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1. Overall Description:

SA2 thanks CT1 for their LS on providing access network information for charging (C1-133548 / S2-140015). 
In this LS, CT1 asked whether the charging information, retrieved by the P-CSCF from the PCRF, can be handled the same way as for the retrieval of the network-provided user location information, as described in clause R.2 of 3GPP TS 23.228. The procedure described in this clause is intended to be used when operator policy requires the user location and/or UE Time Zone information to be included within IMS session establishment/modification signalling before sending the INVITE towards the terminating side, for the purpose of location based routing and/or IMS emergency. 
If P‑CSCF local policies require an Rx interaction to retrieve NPLI, then the access network charging identifier can be retrieved in the same procedure as NPLI. 
For other cases, SA2 agrees that the solution described in Annex R.3 of TS 23.228 is suitable for charging correlation between the access network and IMS when PCC is used. This relies on standard PCC interactions and secures the availability of the information to the IMS network elements at the latest upon call setup completion.
SA2 also discussed the problem raised by SA5 that the access network charging information is not available at the P-CSCF when the SIP signalling is forwarded to other IMS network elements. For this issue, SA2 proposes to use the access network charging identifier of the Default Bearer, which also serves as access network charging identifier for the PDN Connection. The CDRs generated by the PDN GW include both the access network charging identifier for the actual Bearer and for the PDN Connection; the later allows the charging domain to correlate all the charging reports for the same PDN Connection.
SA2 would like feedback on these proposals in order to identify the need to reflect this in TS 23.228 or other SA2 specification.
2. Actions:
To SA 5 and CT 1 groups.

ACTION: 
SA2 kindly asks SA5 and CT1 to take the above information into account and provide feedback.
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