SA WG2 Temporary Document

Page 2

3GPP TSG SA WG2 Meeting #68
TD S2-086680
13 - 17 October, 2008

Qingdao, China
Source:
Nortel
Title:
No wildcard use for S4-SGSN and MME
Document for:
Discussion and Approval

Agenda Item:
8.x
Work Item / Release:
SAES release 8
Abstract of the contribution: 
Question use of Wildcard for a S4-SGSN and a MME.
Discussion

A Wildcard APN allows the Core Network to provide a locally defined APN when the UE does not provide any APN during PDP Context Activation procedure. Wildcard use is defined in Annex A of 23.060.

This Annex A is currently referenced in Rel8 23.060 and Rel8 23.401, so it is expected that same wildcard principle would be used by Rel8 Gn/Gp SGSN, Rel8 S4-SGSN and MME:

· During Primary PDP Context Activation procedure (23.060)
· During LTE Attach and PDN Connectivity Request procedure (23.401)
Question the Wildcard use for a MME
According to 23.401 Attach procedure (section 5.3.2.1 step 11), “the MME adopts the PDN subscription context that is marked as default for the default bearer activation, and this results in the usage of the Default APN” when the E-UTRAN UE does not provide any APN. This ensures HPLMN Operator control of the Default APN.

This Default indication is mandatory in HSS for E-UTRAN UEs.

This appears not compatible with the “wildcard” concept which would allow a VPLMN Operator’s MME to select a local APN when the UE does not provide any APN while it has a Default APN subscribed in its HPLMN HSS. The MME would not be able to decide between using the wildcard concept or using the default subscribed APN.
Conclusion 1: the MME always adopts the PDN subscription context that is marked as default for the default bearer activation when the UE does not provide any APN, the “wildcard” concept is not used by a MME.

Question the wildcard use also for a S4-SGSN

During Primary PDP context Activation, it is expected that a S4-SGSN adopts the same PDN subscription context to reach the APN independently of the RAT type.

Conclusion 2: a S4-SGSN also always use the PDN subscription context that is marked as default for the Primary PDP Context Activation when no APN is provided by the UE, the “wildcard” concept is not used by a S4-SGSN.
Remove “wildcard” subscription for E-UTRAN-capable UE?

To avoid MME and S4-SGSN to use the wildcard, we could:

1) Remove the wildcard from subscription of E-UTRAN capable UEs.

Nevertheless, due to interworking with legacy pre-Rel8 SGSN, it seams necessary to keep such wildcard information in the HSS.
2) Clarify that a E-UTRAN capable UE shall always provide an APN in front of S4-SGSN or MME so that wildcard will never be used. As it is preferred that APN configuration in the UE shall be avoided for the future, this is not preferred.

3) Clarify in the specification that either the HSS does not provide wildcard to MME and S4-SGSN or that a MME or a S4-SGSN shall not use this wildcard subscription even if received.

Conclusion 3: It is proposed to clarify in 23.060 that MME and S4-SGSN shall not use wildcard concept.
What about Gn/Gp-SGSN?

It is possible that Pre-Rel 8 Network with Gn/Gp SGSNs evolve to Rel8 with no EPC need. In that case, it is questionable whether such 2G/3G-only Network would have a need to be modified to take into account PDN subscription context that is marked as default, while wildcard concept works.

In that case, a Rel8 Gn/Gp SGSN shall keep wildcard concept use and there is no need for HLR/HSS to provide to Gn/Gp SGSN an indication of the PDN subscription context to be used as default for the default bearer activation.

Conclusion

If SA2 group agrees with above conclusion 1, 2, and 3, Tdoc S2-086684 (on TS 23.060) clarifies that Wildcard shall not be used by a S4-SGSN or a MME.

More discussion may be needed regarding Gn/Gp SGSN, Nortel’s preference is to avoid changing wildcard principle currently used in Rel8 Gn/Gp SGSNs as stated in S2-086684
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