the SGSN into “SMS in SGSN Support”
Further, SA2 consider renaming “PS-only-enabled” for the MME into “SMS in MME Support”. It indicates that the HSS and the “home SMS environment” provide SMS services together with the MME.

It should be noted that the SMS support for SGSN and MME may be different in a home PLMN.
CT4 question 2:

Further to Question 1. it is not clear if the PS-Only-Enforced/PS-Only-Enabled shall always mean that SMS in MME capability exists in the HSS or if this can be indicated by an HSS that does not support SMS in MME. SMS in MME is an architecture option that a MME or a HSS supports or not. Is this network capability conveyed by the “PS only enforced” or “PS only enabled” status attached to a user? If this is not the case should there be a separate indication from the HSS that it supports SMS in MME ?
SA2 answer:

PS-only-enforced (NAM shows no CS) just indicates that there are no CS subscriber data so that the MME can avoid any attempts of providing SGs based services. E.g. the MME can immediately decide for providing SMS in MME also when the UE request CSFB registration and SGs is deployed.

“SMS in MME Support” (PS-enabled) indicates the HSS’s capability of handling SMS in MME. And also that the “home PLMN SMS domain” supports SMS with MMEs. If an IWF for S6a is deployed in indicates that the IWF emulates the behaviour of an HSS that supports SMS in MME.

CT4 question 3:

The stage 2 definitions (e.g. TS 23.060 clause 5.3.18) for PS-Only-Enforced indicates that it is used if no CS Subscription Data exists. However the definition for PS-Only-Enabled indicates that "This is independent from any CS subscriber data stored by the HSS." It is assumed by CT4 that this is not the intention since if no CS subscriber data was stored in the HSS then PS-Only-enforced would be indicated. CT4 asks SA2 to clarify this definition.
SA2 answer:

Both are intended as separate pieces of information. PS-Only-Enforced (NAM shows no CS) just indicates that no CS Subscription Data exist, which the SGSN may use for deciding on providing services involving Gs. But whether the home environment (HSS and SMS functions/nodes) supports SMS via SGSN is indicated by PS-Only-Enabled (SMS in SGSN Support). Both are needed.
CT4 question 4:

The stage 2 (TS 23.060 clause 5.3.18) indicates that the PS-Only indications from the HSS also take into account visited network capabilities "The HSS may be configured per visited PLMN whether SMS services via PS domain NAS are supported and wanted, e.g. based on roaming agreement, for the specific visited PLMN. " Is this really intended/required ? CT4 considered that the MME supporting SMS in MME will provide an "MME Number for SMS" in Update Location which will indicate to the HSS the VPLMN capability for SMS in MME. Otherwise the HSS must store multiple PS-Only/SMS in MME settings.
SA2 answer:

The text is for 2G/3G and considers existing deployments. If the visited operator is not interested in sending SMS via SGSN there are potentially also no adequate resources deployed which may result in an increase of failed SMS transfer. For the MME it can just base on the MME’s capability indication as there is no legacy SMS in MME deployment to consider. 

CT4 question 5:

The stage 2 procedures and architecture figure in Annex C of TS 23.272 indicates no impacts to the SMS-GMSC for a Diameter based E interface. This seems to be an oversight since either the SMS-GMSC must support Diameter or a IWF is needed between the legacy SMS-GMSC and the DIAMETER "E" interface to MME. Also CT4 believes the C interface be included in the Figure C.2-1.
SA2 answer: Agree that some update is needed. 
CT4 question 6:

The stage 2 procedures (e.g. C.4.3 in TS 23.272) for SMS in MME suggest that the HSS shall register the MME as an MSC and de-register the MSC. CT4 questions if this is really a strict requirement. It is understood that the HSS needs to send either the MME Number or the MSC in response to a SRI for SM but considers that the solution could be implemented while still permitting CS domain being attached. 
SA2 answer:

It is preferred to have only one option (i.e. MME is considered as MSC for MT-SMS) as this is already complex for all the update and cancellation procedures. A second option, where also the MME functionality would change depending on HSS behaviour, is not desirable for SMS in MME. 
2. Actions:

To CT4.

ACTION: 
SA2 kindly asks CT4 to take above answers into account.
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