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1. Introduction
The term “frequency range” was used to identify and differentiate sub-6GHz spectrum from so-called mm-wave spectrum above 24GHz. There have been some discussions in RAN, RAN1 and RAN4 whether a new Frequency Range (FR3) or extension of FR2 should be used when introducing NR in the 52.6-71 GHz range. Since the FR terminology impacts specification drafting in several working groups e.g. RAN1, RAN2 and RAN4, in RAN#91e, it was decided to task the concerned working groups to provide their analysis or recommendation to RAN#92e.
“RAN1, RAN2 and RAN4 are asked to provide its analysis or recommendation to RAN#92E (June) on how to introduce the 52.6-71GHz frequency range.”
In this paper, we provide further analysis from RAN4 perspective considering UE RF, BS RF and RRM specification is given. 



2. Discussion
At RAN4#98-bis-e several input papers were submitted and in the email summary from the moderator in R4-2105496 [2] it can be seen that all companies are in favor of NOT introducing a new set of specifications. 
In R4-2105496 [2] clause 4 “Topic #4: 60 GHz frequency range designation” in Sub-topic 4-2 all companies supported the suggested WF not to introduce new specifications. For Sub-topic 4-1 no company directly supported the option suggesting introducing a new FR3 for the frequency range, however the different options to name the range FR2a or renaming current FR2 to FR2a and new range to FR2b had support.

According to TR21.801 [3], it is not allowed, according to 3GPP rules, to change the title of a Specification that is under revision control. Copy from Annex D in [3]:

“Once under change control, the text of the title of a TS/TR shall not be changed, even by Change Request, other than for the correction of typographical errors. If it is wished to change the scope of a TS/TR to the extent that a change of title would be necessary, this is best achieved by the creation of a completely new TS/TR instead.”

TS38.101-2 and TS38.101-2 are two examples where “Range 2” is stated in the title.

Given the input that no company likes to introduce any new specifications and that it is not allowed by 3GPP rules to change a specification title we make the following proposal:

Proposal 1: Agree not to introduce FR3 as a name for the 52.6 – 71GHz spectrum range.

2.1	Background

The term “frequency range” was originally invented in RAN4 during release 15 after it was realized that the approach to setting requirements would differ substantially between sub-7GHz and mm wave. The terminology and the differentiation that it implies has been adopted also in RAN2 and to some extent RAN1.
The reasons for differentiating the handling of the different frequency ranges using the terminology in the specifications is that there are some fundamental differences in approach and procedures, including:
· For the UE RF specifications, FR1 requirements are all conducted and FR2 requirements are all radiated. For FR2 new requirements such as spherical coverage, beam correspondence etc have been introduced. Many requirement values in the UE specifications are band specific.
· For the BS RF specifications, the possibility of conducted testing is embedded for FR1 bands, but conducted testing is not feasible for FR2. Also, there are some fundamental differences in the approach to defining several key requirements between FR1 and FR2, such as RX sensitivity and blocking.
· For FR1, the RAN4 BS specifications need to support multi-RAT operation and co-existence whereas this is not the case for FR2.
· The RAN4 RRM specification differ substantially between FR1 and FR2 since FR2 needs to support beam management/beam management, tighter timing requirements etc.
· In the RAN2 specifications, FR1 and FR2 are differentiated in signaling due to the existence of differing procedures, which leads to different RRC signaling structures and interpretation.
· In the RAN1 specifications FR1 and FR2 are differentiated in aspects such as PRACH configuration, reference signal configurations (PT-RS), SSB pattern, and cell search, and power control aspects.


In clauses 2.2 and 2.3 below we provide some input on how an extension of FR2 would affect specifications and how to cater for such an extension. Previous analysis by companies have shown that it’s mainly the RRM specification that will be most affected.
For the upcoming 52-71GHz frequency range, a difference is the presence of 480/960kHz SCS and additional larger channel bandwidths. The addition of these SCS are not complex to handle given the extension of FR2 from RF specification perspective.

