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1. Introduction
 In last meeting, RAN2 sent the LS on UE measurement capabilities across LTE and NR to RAN4 [1]. In this contribution, we provide our views on this topic and prepare draft reply LS in annex.
	When a UE is configured with MR-DC:
Q1:

Will RAN4 specify UE requirements on;

a) the total number of measurable objects across LTE and NR? 
b) the total number of configurable measurement events across LTE and NR?

Q2:
if the answer to Q1-a) is Yes, and if both the MN and SN separately configure a measurement object on the same carrier frequency (e.g. the MN eNB RRC configures an inter-RAT NR measurement on a given carrier and the SN gNB RRC configures an intra-RAT NR measurements on the same - serving or non-serving - carrier frequency), should it be counted as 1 or 2 measured objects?

Q3:
Would the answer to Q2 be dependent on differences in configuration of the measurement object? 

Q4:
If MN and SN are to separately configure a measurement object on the same carrier frequency as in Q2, which parameters need to be configured with the same value (i.e., would need to be coordinated between the MN and SN) and which can be allowed to differ, in order to regard the two measurement object configurations from both MN and SN as one measurement object?

· For example, the parameters included in E-UTRA measurement object are listed in Annex.

· Any other parameters to be specified for NR, if any.

Q5:
In addition to Q1, will RAN4 specify additional UE requirements for which the UE requirement across inter-RATs is not the union of the one for each RAT (like the number of measurable carriers)?


2. Discussion
In last meeting, RAN2 sent the LS on UE measurement capabilities across LTE and NR to RAN4 [1]. We provide our views and try to prepare the answers for each question.
	Q1:

Will RAN4 specify UE requirements on;

a) the total number of measurable objects across LTE and NR? 
b) the total number of configurable measurement events across LTE and NR?


In our understanding, “measurement object” in RAN2 specification indicates the “object” of measurements, specifically the carrier frequency (E-ARFCN).Therefore, the number of measurable object in RAN2 spec is related to the requirement of number of carrier frequency to be monitored in RAN4 specification [36.133 section 8.1.2.1]. In E-UTRA RAN4 specification, the requirement to monitor the number of carrier is specified for intra/inter-frequency (E-UTRA) and inter-RAT (UTRA, GSM and so on). RAN4 has already started discussing this topic in last meeting, and therefore similar requirements i.e. the number of NR or LTE carriers and total number of carriers across LTE and NR are foreseen to be specified in NR specification.
It is also our understanding that “the number of measurement events” in RAN2 specifications translates to the requirement for “the number of reporting criteria” in RAN4 specification. [See 36.133 section 8.2.2]. Similar as the carrier frequency, the requirement for the “the number of reporting criteria” is likely to be defined for LTE, NRand across LTE and NR..
Taking the above into account, the answer to Q1-a and Q1-b are “yes”.

Proposal1:RAN4 replies that both Q1-a) and b) are Yes. 
	Q2:
if the answer to Q1-a) is Yes, and if both the MN and SN separately configure a measurement object on the same carrier frequency (e.g. the MN eNB RRC configures an inter-RAT NR measurement on a given carrier and the SN gNB RRC configures an intra-RAT NR measurements on the same - serving or non-serving - carrier frequency), should it be counted as 1 or 2 measured objects?


From RAN4 specification perspective, as long as the separate measurement object coming from MN and SN refers to the same “object” of measurement,  it will be counted as “one monitored carrier frequency”.  So even if both the MN and SN separately configure a measurement object on the same carrier frequency and it is counted as 2 from RRC configuration perspective, the number of monitoring carrier would be counted as 1, if the carrier frequency and measurement conditions, e.g. allowed measurement bandwidth, and the timing/period of measurement are the same. This is because the UE does not need to re-tune carrier frequency twice for the concerning measurement “object”.
With regard to the timing/period of measurement, RAN4 need to discuss whether the same requirements can be defined for the case when separate measurement objects from MN and SN referring to the same carrier frequency is configured.


RAN4 does not have strong opinion on whether that should be defined as 1 or 2 measurement objects from RRC perspective, and will let RAN2 to decide that from RRC perspective. 
Proposal2:RAN4 replies that RAN4 does not have strong opinion on whether that should be defined as 1 or 2 measurement objects from RRC perspective.
	Q3:
Would the answer to Q2 be dependent on differences in configuration of the measurement object?


As analysed in the above for Q1 and Q2, the number of measurement objects from RAN2 perspective would translate and relate to the number of monitoring carrier. So as long as the contents of configuration (i.e., carrier frequency, allowed measurement bandwidth) of the 2 different measurement objects are the same, it would be counted as “1 monitored carrier frequency”.

Proposal3:RAN4 replies that the answer to Q3 is related to the number of monitoring carrier from RAN4 perspective. So as long as the contents of configuration (i.e., carrier frequency, allowed measurement bandwidth) of the 2 different measurement objects are the same, it would be counted as “1 monitored carrier frequency”.
	Q4:
If MN and SN are to separately configure a measurement object on the same carrier frequency as in Q2, which parameters need to be configured with the same value (i.e., would need to be coordinated between the MN and SN) and which can be allowed to differ, in order to regard the two measurement object configurations from both MN and SN as one measurement object?

