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1. Overall Description:

SA2 would like to thank CT4 for their liaison for clarifications on DECOR and eDECOR functionality.

SA2 has the following answers to CT4’s questions:

Q1: 
CT4 understands that in DECOR, for a Home Routed scenario, the MME/SGSN should use the UE usage type as received from the HSS to select a PGW in the HPLMN for an inbound roamer. To serve those inbound roamers with an operator specific UE usage type in a desired DCN requires roaming agreement among operators, so that the MME/SGSN in the VPLMN is able to make a right DCN selection. Can SA2 confirm CT4's understanding?
Answer: SA2 confirms CT4’s understanding. This is the rel-13 DECOR solution and was not discussed/changed in the rel-14 eDECOR work. SA2 has discussed and agreed on a solution removing a limitation from the DECOR solution related to PGW selection for home routed traffic. With the agreed solution it will be possible in the VPLMN to select a specific PGW serving not only supporting a specific UE Usage Type but also a UE specific DCN. See approved CR to 3GPP TS23.401 in S2-166412.
Q2:
For scenarios other than Home Routed roaming, should the SGW/PGW selection be done based only on the DCN-ID, which is mapped from the UE Usage Type?

Answer: As specified in TS23.401:
"The serving network selects the DCN based on the operator configured (UE Usage Type to DCN) mapping, other locally configured operator's policies and the UE related context information available at the serving network, e.g. information about roaming. UEs with different UE Usage Type values may be served by the same DCN. Moreover, UEs that share the same UE Usage Type value may be served by different DCNs."

The SGW/PGW selection can be done using the DCN-ID as it is the identity for the selected DCN and implicitly the same as the mapped UE Usage Type defined by CT4 in rel-13 DECOR.  
Q3:
CT4 understands that all the MME/SGSNs in a same PLMN shall support the same "UE Usage Type to DCN mapping" for DECOR and eDECOR to work properly. Can SA2 confirm CT4 understanding?
Answer: Based on the text in Note 1 in clause 4.3.25.1 of 3GPP TS23.401 it is not a requirement that all MME/SGSNs in a PLMN shall have the same handling of DCN.
“NOTE 1:
Heterogeneous or partial deployment of DCNs may result in increased occurrence of UEs first being served by a CN node in the default DCN and then being redirected to a CN node in the DCN that serves the UE when the UE moves from areas outside of DCN coverage to an area of DCN coverage. It may also result in an increased re-attach rate in the network. As this has impacts on the required capacity of the default CN nodes deployed at edge of DCN coverage, it is not recommended to deploy DCNs heterogeneously or partially.”
Q4:
Should the range of DCN-ID values be larger than the range of UE Usage type values (256)?


What should be the proper range for DCN ID to cover the DCNs for all applicable scenarios?
Answer: It is SA2s understanding that the value range of the DCN-ID shall be greater than the value range of the UE Usage Type i.e. the DCN-ID shall have a greater value range than 256. 
The needed DCN-ID value range should be based on the following conditions/Assumptions:


· UE Usage Type has a value range of 0 – 256 of which 0 – 127 are for standardized values.

· Multiple DCNs can serve UEs with the same UE Usage Type.

· Both standardized and operator specific values for DCN-ID are possible.

· Except for the standardized DCN-IDs it is up to operator to define and structure the DCN-IDs

· In a scenario with DCNs per enterprises the DCN-ID needs to have a non-standardized value range greater than 256 e.g. a number of enterprises in a country using DCNs.

2. Actions:

To CT4 group.

ACTION: 
SA2 requests CT4 to take the above information into account.
3. Date of Next TSG-SA2 Meetings:

TSG-SA2 Meeting #118bis
16-20 Jan 2017
US, US.

TSG-SA2 Meeting #119

13-17 Feb 2017
Dubrovnik, HR.
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