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1. Overall description
SA2 thanks CT3 for its LS on Issues on QoS Monitoring parameters for XR service. SA2 has discussed the issues identified by CT3 questions, has included changes on the specifications. Answers to the questions in the LS follow:

For Question 1:	If NG-RAN provides congestion measurements based on NG-RAN implementation, do the reporting period, and periodic and event triggered reporting frequencies apply to the monitoring and exposure of congestion information?

SA2 has specified in TS 23.501 that only “event triggered” type of reporting applies to congestion information monitoring exposure. Reporting period does not apply to congestion measurements.


Question 2:	If the answer to question 1 is yes, for event triggered reporting, does it mean that the minimum and the maximum congestion reports provided by NG-RAN also need to be reported, if received within the minimum waiting time?

SA2 has specified in TS 23.501 that when UPF reports at expiry of the Minimum waiting time, the report includes the last UL and/or DL QoS Flow congestion information received from NG RAN.


Question 3:	For data rate monitoring, if the averaging window is shorter than the waiting time, does the UPF report the minimum and maximum monitored data rate or should the UPF report the average?

SA2 has specified in TS 23.501 that for this QoS parameter measurement, the Reporting frequency type "event triggered" does not apply. Therefore, minimum waiting time does not apply.


Question 4:	Do the minimum and the maximum PDV measurement results also need to be reported by the PCF?

The PDV measurement results included by PCF reports at expiry of the Minimum waiting time shall include the minimum and maximum results obtained since last event triggered report.


Question 5:	For the Congestion information, Data Rate and PDV, does it mean that the measurement failure also needs to be reported if no measurement result is available?

For the Congestion information, measurement failure doesn’t need to be reported. The criteria based on which NG-RAN decides to provide the congestion information is up to NG-RAN implementation (see TS 23.501 clause 5.37.3) and no measurement failure is reported when measurements are not received from NG-RAN for a given time.
For data rate, measurement failure doesn’t need to be reported. No situation has been identified by SA2 that requires UPF sending a data rate measurement failure.  
For PDV, no measurement failure report is needed. PDV is requested together with requirements for packet delay measurements that already report measurement failure and no additional reporting is considered needed.

Question 6:	If the answer to question 5 is yes, how does the UPF detect that no Congestion or Data Rate measurement result is available?

Answer has been NO for both.


Question 7:	Whether all TSC QoS requirements are applicable to multi-modal/XRM communications or not?
TSC QoS requirements do not need to take into account multi-modality.
  
2. Actions:

To CT3:
ACTION: 	
SA2 asks CT3 to take the information above into consideration.


3. Dates of next TSG SA WG 2 meetings
SA2#160                 2023/11/13 – 2023/11/17	Chicago, US
SA2#161                 2024/02/26 – 2024/03/01	Athens, Greece
