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1. Background Information
RAN4 discussed the issues raised in the LS from RAN Plenary to RAN2 and RAN4 titled “LS on BCS reporting and support for intra-band EN-DC band combinations” [RP-202935/R4-2100025]. RAN4 would like to provide the following responses to RAN and RAN2: 
Question A.1) 
RAN:
Clarify if higher order (i.e. those band combinations which the UE indicates support for explicitly in UE capability signalling) EN-DC band combinations with a common band on the LTE and NR side such as DC_2A-7A-7A-66A-n66A and DC_2A-71A_n71A need to report a BCS for intra-band EN-DC (as defined in 38.101-3, section 5.3B.1), even if the UE doesn’t support the intra-band UL configurations DC_66A_n66A or DC_71A_n71A respectively. 
RAN4:
No, a BCS is not required for such a combination, but the UE shall be allowed to optionally report intra-band EN-DC BCS. If BCS is reported it must be taken into consideration by the network. 

Question A.2) 

RAN:
If the UE does not report the EN-DC BCS for such a combination, what can the network assume about the configuration limitations for the common bands (e.g. LTE band 71 and NR band n71) in the combination?
RAN4:
If a UE supports a combination that has an intra-band EN-DC component and the UE does not report an intra-band EN-DC BCS, Either: 

1) default bandwidth combination capabilities defined in 38.101-3 clause 4.2 shall be assumed or 
2) Single default BCS can be assumed (RAN4 can document it in 38.101-3, or it is conveyed by RAN2 signalling).
RAN4 will look at both options and inform RAN2 once a decision is made
Question B)

RAN: Resolve the general question of classification of intra-band EN-DC band combinations according to UL support. If the UE doesn't support UL on intra-band EN-DC part of a band combination, is band combination classified as "intra-band EN-DC band combination"?
RAN4: 
In RAN4’s understanding, there are three categories of EN-DC combinations in RAN2 signalling support, i.e. inter-band EN-DC, intra-band EN-DC, and intra-band EN-DC with additional inter-band LTE/NR CA components. 

However, in RAN4 we have the following understanding: 

If the UE does not support UL on the intra-band EN-DC part of a band combination, then the combination is downlink inter-band and intra-band EN-DC with uplink inter-band EN-DC. But the UE is allowed to optionally report intra-band EN-DC BCS as answered in Question A.

This may not fit into the current RAN2 signalling framework, therefore we would like RAN2 to consider it and provide feedback with RAN2 views.
C) 

RAN: Indicate the RAN4 understanding on A) and B) to RAN2 by the end of the first meeting week of RAN4#98e (to allow RAN2 to finalize their work).

RAN4: Sorry it is late. 
D) 
RAN: Agree (if necessary) CRs taking the conclusions of A) and B) into account.
RAN4: RAN4 will work to clarify A and B in the RAN4 specifications. 

2. Summary
RAN4 kindly requests that RAN2 consider the above in response to the LS from RAN Plenary on BCS reporting and support for intra-band EN-DC band combinations. 
3. Date of Next TSG-RAN4 Meetings:
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