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1. Introduction
In RAN1 #104e meeting, one LS [1] was sent to RAN4,
	RAN1 would like to thank RAN4 for their LS in R1-2100008 (R4-2017381) on measuring CSI-RS during SCell activation. 
RAN1 discussed the questions about the UE behavior with respect to CSI reports during the SCell activation procedure in case none or some of RRC parameters CO-DurationPerCell-r16, SlotFormatIndicator, and CSI-RS-ValidationWith-DCI-r16 are configured with or without corresponding DCIs for the SCell being activated:
Question by RAN4 (1)   When none of the RRC parameters CO-DurationPerCell-r16, SlotFormatIndicator, and CSI-RS-ValidationWith-DCI-r16 is configured for a UE on the being-activated SCell, 
a.      What is the expected UE behavior for this P/SP CSI-RS measurement and report on the being-activated SCell? 
Reply by RAN1: As in Rel-15, the UE is expected to receive the P/SP CSI-RS.

Question by RAN4 (2)   When RRC parameters CSI-RS-ValidationWith-DCI-r16 is configured, but SlotFormatIndicator and CO-DurationPerCell-r16 are not configured for the being-activated SCell, 
a.      What is the expected UE behavior for this P/SP CSI-RS measurement and report on the being-activated SCell? Does UE need to decode a DCI format from other active serving cell (indicating an aperiodic CSI-RS reception or scheduling a PDSCH reception in the set of symbols of the slot) for this being-activated SCell to validate this P/SP CSI-RS?
Question by RAN4 (3)   When RRC parameters CO-DurationPerCell-r16 is configured but SlotFormatIndicator is not configured for the being-activated SCell, 
a.      What is the expected UE behavior for this P/SP CSI-RS measurement and report on the being-activated SCell? Does UE need to decode a DCI format 2_0 (indicating remaining channel occupancy duration) from other active serving cell for this being-activated SCell to validate the CSI-RS?
Question by RAN4 (4)   When RRC parameters CO-DurationPerCell-r16 is not configured but SlotFormatIndicator is configured for the being-activated SCell, 
a.      What is the expected UE behavior for this P/SP CSI-RS measurement and report on the being-activated SCell? Does UE need to detect a DCI format 2_0 (indicating the starting point of CO duration and the slot format) from other active serving cell for this being-activated SCell to validate the CSI-RS?
Reply by RAN1: RAN1 has discussed these cases, but has not achieved consensus on the expected UE behaviour. RAN1 will inform RAN4 if consensus is achieved in the future.



Also there was an LS[2] in RAN1 #102e meeting, which clarified that,
	1. Overall Description:
It is RAN1’s common understanding that when none of the RRC parameters CO-DurationPerCell-r16, SlotFormatIndicator, and CSI-RS-ValidationWith-DCI-r16 is configured for a UE, the UE follows the behavior specified in TS38.213 section 11.1 and the UE is not mandated to determine the presence or absence of the P/SP-CSI-RS that might be caused by LBT failure on the gNB side when receiving a P/SP-CSI-RS on a cell with shared spectrum channel access.
2. Actions:
ACTION: 	RAN WG1 respectfully asks RAN WG4 and WG2 to take the above into account in their future work. 