[bookmark: _Hlk71636468]2.2	UE and BS RF impact of FR2 extension
In this clause we discuss FR2 extension to cover also 52.6 – 71GHz and impact on UE and BS specifications.
2.2.1 UE specification impact of FR2 extension
UE RF specification captures which SCS and CBW are applicable to each band, so if different requirement levels are needed for the new SCS or bandwidths, they will then only apply for the 52-71GHz band(s). In general, if really needed in all RAN4 specifications, a note that these requirements are not applicable for frequencies below 52.6 GHz can be introduced. For various reasons, the current specifications already contain some differentiated requirements which are band-dependent when needed.
The general clauses in TS38.101-1 need to be updated to cater for an FR3 extension. 
For example, the frequency range table would look like (change highlighted):
Table 5.1-1: Definition of frequency ranges
	Frequency range designation
	Corresponding frequency range 

	FR1
	410 MHz – 7125 MHz

	FR2
	24250 MHz – 71000 MHz



Table 5.3.5-1: “Channel bandwidths for each NR band” can be modified n a similar manner as below to cater for new SCSs and BWs.
	NR band / SCS / BS channel bandwidth

	NR Band
	SCS
kHz
	50 MHz
	100 MHz
	200
MHz
	400 MHz
	800 MHz
	1600 MHz
	2xxx MHz

	n257
	60
	Yes
	Yes
	Yes
	 
	
	
	

	 
	120
	Yes
	Yes
	Yes
	Yes
	
	
	

	n258
	60
	Yes
	Yes
	Yes
	 
	
	
	

	 
	120
	Yes
	Yes
	Yes
	Yes
	
	
	

	n259
	60
	Yes
	Yes
	Yes
	 
	
	
	

	 
	120
	Yes
	Yes
	Yes
	Yes
	
	
	

	n260
	60
	Yes
	Yes
	Yes
	 
	
	
	

	 
	120
	Yes
	Yes
	Yes
	Yes
	
	
	

	n261
	60
	Yes
	Yes
	Yes
	 
	
	
	

	
	
	
	
	
	
	
	
	

	nXYZ 
	120
	
	
	
	
	
	
	

	
	480
	
	
	
	
	
	
	

	
	960
	
	
	
	
	
	
	



Below is a brief summary of the requirements per main clause in TS38.201-2, -4. For each clause the basis for the requirement is stated (e.g. requirement per band, BW etc.).
As seen in the table it is easy to update the requirements to handle an extension of FR2.
Observation 1: UE RF/demod requirements are based on band, BW, Power Class (PC) or band combinations.
Proposal 2: All UE RF/demod requirements defined (if needed) as function of band, BW, PC or band conbo within FR2 without adding new FR.

	Specification clause 38.101-1, Tx
	Requirement basis
	Specification clause 38.101-1, Rx
	Requirement basis

	6.2.1	UE maximum output power
	Band and PC
	7.3	Reference sensitivity (incl EIS)
	Band and PC

	6.2.2	UE maximum output power reduction
	General reqs., BW and PC
	7.4	Maximum input level
	BW

	6.2.3	UE maximum output power with additional requirements
	NS value (band)
	7.5	Adjacent channel selectivity
	Band and BW

	6.2.4	Configured transmitted power
	
	7.6	Blocking characteristics
	Band and BW

	6.2A	Transmitter power for CA
	Same as single carrier in corresponding 6.2.x
	
	

	6.2D	Transmitter power for UL MIMO
	Band and PC
	Specification clause 38.101-4
	Requirement basis

	6.3	Output power dynamics
(Min outp pwr, Tx OFF, TX on/OFF mask, Pwr ctrl)
	Band, BW and PC
	7.1.1	Applicability of requirements
	Comment: FDL_high must be extended

	6.3A	Output power dynamics for CA
	Band, BW and PC
	7.2; 7.3; 7.4	Demod requirements
	BW

	6.4	Transmit signal quality
(Freq error, EVM, carrier leakage, in-band emissions)
	General requirement except for EVSm in-band emission where it’s per PC
	8.1.1	Applicability of requirements
	Comment: FDL_high must be extended

	6.4A	Transmit signal quality for CA
	Same as 6.4
	8.x Reporting requirements
	BW

	6.4D	Transmit signal quality for UL MIMO
	Same as 6.4
	9 and 10; Interworking demod and reporting requirements
	band combos for e.g. CA and DC

