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1. Overall Description:

During the presentation of S2-096693 on IMS emergency calls in the case where the P-CSCF is located in the home network, SA2 has agreed that before progressing the discussion of this change request, SA1 should check if new requirements are needed or if existing requirements are in conflict with the proposed architecture modifications proposed.  

SA2 would like to ask the following questions.
Q1. Regulations in some countries require that the UE is authenticated before the IMS emergency call set up can be progressed. TS 22.101 section 10.4 reads “Emergency calls from an unauthenticated UE (as far as the IM CN is concerned) shall be supported by the IM CN subsystem, if required by local regulation”. 
Has SA1 discussed the possibility in the case of Fixed Broadband access of alternative authentication mechanisms such as the IP address or HTTP Digest? Is SA1 aware if regulators consider these valid? 

Q2. The attached document presents a scenario where an application server rather than a UE initiates an emergency call. The current SA1 specifications do not appear to prevent this, but neither explicitly allows it. Would it be possible for SA1 to clarify whether this is acceptable and check if this possibility should be documented in the Stage 1? 
Q3. SA2 has also discussed the possibility of routing the emergency call request via the S-CSCF which offers several advantages such as 

· the possibility of performing the “normal” authentication procedures of the user in certain situations (see Q1);

· determining whether a call is an emergency call or not;

· invoke application servers, for example to play announcements (see Q2)
· Support emergency calls from hosted enterprises (TISPAN 182 024).
With regards to invoking application servers, currently SA1 does not require, neither forbids it and the only requirement found in this area is aimed to prevent the application of services that interrupt or divert the path between the PSAP and the UE. Is the functionality of being able to invoke application servers for an IMS emergency call seen as desirable by SA1? If so is SA1 envisaging further scenarios than the ones described above? 
Q4. In case as a result of the answer to the above questions, it is decided that requirements need to be added to the Stage 1 specifications, is SA1’s intention to open a Release 10 work item for emergency calls? 
The reason for this request is because SA2 may start a work item to specify an architecture that allows application servers to be invoked to initiate an IMS emergency call and coordination between Stage 1 and Stage 2 would be highly beneficial.
2. Actions:

To S1 group.

ACTION: 
SA2 asks SA1 to provide an answer to the above questions. In consideration of the fact that the next SA2 meeting will take place before the next SA1 meeting and of the Release 10 timeline, it would be beneficial if an answer could be provided as a matter of urgency. 
3. Date of Next TSG-??? Meetings:

TSG-SA2 Meeting #77
18th – 22nd January 2010

China

TSG-SA2 Meeting #78
22nd – 26th February 2010
San Francisco, USA
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