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1. Overall Description:
RAN4 thanks RAN1 for their enquiry on the topic of Timing Assumption for Inter-Cell DL Measurement and would like to provide the below responses to the questions asked. 
Question 1: In the context of L1/L2-centric inter-cell mobility, what are the implication(s)/benefit(s), if any, (from RAN4 perspective) of limiting the measurement for L1-RSRP on measurement RS of a non-serving cell within the SMTC window(s) (only applicable to SSB) for the above agreed L1-RSRP reporting? Conversely, what are the implication(s)/benefit(s), if any, of not limiting the measurement for L1-RSRP to be carried out within the SMTC window(s)? 
[RAN4] RAN4 has discussed the implication(s)/benefit(s) on limiting L1-RSRP measurement within and outside SMTC. RAN4 cannot conclude the suggestion to RAN1 on whether to limit L1-RSRP measurement within SMTC or not. The below implication(s)/benefit(s) have been identified 

· If measurement for L1-RSRP is limited within SMTC 
· In FR1, no impact on limiting L1-RSRP measurement within SMTC window. In FR2, resource sharing factor (e.g. Psharing factor=3 as defined for the L1-RSRP measurements of serving cell in section 9.5.4 in TS38.133) shall be considered
· An SMTC periodicity larger than SSB periodicity would lead to longer L1-RSRP measurement period. 
· If the non-serving cell resources would require a measurement gap to be measured, the measured resources would need to be confined within the measurement gap.
· If measurement for L1-RSRP is not limited within SMTC 
· Impact on UE measurement burden is expected. For FR2, scheduling restriction may be expected due to non-collocation cell measurement.
· Network may have full flexibility in configuration of the RS periodicity and offset

Question 2: In the context of L1/L2-centric inter-cell mobility, for measurement on measurement RS of a non-serving cell, with the above agreed L1-RSRP reporting, if the receive timing of the measurement RS from the non-serving cell can be different from the receive timing of the signals from the serving cell, what are the implication(s)/benefit(s), if any, from RAN4 perspective? 
[RAN4] Based on the following understandings, RAN4 concluded different receive timing of the measurement RS from the non-serving cell and the receive timing of the signals from the serving cell can be supported. 

· In FR1 TDD and FR2 the intra-frequency neighbor cell is assumed to be synchronous and the timing difference between serving cell and neighbor cell can be limited within a certain value which depends on cell phase synchronization error and propagation delay difference. For FR1 FDD the intra-frequency cell could be asynchronous and have different receive timing compared to serving cell.
· For the case when the measurement RS from the non-serving cell is within SMTC in FR1, legacy measurement behavior based on L3 measurement may be reused from RAN4 perspective. RAN4 needs more time to conclude whether there are performance and complexity impacts due to the longer evaluation period.
· For the other cases, performance degradation or increased UE complexity can be expected if timing difference exceeds the minimum requirements of UE (e.g., 1 CP) 
· [bookmark: _GoBack]Note: Based on Question 1 response, RAN4 does not have conclusion on whether to limit L1-RSRP measurement within SMTC or not

2. To RAN WG1 group. 
ACTION: RAN4 requests RAN1 to take the above responses into consideration.

3. Date of Next TSG-RAN WG4 Meetings:
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