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1 Introduction
In RAN2#98 meeting, RAN2 sent an LS to RAN4 on UE measurement capability across LTE and NR with the following questions [1]. 
	When a UE is configured with MR-DC: 
Q1:
Will RAN4 specify UE requirements on;

a) the total number of measurable objects across LTE and NR? 

b) the total number of configurable measurement events across LTE and NR?
Q2:
if the answer to Q1-a) is Yes, and if both the MN and SN separately configure a measurement object on the same carrier frequency (e.g. the MN eNB RRC configures an inter-RAT NR measurement on a given carrier and the SN gNB RRC configures an intra-RAT NR measurements on the same - serving or non-serving - carrier frequency), should it be counted as 1 or 2 measured objects?
Q3:
Would the answer to Q2 be dependent on differences in configuration of the measurement object? 
Q4:
If MN and SN are to separately configure a measurement object on the same carrier frequency as in Q2, which parameters need to be configured with the same value (i.e., would need to be coordinated between the MN and SN) and which can be allowed to differ, in order to regard the two measurement object configurations from both MN and SN as one measurement object?

· For example, the parameters included in E-UTRA measurement object are listed in Annex.

· Any other parameters to be specified for NR, if any.
Q5:
In addition to Q1, will RAN4 specify additional UE requirements for which the UE requirement across inter-RATs is not the union of the one for each RAT (like the number of measurable carriers)?


This paper provides discussions on UE measurement capability across LTE and NR.
2 Discussion
Q1: Will RAN4 specify UE requirements on;

a) the total number of measurable objects across LTE and NR? 

b) the total number of configurable measurement events across LTE and NR?
In TS36.331, a measurable object is defined as a carrier frequency:

	Measurement objects: The objects on which the UE shall perform the measurements.

-
For intra-frequency and inter-frequency measurements a measurement object is a single E-UTRA carrier frequency. Associated with this carrier frequency, E-UTRAN can configure a list of cell specific offsets, a list of 'blacklisted' cells and a list of 'whitelisted' cells. Blacklisted cells are not considered in event evaluation or measurement reporting.

-
For inter-RAT UTRA measurements a measurement object is a set of cells on a single UTRA carrier frequency.

-
For inter-RAT GERAN measurements a measurement object is a set of GERAN carrier frequencies.

-
For inter-RAT CDMA2000 measurements a measurement object is a set of cells on a single (HRPD or 1xRTT) carrier frequency.

-
For inter-RAT WLAN measurements a measurement object is a set of WLAN identifiers and optionally a set of WLAN frequencies.

-
For CBR measurements a measurement object is a set of transmission resource pools for V2X sidelink communication.


Observation 1: Measurement object is defined as a single carrier frequency for E-UTRA.

UE capability in RAN4 is defined as minimum number of carrier frequency layers as shown in LTE TS36.133 section 4 and section 8. The capabilities for support of event triggering and reporting criteria are defined in section 8.
	TS36.133 Section 4

The minimum performance requirements for a UE which supports Increased UE carrier monitoring E-UTRA [2, 31] are calculated as defined in section 4.2.2.4 provided that Kcarrier,normal ≤3 for a UE capable of either FDD E-UTRA carrier monitoring or TDD E-UTRA carrier monitoring or Kcarrier,normal ≤6  for a UE capable of both FDD and TDD E-UTRA carrier monitoring provided Kcarrier,normal,FDD ≤3  and Kcarrier,normal,TDD ≤3 and the minimum performance requirements for a UE which supports Increased UE carrier monitoring UTRA [2, 31] are calculated as defined in section 4.2.2.5 provided that NUTRA_carrier_normal≤3 and NUTRA_carrier_TDD,normal≤3.


	TS36.133 Section 8

The UE shall be capable of monitoring a total of at least 7 effective carrier frequency layers comprising of any above defined combination of E-UTRA FDD, E-UTRA TDD, UTRA FDD, UTRA TDD, GSM (one GSM layer corresponds to 32 carriers), cdma2000 1x and HRPD layers

When no measurement gaps are activated, the UE shall be capable of performing RSRP, RSRQ, and RS-SINR measurements for 8 identified-intra-frequency cells,
The UE shall be capable of performing RSRP, RSRQ, and RS-SINR measurements of at least 4 inter-frequency cells per FDD inter-frequency
In this clause a reporting criterion corresponds to either one event (in the case of event based reporting), or one periodic reporting criterion (in case of periodic reporting), or one logged measurement reporting criterion (in case of logged measurement reporting), or one no reporting criterion (in case of no reporting). For event based reporting, each instance of event, with the same or different event identities, is counted as separate reporting criterion in table 8.2.2-1.