· For example, the parameters included in E-UTRA measurement object are listed in Annex.


From Q3’s view, it is better that the carrier frequency and allowed measurement bandwidth are same.
Proposal4: RAN4 replies that it is better that the carrier frequency and allowed measurement bandwidth are same.
	Q5:
In addition to Q1, will RAN4 specify additional UE requirements for which the UE requirement across inter-RATs is not the union of the one for each RAT (like the number of measurable carriers)?


In our understanding, at this stage RAN4 has not discussed any other UE requirements across inter-RATs.
Proposal5: RAN4 replies that RAN4 has not discussed any  there are no other UE requirements across inter-RATs at this stage.
Based on above views, we prepared draft reply LS in Annex part. We would like to discuss and send LS to RAN2 in June meeting.
3. Conclusion
In this contribution, we provided our view on UE measurement capabilities across LTE and NR to reply LS from RAN2 [1]. Our proposals are below and draft LS to RAN2 is prepared in annex part.
	When a UE is configured with MR-DC:
Q1:

Will RAN4 specify UE requirements on;

c) the total number of measurable objects across LTE and NR? 
d) the total number of configurable measurement events across LTE and NR?

Q2:
if the answer to Q1-a) is Yes, and if both the MN and SN separately configure a measurement object on the same carrier frequency (e.g. the MN eNB RRC configures an inter-RAT NR measurement on a given carrier and the SN gNB RRC configures an intra-RAT NR measurements on the same - serving or non-serving - carrier frequency), should it be counted as 1 or 2 measured objects?

Q3:
Would the answer to Q2 be dependent on differences in configuration of the measurement object? 

Q4:
If MN and SN are to separately configure a measurement object on the same carrier frequency as in Q2, which parameters need to be configured with the same value (i.e., would need to be coordinated between the MN and SN) and which can be allowed to differ, in order to regard the two measurement object configurations from both MN and SN as one measurement object?

· For example, the parameters included in E-UTRA measurement object are listed in Annex.

· Any other parameters to be specified for NR, if any.

Q5:
In addition to Q1, will RAN4 specify additional UE requirements for which the UE requirement across inter-RATs is not the union of the one for each RAT (like the number of measurable carriers)?


Proposal1:RAN4 replies that both Q1-a) and b) are Yes. 
Proposal2:RAN4 replies that RAN4 does not have strong opinion on whether that should be defined as 1 or 2 measurement objects from RRC perspective.
Proposal3:RAN4 replies that the answer to Q3 is related to the number of monitoring carrier from RAN4 perspective. So as long as the contents of configuration (i.e., carrier frequency, allowed measurement bandwidth) of the 2 different measurement objects are the same, it would be counted as “1 monitored carrier frequency”.
Proposal4: RAN4 replies that it is better that the carrier frequency and allowed measurement bandwidth are same.
Proposal5: RAN4 replies that RAN4 has not discussed any  there are no other UE requirements across inter-RATs at this stage.
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1. Overall Description:

In R2-1706140, RAN2 asked RAN4 for UE measurement capabilities across LTE and NR. After discussion RAN4 would like to provide answers as below:
Q1:

Will RAN4 specify UE requirements on;

c) the total number of measurable objects across LTE and NR? 
d) the total number of configurable measurement events across LTE and NR?

Answer: Both a) and b) are Yes.
Q2:
if the answer to Q1-a) is Yes, and if both the MN and SN separately configure a measurement object on the same carrier frequency (e.g. the MN eNB RRC configures an inter-RAT NR measurement on a given carrier and the SN gNB RRC configures an intra-RAT NR measurements on the same - serving or non-serving - carrier frequency), should it be counted as 1 or 2 measured objects?
Answer: RAN4 does not have strong opinion on whether that should be defined as 1 or 2 measurement objects from RRC perspective.
Q3:
Would the answer to Q2 be dependent on differences in configuration of the measurement object?
Answer: The answer to Q3 is related to the number of monitoring carrier from RAN4 perspective. So as long as the contents of configuration (i.e., carrier frequency, allowed measurement bandwidth) of the 2 different measurement objects are the same, it would be counted as “1 monitored carrier frequency”.
Q4:
If MN and SN are to separately configure a measurement object on the same carrier frequency as in Q2, which parameters need to be configured with the same value (i.e., would need to be coordinated between the MN and SN) and which can be allowed to differ, in order to regard the two measurement object configurations from both MN and SN as one measurement object?

· For example, the parameters included in E-UTRA measurement object are listed in Annex.

· Any other parameters to be specified for NR, if any.

Answer: It is better that the carrier frequency and allowed measurement bandwidth are same.
Q5:
In addition to Q1, will RAN4 specify additional UE requirements for which the UE requirement across inter-RATs is not the union of the one for each RAT (like the number of measurable carriers)?
Answer: RAN4 has not discussed any  there are no other UE requirements across inter-RATs at this stage.
2. Actions:

RAN4 respectfully asks RAN2 to take the above information into consideration in future discussion.
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