	6.5	Output RF spectrum emissions
	BW and/or band (spurious)
Update ΔfOOB needed
	
	

	6.5D	Output RF spectrum emissions for UL MIMO
	Same as 6.5
	
	

	6.6	Beam correspondence
	Band and PC
	
	



Table 1: Clauses and requirements basis for TS38.101-1 and -4
2.2.2 BS specification impact of FR2 extension
Impact for extending FR2 to include 52.6 – 71GHz for the general clauses in TS38.104 are the same as described for UE Specs in clause 2.2.1.
When it comes to the requirement clauses (9 and 10 for OTA) the requirements are based on parameters as CBW and SCS. Hence it is possible to extend FR2 also from this P.O.V.
In order to visualise how updates for FR2 extension would look like we provide some examples (below) of requirement tables with changes highlighted in Yellow. More details can be seen in the corresponding contributions “R4-2109870 On BS RF transmitter requirements for the frequency range 52 to 71 GHz” [4] and “R4-2109871 On BS RF receiver requirements for the frequency range 52 to 71 GHz” [5]. Those papers include Draft CR texts per Tx and Rx requirement clauses.

[bookmark: _Toc21127636][bookmark: _Toc29811845][bookmark: _Toc36817397][bookmark: _Toc37260319][bookmark: _Toc37267707][bookmark: _Toc44712310][bookmark: _Toc45893623][bookmark: _Toc53178343][bookmark: _Toc53178794][bookmark: _Toc61179032][bookmark: _Toc61179502][bookmark: _Toc67916798]9.4.3.3	Minimum requirement for BS type 2-O
OTA total power dynamic range minimum requirement for BS type 2-O is specified such as for each NR carrier it shall be larger than or equal to the levels specified in table 9.4.3.3-1.
Table 9.4.3.3-1: Minimum requirement for BS type 2-O total power dynamic range
	SCS
	OTA total power dynamic range (dB)

	(kHz)
	50 MHz
	100 MHz
	200 MHz
	400 MHz
	800 MHz
	1600 MHz
	TBD MHz

	60
(NOTE 1)
	18.1
	21.2
	24.2
	N/A
	N/A
	N/A
	N/A

	120
	15.0
(NOTE 1)
	18.1
	21.2
	24.2
	N/A
	N/A
	N/A

	480
(NOTE 2)
	N/A
	N/A
	N/A
	TBD
	TBD
	TBD
	N/A

	960
(NOTE 2)
	N/A
	N/A
	N/A
	TBD
	TBD
	TBD
	TBD

	NOTE 1:     Applicable to bands defined within the frequency spectrum range of 24.25 to 52.60 GHz
NOTE 2:     Applicable to bands defined within the frequency spectrum range of 52.60 to 71.00 GHz



[bookmark: _Toc13080356][bookmark: _Toc29811855][bookmark: _Toc36817407][bookmark: _Toc37260329][bookmark: _Toc37267717][bookmark: _Toc44712320][bookmark: _Toc45893633][bookmark: _Toc53178353][bookmark: _Toc53178804][bookmark: _Toc61179042][bookmark: _Toc61179512][bookmark: _Toc67916808]9.5.3.3	Minimum requirement for BS type 2-O
For BS type 2-O, the OTA transmitter transient period shall be shorter than the values listed in the minimum requirement table 9.5.3.3-1.
Table 9.5.3.3-1: Minimum requirement for the OTA transmitter transient period for BS type 2-O
	Frequency range
	Transition
	Transient period length (µs)

	24.25 to 52.60 GHz
	OFF to ON
	3

	
	ON to OFF
	3 

	52.6 to 71 GHz
	OFF to ON
	FFS

	
	ON to OFF
	FFS



[bookmark: _Toc13080365][bookmark: _Toc29811864][bookmark: _Toc36817416][bookmark: _Toc37260338][bookmark: _Toc37267726][bookmark: _Toc44712329][bookmark: _Toc45893642][bookmark: _Toc53178362][bookmark: _Toc53178813][bookmark: _Toc61179051][bookmark: _Toc61179521][bookmark: _Toc67916817][bookmark: _Hlk497671816]9.6.2.3	Minimum Requirement for BS type 2-O
For BS type 2-O, the EVM levels of each NR carrier for different modulation schemes on PDSCH outlined in table 9.6.2.3-1 shall be met, following the EVM frame structure described in clause 9.6.2.3.1.
Table 9.6.2.3-1: EVM requirements for BS type 2-O carrier
	Modulation scheme for PDSCH
	Required EVM (%)