In this contribution, we discuss the NR-U SCell activation requirement with the different configurations of CSI-RS-ValidationWith-DCI-r16, CO-DurationPerCell-r16 and SlotFormatIndicator.
2. Discussion
Based on two incoming LS, it is rather clear that when none of the RRC parameters CO-DurationPerCell-r16, SlotFormatIndicator, and CSI-RS-ValidationWith-DCI-r16 is configured to a UE, the UE follows the Rel-15 UE behavior and the UE would not try to detect the presence or absence of the P/SP-CSI-RS that might be caused by LBT failure on the gNB side when receiving a P/SP-CSI-RS on a cell with shared spectrum channel access. To us it means UE would directly receive the CSI-RS without any consideration of whether P/SP-CSI-RS is present or not, which is completely as same as the UE behavior on Rel-15 licensed CC. For the other configuration cases, RAN1 has no consensus yet and therefore RAN4 shall clarify that the current requirement shall not apply for following cases:
· if RRC parameters CSI-RS-ValidationWith-DCI-r16 is configured, but SlotFormatIndicator and CO-DurationPerCell-r16 are not configured for the being-activated SCell,
· if RRC parameters CO-DurationPerCell-r16 is configured but SlotFormatIndicator is not configured for the being-activated SCell,
· if RRC parameters CO-DurationPerCell-r16 is not configured but SlotFormatIndicator is configured for the being-activated SCell,
In current TS38.133, the CSI-RS based CSI report uncertainty for SCell activation with CCA is defined as:
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Based on the analysis above, when none of the RRC parameters CO-DurationPerCell-r16, SlotFormatIndicator, and CSI-RS-ValidationWith-DCI-r16 is configured to a UE, UE would just follow R15 behavior and L4 shall not be applicable to this SCell activation requirement. Thus, we propose to remove the L4 related extension definition in the current SCell activation requirement when none of the RRC parameters CO-DurationPerCell-r16, SlotFormatIndicator, and CSI-RS-ValidationWith-DCI-r16 is configured to a UE; and add a clarification for requirement applicability that, SCell activation requirement with CCA is not applicable for other validation configuration cases.
Proposal 1: when none of the RRC parameters CO-DurationPerCell-r16, SlotFormatIndicator, and CSI-RS-ValidationWith-DCI-r16 is configured to a UE and all of the CSI reporting resources for being-activated SCell are available, the existing delay requirement of SCell activation with CCA could apply after removing the L4 related extension definitions in CSI reporting delay.
Proposal 2: SCell activation requirement with CCA is not applicable when one of following condition is met:
· None of the RRC parameters CO-DurationPerCell-r16, SlotFormatIndicator, and CSI-RS-ValidationWith-DCI-r16 is configured, but at least one CSI reporting resource for being-activated SCell is not available;
· if RRC parameters CSI-RS-ValidationWith-DCI-r16 is configured, but SlotFormatIndicator and CO-DurationPerCell-r16 are not configured for the being-activated Scell;
· if RRC parameters CO-DurationPerCell-r16 is configured but SlotFormatIndicator is not configured for the being-activated SCell;
· if RRC parameters CO-DurationPerCell-r16 is not configured but SlotFormatIndicator is configured for the being-activated SCell;
In the future, if RAN1 provides answers for the other configuration cases, we could update our SCell activation requirement with CCA accordingly. The corresponding CR is submitted in this meeting as well.
3. Text proposal
Based on proposal 1 and 2, following revisions are proposed.
	8.3A.2	SCell Activation Delay Requirement for Deactivated SCell
The requirements in this clause shall apply for the UE configured with one downlink SCell operating with CCA in EN-DC or in standalone NR carrier aggregation and when one SCell operating with CCA is being activated but none of the RRC parameters CO-DurationPerCell-r16, SlotFormatIndicator, and CSI-RS-ValidationWith-DCI-r16 is configured.
The requirements in this clause shall not apply when one of the following conditions is met:
-	None of the RRC parameters CO-DurationPerCell-r16, SlotFormatIndicator, and CSI-RS-ValidationWith-DCI-r16 is configured, but at least one CSI reporting resource for being-activated SCell is not available, 
-	RRC parameters CSI-RS-ValidationWith-DCI-r16 is configured, but SlotFormatIndicator and CO-DurationPerCell-r16 are not configured for the being-activated SCell,
-	RRC parameters CO-DurationPerCell-r16 is configured but SlotFormatIndicator is not configured for the being-activated SCell,
-	RRC parameters CO-DurationPerCell-r16 is not configured but SlotFormatIndicator is configured for the being-activated SCell
The delay within which the UE shall be able to activate the deactivated SCell depends upon the specified conditions.
