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Abstract: This document provides overview on SA1 rel-17 service requirements on MINT, discusses the related CT1 questions in the incoming LSs, and proposes the way forward.
Discussion

Resulted from the SA1 Rel-17 WI MINT (SP-190938), the services requirements have been captured in TS 22.011 and TS 22.261 (mainly in clause 6.31 “Minimization of Service Interruption”) with the following objectives:

- Ensuring that the behaviour of UEs supporting MINT takes into consideration the existence of the disaster condition

- Ensuring all UEs impacted by a disaster condition access to other network during the disaster condition

- Enabling a system to prevent congestion due to incoming huge number of roaming UEs as a result of impact of the disaster

- Handling of restrictions (e.g. forbidden PLMNs) during an applicable disaster condition
As stated in the WID, it was assumed in this work that neighbouring networks (i.e., networks providing services in the region where the disaster condition applies) may provide disaster-triggered roaming that is activated only during certain events (e.g. disasters, fire, etc.) where one network cannot provide access service to its users within specific regions during the time that a disaster condition persists. The scope of the work was limited to the case of RAN failure.
There are several incoming LSs from CT1 with regards to the MINT requirements. 

C1-211192 “LS on disaster roaming for MINT related to PLMN change”


Two questions were asked -- 

	Q1: Can disaster roaming service be provided to the UE in disaster area by the PLMN with Disaster Condition over 3GPP access?

Q2: Can disaster roaming service be provided to the UE in disaster area by the PLMN with Disaster Condition over non-3GPP access?

PLMN with Disaster Condition: A PLMN to which a Disaster Condition applies.


A general requirement has been specified in TS 22.261 clause 6.31.2.1:
	Subject to regulatory requirements or operator's policy, 3GPP system shall be able to enable a UE of a given PLMN to obtain connectivity service (e.g. voice call, mobile data service) from another PLMN for the area where a Disaster Condition applies.


Please also note the related definitions in TS 22.261:

	Disaster Condition: This is the condition that a government decides when to initiate and terminate, e.g. a natural disaster. When this condition applies, users may have the opportunity to mitigate service interruptions and failures.

Disaster Inbound Roamer: A user that (a) cannot get service from the PLMN it would normally be served by, due to failure of service during a Disaster Condition, and (b) is able to register with other PLMNs.


Based on the information above, we can conclude that there is no existing requirement specified in SA1 with regards to
· whether or not a PLMN with Disaster Condition can provide disaster roaming service to the UE in disaster area
· whether or not the disaster roaming service can be provided over 3GPP or non-3GPP access
C1-211237 “LS on HPLMN control of devices that should not use disaster roaming service”

One question was asked -- 

	Is there a requirement for the HPLMN to preclude certain UEs from attempting to use disaster roaming service?


Although there is no explicit requirement for HPLMN to preclude certain UEs from attempting to use disaster roaming service, the related requirements are specified in TS 22.261 clause 6.31.2.3:

	The 3GPP system shall provide means to enable that a Disaster Condition applies to UEs of a specific PLMN.
The 3GPP system shall be able to provide a resource efficient means for a PLMN to indicate to potential Disaster Inbound Roamers whether they can access the PLMN or not.


Based on the information above, we can conclude that there is no explicit requirement for HPLMN to preclude certain UEs from attempting to use disaster roaming service.
C1-211324 “LS on disaster roaming and non-public network hosted by a PLMN”
One question was asked -- 

	When a CAG-supporting UE determines that Disaster Condition applies, and a PLMN can provide disaster roaming to the UE, is the UE without CAG configuration for the PLMN allowed to select and register on a CAG cell of the PLMN?


CAG related aspects were not considered when specifying Rel-17 MINT requirements in SA1. Therefore we can conclude that there is no existing requirement for the described use case.
Proposals
Proposal 1: The following reply is proposed in response to “LS on disaster roaming for MINT related to PLMN change” (C1-211192):

There is no existing requirement specified in SA1 with regards to

· whether or not a PLMN with Disaster Condition can provide disaster roaming service to the UE in disaster area
· whether or not the disaster roaming service can be provided over 3GPP or non-3GPP access
Proposal 2: The following reply is proposed in response to “LS on HPLMN control of devices that should not use disaster roaming service” (C1-211237):
There is no explicit requirement for HPLMN to preclude certain UEs from attempting to use disaster roaming service. The related requirements are specified in TS 22.261:

The 3GPP system shall provide means to enable that a Disaster Condition applies to UEs of a specific PLMN.
The 3GPP system shall be able to provide a resource efficient means for a PLMN to indicate to potential Disaster Inbound Roamers whether they can access the PLMN or not.

It is up to CT1 to decide how to implement the requirements.
Proposal 3: The following reply is proposed in response to “LS on disaster roaming and non-public network hosted by a PLMN” (C1-211324):
CAG related aspects were not considered when specifying Rel-17 MINT requirements in SA1. Therefore there is no existing SA1 requirement for the described use case.