Observation2: RAN4 defines requirements of the minimum number of carrier frequency layers to be monitored and the total number of reporting criterions for LTE.
Observation 3: RAN4 didn’t directly define the total number of measurable objects and the total number of configurable measurement events.
RAN4 does not specific UE requirements on the total number of measurable objects. RAN4 defines the minimum number of carrier frequency layers to be monitored. 

If UE is configured with total number of measureable objects and events that causes e.g. the number of carrier frequency layers to be monitored exceeding the minimum UE capabil.ity requirements, it depends on UE implementation whether can measure them all or not. 
Proposal1: RAN4 may not define the total number of measurable objects and the total number of configurable measurement events. However, RAN4 will define requirements of minimum number of carrier frequency layers to be monitored and the total number of reporting criterions. 
Q2:
if the answer to Q1-a) is Yes, and if both the MN and SN separately configure a measurement object on the same carrier frequency (e.g. the MN eNB RRC configures an inter-RAT NR measurement on a given carrier and the SN gNB RRC configures an intra-RAT NR measurements on the same - serving or non-serving - carrier frequency), should it be counted as 1 or 2 measured objects?
Q3:  Would the answer to Q2 be dependent on differences in configuration of the measurement object? 
RAN4 only defines requirements of minimum number of carrier frequency layers to be monitored and minimum number of cells to be monitored within a carrier frequency. For multiple measurement objects on the same carrier frequency, it will be treated as one carrier frequency layers. 
Whether it should be counted as 1 or 2 measured objects depends on the UE L1 measurement behaviours. If UE can measure these two measurements configurations at a time, it should be regard as one measurement objective. Thus if MN and SN separately configure measurement objects on the same carrier frequency with the same measurement configurations, UE shall be capable to measure all of them at a time.
From UE behaviour point of view, it is desirable that UE can use the same procedure to handle the separate configurations from MN and SN to reduce complexity and power consumption.  If the measurement configurations from MN and SN are different, UE may need extra behaviour and resources. 

From network point of view, coordination between the Master Node (MN) and the Secondary Node (SN) is possible. The signalling overhead for this coordination is not a big concern comparing to the UE complexity. Different parameters configurations on the same target frequency may cause confusion.

Proposal 2: if both the MN and SN separately configure a measurement object on the same carrier frequency, they should be counted as one measured object.

E-UTRAN only configures a single measurement object for a given frequency (except for WLAN and except for CBR measurements), i.e. it is not possible to configure two or more measurement objects for the same frequency with different associated parameters, e.g. different offsets and/ or blacklists. E-UTRAN may configure multiple instances of the same event e.g. by configuring two reporting configurations with different thresholds.
Observation 4: E-UTRAN doesn’t allow configuring two or more measurement objects for the same frequency with different associated parameters.
Thus it is desirable that parameters to be configured with the same value in order to regard the two measurements object configurations from both MN and SN as one measurement object. It is desirable that UE can use the same procedure to handle the separate configurations from MN and SN to reduce complexity and power consumption.
Proposal 3: Q2 is dependent on differences in configuration of the measurement objects. If UE can measure these two objects at a time, they should be counted as one measured object.

Q4:
If MN and SN are to separately configure a measurement object on the same carrier frequency as in Q2, which parameters need to be configured with the same value (i.e., would need to be coordinated between the MN and SN) and which can be allowed to differ, in order to regard the two measurement object configurations from both MN and SN as one measurement object?

· For example, the parameters included in E-UTRA measurement object are listed in Annex.

· Any other parameters to be specified for NR, if any.

Coordination between MN and SN is always needed in order to make sure that the number of cell and number of carrier frequency shall not exceeding the UE capability. The signalling overhead for this coordination is not a big concern comparing to UE complexity. Different parameters configurations on the same target frequency shall not cause different UE L1 measurement behaviour.
	Parameters
	Descriptions
	Need to be configured with the same value in order to regard the two measurement object configurations from both MN and SN as one measurement object?