Upon receiving SCell activation command in slot n, the UE shall be capable to transmit valid CSI report and apply actions related to the activation command for the SCell being activated no later than in slot  n + (THARQ + Tactivation_time_withCCA + TCSI_reporting_withCCA)/NR_slot_length, where:
-	THARQ (in ms) is the timing between DL data transmission and acknowledgement as specified in TS 38.213 [3]. In the event of UE not being able to transmit the acknowledgment due to UL CCA failures: THARQ is extended to also include the time to all next HARQ feedback transmission and retransmission opportunities, until the time of its successful transmission, as specified in TS 38.213 [3]; no extension of THARQ due to UL LBT failures is allowed for Type 2C UL channel access procedure as defined in TS 37.213 [57].
-	Tactivation_time_withCCA is the SCell activation delay in millisecond. 
-	If the SCell is known, Tactivation_time_withCCA is:
-	TFirstSSB + L1*Trs + 5ms, if the SCell measurement cycle is equal to or smaller than 160ms.
-	TFirstSSB_MAX + L2,1*TSMTC_MAX + (1 +L2,2)*Trs + 5ms, if the SCell measurement cycle is larger than 160ms.
-	If the SCell is unknown, provided that the side condition Ês/Iot ≥ -2 dB is fulfilled and the SCell can be successfully detected in one attempt, Tactivation_time_withCCA is:
-	TFirstSSB_MAX + (1 + L3,1)*TSMTC_MAX + (2 + L3,2)*Trs + 5ms.
	Where,
	TSMTC_MAX:
-	In case of intra-band SCell activation, TSMTC_MAX is the longest SMTC periodicity between active serving cells and SCell being activated provided the cell specific reference signals from the active serving cells and the SCells being activated or released are available in the same slot; 
-	In case of inter-band SCell activation, TSMTC_MAX is the SMTC periodicity of SCell being activated;
-	TSMTC_MAX is bounded to a minimum value of 10ms.
	Trs is the SMTC periodicity of the SCell being activated if the UE has been provided with an SMTC configuration for the SCell in SCell addition message, otherwise Trs is the SMTC configured in the measObjectNR having the same SSB frequency and subcarrier spacing. If the UE is not provided SMTC configuration or measurement object on this frequency, the requirement which involves Trs is applied with Trs = 5ms assuming the SSB transmission periodicity is 5ms. There are no requirements if the SSB transmission periodicity is not 5ms
	TFirstSSB: is the time to the end of the first complete configured SSB burst indicated by the SMTC after slot n + (THARQ+3ms)/NR_slot_length
	TFirstSSB_MAX: is the time to the end of first complete configured SSB burst indicated by the SMTC after slot n + (THARQ+3ms)/NR_slot_length when all active serving cells and SCells being activated or released have configured SSB bursts in the same slot for intra-band scenario. In case of inter-band SCell activation, TFirstSSB_MAX is the time to the end of the first complete configured SSB burst of the SCell being activated. 
	L1 (L1 ≤ L1,max) is the number of configured SMTC occasions not available at the UE. L1,max = 2 if Trs ≤ 40 ms; otherwise L1,max = 1.
	L2,1 (L2,1 ≤ L2,1,max) and L3,1 (L3,1 ≤ L3,1,max) are the numbers of configured SMTC occasions not available at the UE, for a known and unknown SCell activation respectively,
	in the SCell being activated, for inter-band scenario, or
	in any of the SCells already activated or being activated provided their cell specific reference signals are configured in the same slot, for intra-band scenario
	and L2,1,max = 2 if TSMTC_MAX ≤ 40 ms; otherwise L2,1,max = 1. L3,1,max = 2 if TSMTC_MAX ≤ 40 ms; otherwise L3,1,max = 1. 
	L2,2 (L2,2 ≤ L2,2,max) and L3,2 (L3,2 ≤ L3,2,max)  are the number of configured SMTC occasions not available at the UE in the SCell being activated. L2,2,max = 2 if Trs ≤ 40 ms; otherwise L2,2,max = 1. L3,2,max = 2 if Trs ≤ 40 ms; otherwise L3,2,max = 1.
	TCSI_reporting_withCCA = TCSI_reporting + L4*TCSI-RS + TCSI_ReportingDelay , where
	TCSI_reporting is the delay (in ms) including uncertainty in acquiring the first available downlink CSI reference resource, UE processing time for CSI reporting and uncertainty in acquiring the first available CSI reporting resources as specified in TS 38.331 [2].
	L4*TCSI-RS is the additional delay in reception of CSI-RS due to the CSI-RS occasions unavailability at the UE due to DL CCA failures, where TCSI-RS is the periodicity of the configured CSI-RS, and L4 (L4 ≤ L4,max) is the number of CSI-RS occasions not available at the UE due to DL CCA failures; L4,max = 2 if TCSI-RS ≤ 40ms and L4,max = 1 otherwise.
	TCSI_ReportingDelay is the additional delay in transmission of CSI reporting due to UL CCA failures at the UE. If there are no uplink resources for reporting the valid CSI, then the UE shall use the next available opportunities for reporting the corresponding valid CSI as specified in TS 38.213 [3].	 
Upon exceeding any of the maximum numbers L1,max, L2,1,max, L2,2,max, L3,1,max, and L3,2,max, or L4,max of SMTC occasions or CSI-RS occasions, respectively, not available at the UE, the UE shall abandon the SCell activation procedure.



