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Introduction
RAN plenary approved a WI on NR RRM enhancement in R16 in [RP-192157]. One of the objectives in the WI relates to inter-frequency measurement requirement without MG. During Rel-15 this topic was shortly discussed but it was agreed to postpone further discussions to Rel-16. In this paper we give initial input to the topic.
Discussion
The detailed description of the objective in the WI is:
1. Inter-frequency measurement requirement without MG  
· RRM requirements for inter-frequency measurement without MG when the SSB is completely contained in the active BWP of the UE 

Current Requirements and assumptions
The discussion relates to the current definition of intra-frequency and inter-frequency measurements in 38.133 which currently defines intra-frequency measurements as follows (section 9.2.1):
A measurement is defined as a SSB based intra-frequency measurement provided the centre frequency of the SSB of the serving cell indicated for measurement and the centre frequency of the SSB of the neighbour cell are the same, and the subcarrier spacing of the two SSBSSBs are also the same.
Additionally – in same section – it states following:
The UE can perform intra-frequency SSB based measurements without measurement gaps if
-	the SSB is completely contained in the active BWP  of the UE, or
-	the active downlink BWP is initial BWP[3].
This means, that the UE can measure SSB of intra-frequency cells without gaps, if the SSB of the intra-frequency cell if the cell has same center frequency as the serving cell and if the SSB of the cell is within the active BWP of the UE.
Currently it is assumed in RAN2 that whenever UE is configured with inter-frequency measurements, the UE will be configured with measurement gaps.

Inter-frequency measurements without gaps
Question is now whether it would be possible to perform non-gap assisted measurements on a non-intra-frequency cell, if the SSB of the cell is completely contained within the active BWP.
If the active BWP of the UE contain an SSB, the UE will be able to receive the SSB even if the UE is not required to receive or measure outside its active BWP.
If the SSB is within the active BWP the UE can receive the RBs containing the SSB.
I.e. the UE can receive the SSB as long as the RBs are within the active BWW. If the UE know the PRB location of the SSB (from the measurement object configuration) the UE will be able to know which RBs contain the SSB.
The UE will know the which RBs contain the SSB.
I.e. the UE can select the RBs containing the SSB and process those separately. This means that at least in principle, the UE is able to receive and detect and select the RBs containing an SSB, if the SSB is within the active BWP. And this is possible without need for measurement gaps.
UE can receive the SSB without gap assistance if the SSB is within the active BWP.
Above observation should be agnostic to whether the SSB is transmitted by the serving or a neighbour cell, and whether this neighbour cell is an intra-frequency cell or inter-frequency cell.

RRM Requirements
When defining the RRM requirements for inter-frequency measurements without gaps, additional aspects need to be accounted as well. Some of the aspects that would need to be considered are discussed next.
SCS
If the SSB of the inter-frequency cell to be measured has the same SCS as the SCS of the PDCCH/PDSCH in the active BWP. Whether the UE would be able to receive an SSB with different SCS than the PDCCH/PDSCH would depend on the UE capability to receive SSB and data with different SCS. Such UE capability already exists, and RAN4 has already been capturing requirements accounting this UE capability. Similar approach can be applied for when performing inter-frequency measurements without gaps if the SCS of the active BWP is different than the SCS of the SSB of inter-frequency cell.
Existing UE capability related receiving SSB and data with different SCS can be re-used.

Sweeping
For FR2 it is assumed that beam sweeping is in use and – at least for Rel-15 – that the UE can receive with one panel at a time. This should be accounted when defining the requirements. Re-using existing principle allowing scaling due to sweeping could be a starting point.
Re-using existing principle allowing scaling due to sweeping could be a starting point.

UE searcher
UE searcher processing capacity assumption would need to be discussed. In a similar manner as when RAN4 discussed the UE searcher assumption when defining per-FR gaps, RAN4 would now also need to discuss the baseline assumptions for a UE capable of performing inter-frequency measurements without gaps if the inter-frequency SSB is within the active BWP. E.g. what can be assumed regarding the UE searcher capacity.
RAN4 need to define UE searcher capacity assumption.

Basic inter-frequency requirements
RAN4 would need to decide on the inter-frequency measurement requirements for the situation when the SSB of the inter-frequency object is within the active BWP. The details of such requirements would depend on the agreements related to e.g. proposal 1 and 3.
RAN4 need to define measurement requirements for inter-frequency Objects when measured without measurement gaps.

RAN2 behaviour
Finally, RAN4 will likely have to inform RAN2 about this UE capability as RAN2 assumption now is that gaps are always configured when UE is configured with inter-frequency measurements. 

Conclusion
[bookmark: _GoBack]RAN plenary approved a WI on NR RRM enhancement in R16 in [RP-192157]. One of the objectives in the WI relates to inter-frequency measurement requirement without MG. In general, it is seen feasible to measure inter-frequency without gap under certain conditions. In this paper we have given some initial input to the topic. Based on the discussion a number of high-level proposals are made to progress the work:
1. Existing UE capability related receiving SSB and data with different SCS can be re-used.
1. Re-using existing principle allowing scaling due to sweeping could be a starting point.
1. RAN4 need to define UE searcher capacity assumption.
1. RAN4 need to define measurement requirements for inter-frequency Objects when measured without measurement gaps.
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