	E-UTRA carrier frequency
	Identifies E UTRA carrier frequency for which this configuration is valid.
	Shall be the same



	Allowed measurement bandwidth
	Indicate the maximum allowed measurement bandwidth on a carrier frequency as defined by the parameter Transmission Bandwidth Configuration "NRB" TS 36.104
	Shall be the same

UE behaviour may be different on different BW configurations

	Presence of antenna port 1
	Indicate whether all the neighbouring cells use Antenna Port 1.
	Shall be the same

UE behaviour is different on different port configurations

	Neighbour cell configuration
	Provide the information related to MBSFN and TDD UL/DL configuration of neighbour cells.
	Shall be the same

UE behaviour is different on different MBSFN and TDD configurations

	Offset to the carrier frequency
	Offset value applicable to the carrier frequency.
	Shall be the same



	Cell list
	List of cells to add/ modify in the cell list.
	Shall be the same

Ensure same set of cells to be measured

	Black list
	List of cells to add/ modify in the black list of cells.
	Shall be the same

Ensure same set of cells to be measured

	Cell for which to report CGI
	Target cell to report CGI
	Shall be the same

UE cannot measure multiple cells’ CGI at a time

	Measurement cycle of scell
	Measurement cycle for deactivated scell(s)
	Shall be the same

Ensure the UE behavior on deactivated scell

	Wideband RSRQ measurements
	RSRQ measurement bandwidth wider than 6 prbs
	Shall be the same



	Cells to apply alternative TTT
	Target cells to apply different TTT
	Can be different
Related to report configuration



	T312
	Short RLM timer
	Shall be the same

Ensure the same RLM behavior

	Reduced measurement performance
	Indicate to measure with reduced performance
	Shall be the same



	Measurement DS configuration
	Discovery Signal configuration for measurements
	Shall be the same



	White cells
	Target cell to report measurements
	Shall be the same

Ensure same set of cells to be measured

	RMTC configuration
	RSSI measurement timing configuration
	Shall be the same




Generally all the parameters related to L1 measurement behavior should be the same in order to avoid separate UE behavior. For Cells to apply alternative TTT, it can be different since it related to report configuration. MN and SN can configure different sets of cell to apply alternative TTT. It impact L3 filter but has no impact on L1 measurement.
For cell to report CGI, UE can only measure one cell CGI at a time. Thus this configuration cannot be different.
Proposal 4: In order to regard the two measurement object configurations from both MN and SN as one measurement object, all the parameters except Cells to apply alternative TTT need to be configured with the same value.
.
Q5:
In addition to Q1, will RAN4 specify additional UE requirements for which the UE requirement across inter-RATs is not the union of the one for each RAT (like the number of measurable carriers)?
It is desirable to UE can use the same procedure to handle the separate configurations from MN and SN to reduce complexity and power consumption.  RAN4 will define the same requirements regardless whether the measurement object configuration is from MN or SN.

Proposal 5: RAN4 will not specify additional UE requirements for which the UE requirement across inter-RATs is not the union of the one for each RAT. RAN4 will define the same requirement regardless whether the measurement object is configured from MN or SN.
3 Conclusion

This paper provides discussions on UE measurement capability across LTE and NR.
Observation 1: Measurement object is defined as a single carrier frequency for E-UTRA.

Observation2: RAN4 defines requirements of the minimum number of carrier frequency layers to be monitored and the total number of reporting criterions for LTE.

Observation 3: RAN4 didn’t directly define the total number of measurable objects and configurable measurement events for LTE
Observation 4: E-UTRAN doesn’t allow configuring two or more measurement objects for the same frequency with different associated parameters.

Proposal1: RAN4 may not define the total number of measurable objects and the total number of configurable measurement events. However, RAN4 will define requirements of minimum number of carrier frequency layers to be monitored and the total number of reporting criterions. 
Proposal 2: if both the MN and SN separately configure a measurement object on the same carrier frequency, they should be counted as one measured object.

Proposal 3: Q2 is dependent on differences in configuration of the measurement object. If UE can measure these two objects at a time, they should be counted as one measured object.

Proposal 4: In order to regard the two measurement object configurations from both MN and SN as one measurement object, all the parameters except Cells to apply alternative TTT need to be configured with the same value.
Proposal 5: RAN4 will not specify additional UE requirements for which the UE requirement across inter-RATs is not the union of the one for each RAT. RAN4 will define the same requirement regardless whether the measurement object is configured from MN or SN.
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