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1. Overall Description:
RAN4 thanks RAN1 for their enquiry on the topic of Timing Assumption for Inter-Cell DL Measurement and would like to provide the below responses to the questions asked. 
Question 1: In the context of L1/L2-centric inter-cell mobility, what are the implication(s)/benefit(s), if any, (from RAN4 perspective) of limiting the measurement for L1-RSRP on measurement RS of a non-serving cell within the SMTC window(s) (only applicable to SSB) for the above agreed L1-RSRP reporting? Conversely, what are the implication(s)/benefit(s), if any, of not limiting the measurement for L1-RSRP to be carried out within the SMTC window(s)? 
[RAN4] RAN4 has discussed the implication(s)/benefit(s) on limiting L1-RSRP measurement within and outside SMTC. RAN4 cannot conclude the suggestion to RAN1 on whether to limit L1-RSRP measurement within SMTC or not. The below implication(s)/benefit(s) have been identified 

· If measurement for L1-RSRP is limited within SMTC 
· In FR1, no impact on limiting L1-RSRP measurement within SMTC window. In FR2, resource sharing factor (e.g. Psharing factor=3 as defined for the L1-RSRP measurements of serving cell in section 9.5.4 in TS38.133) shall be considered
· An SMTC periodicity larger than SSB periodicity would lead to longer L1-RSRP measurement period. 
· If the non-serving cell resources would require a measurement gap to be measured, the measured resources would need to be confined within the measurement gap.
· If measurement for L1-RSRP is not limited within SMTC 
· Impact on UE measurement burden is expected. For FR2, scheduling restriction may be expected due to non-collocation cell measurement.
· Network may have full flexibility in configuration of the RS periodicity and offset

Question 2: In the context of L1/L2-centric inter-cell mobility, for measurement on measurement RS of a non-serving cell, with the above agreed L1-RSRP reporting, if the receive timing of the measurement RS from the non-serving cell can be different from the receive timing of the signals from the serving cell, what are the implication(s)/benefit(s), if any, from RAN4 perspective? 
[RAN4] Based on the following understandings, RAN4 concluded different receive timing of the measurement RS from the non-serving cell and the receive timing of the signals from the serving cell can be supported. 

· In FR1 TDD and FR2 the intra-frequency neighbor cell is assumed to be synchronous and the timing difference between serving cell and neighbor cell can be limited within a certain value which depends on cell phase synchronization error and propagation delay difference. For FR1 FDD the intra-frequency cell could be asynchronous and have different receive timing compared to serving cell.
· Performance degradation or increased UE complexity can be expected if timing difference exceeds the minimum requirements of UE (e.g., 1 CP) 

2. To RAN WG1 group. 
ACTION: RAN4 requests RAN1 to take the above responses into consideration.
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