4. Conclusion
In this contribution, we discuss the NR-U SCell activation requirement with the different configurations of CSI-RS-ValidationWith-DCI-r16, CO-DurationPerCell-r16 and SlotFormatIndicator.
Proposal 1: when none of the RRC parameters CO-DurationPerCell-r16, SlotFormatIndicator, and CSI-RS-ValidationWith-DCI-r16 is configured to a UE and all of the CSI reporting resources for being-activated SCell are available, the existing delay requirement of SCell activation with CCA could apply after removing the L4 related extension definitions in CSI reporting delay.
Proposal 2: SCell activation requirement with CCA is not applicable when one of following condition is met:
· None of the RRC parameters CO-DurationPerCell-r16, SlotFormatIndicator, and CSI-RS-ValidationWith-DCI-r16 is configured, but at least one CSI reporting resource for being-activated SCell is not available;
· if RRC parameters CSI-RS-ValidationWith-DCI-r16 is configured, but SlotFormatIndicator and CO-DurationPerCell-r16 are not configured for the being-activated Scell;
· if RRC parameters CO-DurationPerCell-r16 is configured but SlotFormatIndicator is not configured for the being-activated SCell;
· if RRC parameters CO-DurationPerCell-r16 is not configured but SlotFormatIndicator is configured for the being-activated SCell;
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TesI_reporting withccA = TesI_reporting + La*Tcstrs + Test_ReportingDelay , Where

Tcst_reporting 18 the delay (in ms) including uncertainty in acquiring the first available downlink CSI
reference resource, UE processing time for CSI reporting and uncertainty in acquiring the first available
CSI reporting resources as specified in TS 38.331 [2].

L4*Tcsirs is the additional delay in reception of CSI-RS due to the CSI-RS occasions unavailability at the
UE due to DL CCA failures, where Tcsirsis the periodicity of the configured CSI-RS, and L (Ls <

L4 max) is the number of CSI-RS occasions not available at the UE due to DL CCA failures; Ly max= 2 if
Tcsirs < 40ms and Ly max = 1 otherwise.

Tcs1_ReportingDelay is the additional delay in transmission of CSI reporting due to UL CCA failures at the UE.
If there are no uplink resources for reporting the valid CSI, then the UE shall use the next available
opportunities for reporting the corresponding valid CSI as specified in TS 38.213 [3].

Upon exceeding any of the maximum numbers Li max, L2,1,max, L2,2max, L3,1,max, L3 2.max, OF L4 max of SMTC occasions or
CSI-RS occasions, respectively, not available at the UE, the UE shall abandon the SCell activation procedure.