	QPSK
	17.5 

	16QAM
	12.5 

	64QAM
	8 

	256QAM
(NOTE)
	3.5

	NOTE:  Applicable to bands defined within the frequency spectrum range of 24.25 to 52.60 GHz



Above we have shown examples of specification updates to TS38.104 and based on that and the papers in [4] and [5] we propose:
Proposal 3: BS requirements can be updated to cater for an extension of FR2 to include 52.6 – 71GHz without adding new FR.
2.3 	RRM impact of FR2 extension
Some requirements are applicable for all SCS in FR2. But several RRM requirements are defined based on SCS and/or slot lengths. They are discussed below:
Timing requirements:
The UE initial transmit timing error (Te) and TA adjustment accuracies are defined as function of SCS. They are shown below from TS 38.133. Both Te and TA will be shorter for larger SCS. They can easily be defined for SCS (e.g. 480 kHz and 960 kHz) applicable for 52.6 – 71 GHz.
Table 7.1.2-1: Te Timing Error Limit
	Frequency Range
	SCS of SSB signals (kHz)
	SCS of uplink signals (kHz)
	Te

	1
	15
	15
	12*64*Tc

	
	
	30
	10*64*Tc

	
	
	60
	10*64*Tc

	
	30
	15
	8*64*Tc

	
	
	30
	8*64*Tc

	
	
	60
	7*64*Tc

	2
	120
	60
	3.5*64*Tc

	
	
	120
	3.5*64*Tc

	
	240
	60
	3*64*Tc

	
	
	120
	3*64*Tc

	Note 1:	Tc is the basic timing unit defined in TS 38.211 [6]



Table 7.3.2.2-1: UE Timing Advance adjustment accuracy
	UL Sub Carrier Spacing(kHz)
	15
	30
	60
	120

	UE Timing Advance adjustment accuracy
	±256 Tc
	±256 Tc
	±128 Tc
	±32 Tc




MRTD and MTTD:
The MRTD and MTTD are applicable for FR1, FR2 or between FR1 and FR2. An example is shown below from TS 38.133. For SCS (e.g. 480 kHz and 960 kHz) applicable for 52.6 – 71 GHz, the MRTD and MTTD may be shorter. In this case further differentiation can be made based on SCS. 
Table 7.5.4-1: Maximum uplink transmission timing difference requirement for inter-band NR carrier aggregation
	Frequency Range of the pair of TAGs
	Maximum uplink transmission timing difference (µs) 

	FR1
	34.6

	FR2
	8.5 Note1

	Between FR1 and FR2
	26.1 

	Note1:	This requirement applies to the UE capable of independent beam management for FR2 inter-band CA.



Interruption requirements:
One example where requirements are based on SCS and expressed in slots is shown below from TS 38.133. The SCS (e.g. 480 kHz and 960 kHz) applicable for 52.6 – 71 GHz and their corresponding interruption lengths can be included in the tables on the interruption requirements.
Table 8.2.1.2.1-1: Interruption length X at transition between active and non-active during DRX
	[image: ]
	NR Slot  length (ms)
	Interruption length X (slots)

	
	
	Sync
	Async

	0
	1
	1
	2

	1
	0.5
	1
	2

	2
	0.25
	3

	3
	0.125
	5



Measurement gaps:
There are 26 different measurement gap patterns (ID # 0 to # 25). Some of these gap patterns (ID #12 to # 23) are applicable to only FR2. While the existing gaps are also feasible for higher SCS (e.g. 480 kHz and 960 kHz) applicable for 52.6 – 71 GHz. But if needed additional gap patterns with even smaller measurement gap length (MGL) can be defined for SCS = 480 and/or 960 kHz. This can be done without defining new FR3 for 52.6 – 71 GHz. 
Table 9.1.2-2: Applicability for Gap Pattern Configurations supported by the E-UTRA-NR dual connectivity UE or NR-E-UTRA dual connectivity UE
	Measurement gap pattern configuration
	Serving cell 
	Measurement PurposeNote 5
	Applicable Gap Pattern Id

