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Introduction
LS on BCS reporting and support for intra-band EN-DC band combinations with action points to RAN2 and RAN4 was sent out in RAN#90e [1]. Some clarifications are tasked to RAN4 for the understanding of intra-band EN-DC for example band configurations. 
This contribution provides our consideration on the supported BCS for the configurations exemplified in the LS.
Discussion
The cases to be clarified in RAN4 are:
· A) Clarify if higher order (i.e. those band combinations which the UE indicates support for explicitly in UE capability signalling) EN-DC band combinations with a common band on the LTE and NR side such as DC_2A-7A-7A-66A-n66A and DC_2A-71A_n71A need to report a BCS for intra-band EN-DC (as defined in 38.101-3, section 5.3B.1), even if the UE doesn’t support the intra-band UL configurations DC_66A_n66A or DC_71A_n71A respectively. If the UE does not report the EN-DC BCS for such a combination, what can the network assume about the configuration limitations for the common bands (e.g. LTE band 71 and NR band n71) in the combination? 
· B) Resolve the general question of classification of intra-band EN-DC band combinations according to UL support. If the UE doesn't support UL on intra-band EN-DC part of a band combination, is band combination classified as "intra-band EN-DC band combination"? 
· C) Indicate the RAN4 understanding on A) and B) to RAN2 by the end of the first meeting week of RAN4#98e (to allow RAN2 to finalize their work).
· D) Agree (if necessary) CRs taking the conclusions of A) and B) into account.
For EN-DC configurations of DC_2A-7A-7A-66A-n66A and DC_2A-71A_n71A, if the UE doesn’t support the intra-band UL configurations DC_66A_n66A or DC_71A_n71A respectively, in our view intra-band EN-DC does not supported for the bands without UL configuration. Then the problem is what’s the BCS will be assumed for the network if DL on these bands are still supported. The relevant description in RAN4 specification are cited as below:
	A terminal which supports an EN-DC configuration shall support:
	If any subsets of the EN-DC configuration do not specify its own bandwidth combination sets in 5.3B, then the terminal shall support the same E-UTRA bandwidth combination sets it signals the support for in E-UTRA CA configuration part of E-UTRA – NR DC and shall support the same NR bandwidth combination sets it signals the support for in NR CA configuration part of E-UTRA – NR DC.
Else if one of the subsets of the EN-DC configuration specify its own bandwidth combination sets in 5.3B, then the terminal shall support a product set of channel bandwidth for each band specified by E-UTRA bandwidth combination sets, NR bandwidth combination sets, and EN-DC bandwidth combination sets it singnals the support. A terminal which supports an inter-band EN-DC configuration with a certain UL configuration shall support the all lower order DL configurations of the lower order EN-DC combinations, which have this certain UL configuration and the fallbacks of this UL configuration.


If the common understating in RAN4 for A) and B) is that the bands without UL configuration inside a band combination is not considered as intra-band EN-DC, then there is no product set of CBW to be considered. The BCS for these bands used for DL operation can be decided by channel bandwidth for each band specified by E-UTRA bandwidth combination sets and NR bandwidth combination sets. It is worth noting that these BCS information are available by existing signaling and there is no need to introduce new signaling. 
Proposal 1: If the UE doesn’t support the intra-band UL configurations, e.g. DC_66A_n66A or DC_71A_n71A inside DC_2A-7A-7A-66A-n66A and DC_2A-71A_n71A respectively, then the intra-band configurations should not be considered as intra-band EN-DC.
Proposal 2: For intra-band configuration(s) not support intra-band EN-DC, the supported BCS or CBW are determined by available reported E-UTRA bandwidth combination sets/CBW and NR bandwidth combination sets/CBW for the inter-band EN-DC configuration.
The controversial part for the RAN2 signaling in previous discussion is about supportedBandwidthCombinationSetIntraENDC. 

	supportedBandwidthCombinationSetIntraENDC
Defines the supported bandwidth combination for the band combination set as defined in the TS 38.101-3 [4]. For intra-band (NG)EN-DC with additional inter-band CA component(s) of LTE and/or NR, the field defines the bandwidth combinations for the intra-band (NG)EN-DC component. For intra-band NE-DC with additional inter-band CA component(s) of LTE and/or NR, the field defines the bandwidth combinations for the intra-band NE-DC component. Field encoded as a bit map, where bit N is set to "1" if UE support Bandwidth Combination Set N for this band combination as defined in the TS 38.101-3 [4]. The leading / leftmost bit (bit 0) corresponds to the Bandwidth Combination Set 0, the next bit corresponds to the Bandwidth Combination Set 1 and so on. It is mandatory if the band combination is an intra-band (NG)EN-DC/NE-DC combination with additional inter-band NR/LTE CA component.


The assumption in RAN2 is intra-band EN-DC is supported in addition to inter-band combination. If classification of intra-band EN-DC band combinations according to UL support is addressed in RAN4 as discussed above, there would be no ambiguity to report the existing RAN2 signaling, in other words, there is no need to clarify or make changes in RAN2 specification. 
Proposal 3: Clarification on support of intra-band EN-DC and BCS for intra-configurations which not support EN-DC shall be made in RAN4 specification.
Proposal 4: LS with clarification on case A) and B) based on proposal 1 and proposal 2 shall be sent to RAN2. If clarification is made in RAN4 spec, there is no need to make changes in RAN2 specification. 
Conclusion
Consideration on BCS reporting and support for intra-band EN-DC band combinations has been provided in this contribution. For the cases described in the RAN LS, we have the following proposals.
Proposal 1: If the UE doesn’t support the intra-band UL configurations, e.g. DC_66A_n66A or DC_71A_n71A inside DC_2A-7A-7A-66A-n66A and DC_2A-71A_n71A respectively, then the intra-band configurations should not be considered as intra-band EN-DC.
Proposal 2: For intra-band configuration(s) not support intra-band EN-DC, the supported BCS or CBW are determined by available reported E-UTRA bandwidth combination sets/CBW and NR bandwidth combination sets/CBW for the inter-band EN-DC configuration.
Proposal 3: Clarification on support of intra-band EN-DC and BCS for intra-configurations which not support EN-DC shall be made in RAN4 specification.
Proposal 4: LS with clarification on case A) and B) based on proposal 1 and proposal 2 shall be sent to RAN2. If clarification is made in RAN4 spec, there is no need to make changes in RAN2 specification. 
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