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1	Introduction
RAN4 has received a LS from RAN2 regarding the measurement requirements for eMTC UE in RRC_INACTIVE state shown below [1]:
	In Rel-16, RRC_INACTIVE state is supported for eMTC UE (e.g. BL UE or UE in CE) connected to 5GC.
Moreover, RAN2 has the following related agreements:
For eMTC, ran-PagingCycle is extended with values rf512 and rf1024.
IDLE mode cell selection/reselection criteria and measurement rules also apply in RRC_INACTIVE state for eMTC UEs connected to 5GC.
[bookmark: _GoBack]When idle mode eDRX is not configured, eMTC UEs in RRC_INACTIVE monitor the paging occasions according to the shortest of the cell default paging cycle, the UE specific DRX (if configured), and the RAN paging cycle (if configured).
When idle mode eDRX is not configured, eMTC UEs in RRC_INACTIVE cannot be configured with values 5.12 sec and 10.24 sec.
When idle mode eDRX is configured, eMTC UEs in RRC_INACTIVE monitor the paging occasions (POs) during CM-IDLE PTW according to the min {UE specific DRX cycle, default DRX cycle, RAN paging cycle} and monitor paging occasions (POs) outside CM-IDLE PTW according to RAN paging cycle.
[bookmark: _Toc510694383]RAN2 understand the current requirements in RAN4 specification, e.g., “4A E-UTRAN RRC_INACTIVE state mobility” in TS 36.133, may not cover the case of eMTC UE connected to 5GC in RRC_INACTIVE state. Therefore, RAN2 respectfully asks RAN4 to take the above information into account and if needed, define the measurement requirements for eMTC UE connected to 5GC in RRC_INACTIVE state.



The LS states that the eMTC UE can operate in RRC_INACTIVE state, and RAN4 is asked to take into account the above agreement when defining the corresponding UE requirements. In this contribution we discuss the RRM specification impact of the above agreement. 
2	RRC_INACTIVE state requirements for category M1 UE
It is noted that section 4A in [2] contains the RRC_INACTIVE requirements for legacy UE. It is therefore natural to introduce the RRC_INACTIVE state requirements in the same section using a new subsection. 
The LS states that the current IDLE state cell selection/reselection criteria and measurement rules apply in RRC_INACTIVE state for eMTC UEs connected to 5GC [2]:
	IDLE mode cell selection/reselection criteria and measurement rules also apply in RRC_INACTIVE state for eMTC UEs connected to 5GC.



Therefore one approach is simply to refer to the existing requirements in RRC_IDLE state that apply in RRC_INACTIVE state, this reduces redundant text in the specification as well as risk of introducing errors in maintaining the requirements. It is observed that similar approach is taken when defining the RRC_INACTIVE state requirements for legacy UEs in section 4A in [2].
In addition, in our view the following agreement does not have any RRM specification impact since they are not currently captured:
	For eMTC, ran-PagingCycle is extended with values rf512 and rf1024.


 
Moreover, following agreement confirms the support for eDRX in RRC_INACTIVE state similar to the existing support in RRC IDLE state:
	When idle mode eDRX is not configured, eMTC UEs in RRC_INACTIVE monitor the paging occasions according to the shortest of the cell default paging cycle, the UE specific DRX (if configured), and the RAN paging cycle (if configured).
When idle mode eDRX is not configured, eMTC UEs in RRC_INACTIVE cannot be configured with values 5.12 sec and 10.24 sec.
When idle mode eDRX is configured, eMTC UEs in RRC_INACTIVE monitor the paging occasions (POs) during CM-IDLE PTW according to the min {UE specific DRX cycle, default DRX cycle, RAN paging cycle} and monitor paging occasions (POs) outside CM-IDLE PTW according to RAN paging cycle.




In our understanding, the eDRX configurations can also be similar to the existing configurations in RRC IDLE state. For this reason, we do not see any particular reason to distinguish between the eDRX requirements in IDLE and INACTIVE states. For all the requirements that do apply for UEs in RRC_INACTIVE state and are identical to those in RRC_IDLE state, references are used to simply point to the corresponding RRC_IDLE state requirements. The CR with the abovementioned changes can be found in [3]. 
3		Summary
In this contribution we have discussed the RRM specification impact of eMTC UE operating in RRC_INACTIVE state and how they can be captured in the specification. The CR with the new requirements for category M1 UEs operating in RRC_INACTIVE state is provided in [3].
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