	Per-UE 
Measurement gap
	E-UTRA + FR1, or
E-UTRA + FR2, or E-UTRA + FR1 + FR2
	non-NR RAT Note1,2 
	0,1,2,3

	
	
	FR1 and/or FR2 
	0-11, 24, 25

	
	
	non-NR RATNote1,2 and FR1 and/or FR2
	0, 1, 2, 3, 4, 6, 7, 8,10, 24, 25

	
	E-UTRA and, FR1 if configured
	non-NR RAT Note1,2
	0,1,2,3


	
	FR2 if configured
	
	No gap 

	
	E-UTRA and, FR1 if configured
	FR1 only 
	0-11 

	
	FR2 if configured
	
	No gap

	
	E-UTRA and, FR1 if configured
	FR2 only
	No gap

	Per-FR
	FR2 if configured
	
	12-23

	measurement gap
	E-UTRA and, FR1 if configured
	non-NR RAT Note1,2 and FR1 
	0, 1, 2, 3, 4, 6, 7, 8,10

	
	FR2 if configured
	
	No gap

	
	E-UTRA and, FR1 if configured
	FR1 and FR2
	0-11 

	
	FR2 if configured
	
	12-23

	
	E-UTRA and, FR1 if configured
	non-NR RAT Note1,2 and FR2
	0, 1, 2, 3, 4, 6, 7, 8,10

	
	FR2 if configured
	
	12-23

	
	E-UTRA and, FR1 if configured
	non-NR RAT Note1,2 and FR1 and FR2
	0, 1, 2, 3, 4, 6, 7, 8,10

	
	FR2 if configured
	
	12-23



Measurement requirements:
The measurement requirements defined in clause 9 are applicable for FR1 and FR2. The measurement time depends on factors such as number of SSBs (e.g. 64 in FR2) and UE RX beams (e.g. 8). For higher SCS (e.g. 480 kHz and 960 kHz) applicable for 52.6 – 71 GHz, if the number of SSBs are the same as in FR2 then we do not see any major impact on measurement requirements. Otherwise the measurement requirements for higher SCS (e.g. 480 kHz and 960 kHz) applicable for 52.6 – 71 GHz can be defined without adding new FR3.
Scheduling restriction requirements:
The scheduling restriction requirements are defined in terms of symbols. The symbol length of 480 kHz and 960 kHz is proportionally shorter than that of 120 kHz. Therefore, scheduling restriction requirements can be defined as function of SCS. 
Observation 2: Some RRM requirements are defined as function of SCS and/or slot lengths.
Observation 3: Some RRM requirements are defined for FR2.
Proposal 3: All RRM requirements for higher SCS (e.g. 480 kHz and 960 kHz) applicable for 52.6 – 71 GHz can be defined (if needed) as function of SCS within FR2 without adding new FR.


3. Conclusion
In general terms for RAN4 specifications, differentiation of requirement level approach can be adopted for BS and UE RF specifications per e.g. band. 
For RRM, the differentiation should be made on a basis of supported SCS (which would anyhow be needed even with introduction of new Frequency Range). And can be adopted since generic and agnostic requirements are difficult to define due to large difference between new specified SCS:s.
The analysis show that the extension of FR2 is a viable solution while it seems that introduction of new frequency range is not motivated. Based on this we observe and propose the following:

Proposal 1: Agree not to introduce FR3 as a name for the 52.6 – 71GHz spectrum range.

Observation 1: UE RF/demod requirements are based on band, BW, Power Class (PC) or band combinations.
Proposal 2: All UE RF/demod requirements defined (if needed) as function of band, BW, PC or band combo within FR2 without adding new FR.

Proposal 3: BS requirements can be updated to cater for an extension of FR2 to include 52.6 – 71GHz without adding new FR.

Observation 2: Some RRM requirements are defined as function of SCS and/or slot lengths.

Observation 3: Some RRM requirements are defined for FR2.

Proposal 3: All RRM requirements for higher SCS (e.g. 480 kHz and 960 kHz) applicable for 52.6 – 71 GHz can be defined (if needed) as function of SCS within FR2 without adding new FR.
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