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1. Introduction
In RAN4#92bis RAN4 has received reply LSs from RAN1 [1] and RAN2 [2] regarding SFTD measurements with questions for RAN4. In this contribution we discuss the responses to their questions.

2. Discussion
In [1] RAN4 received the following questions:
	Q1: For UEs configured with EN-DC, NE-DC and NR-DC, is the target cell of a SFTD measurement an intra-frequency or inter-frequency cell?
Q2: For UEs configured with NR PCell but no LTE/NR PSCell, is the target NR cell of a SFTD measurement an intra-frequency or inter-frequency NR cell?
Q3: For UEs configured with LTE PCell but no NR PSCell, is the target NR cell of a SFTD measurement an inter-RAT or inter-frequency NR cell?
Q4: Is there any definition in RAN2 or RAN4 specification that could be a reference in SFTD definition?



Q1: For UEs configured with EN-DC, NE-DC and NR-DC, is the target cell of a SFTD measurement an intra-frequency or inter-frequency cell?
In RAN4 spec TS 38.133, SFTD Measurements between PCell and PSCell (section 9.2.5.4) are listed under Intrafrequency measurements. Hence, SFTD measurement between an E-UTRA PCell and an NR PSCell (for EN-DC), or an NR PCell and an E-UTRA PSCell (for NE-DC), or an NR PCell and an NR PSCell (for NR-DC) are all intra-frequency measurements.
Q2: For UEs configured with NR PCell but no LTE/NR PSCell, is the target NR cell of a SFTD measurement an intra-frequency or inter-frequency NR cell?
As a reference, the definition of intra-frequency measurement in RAN4 is:
A measurement is defined as a SSB based intra-frequency measurement provided the centre frequency of the SSB of the serving cell indicated for measurement and the centre frequency of the SSB of the neighbour cell are the same, and the subcarrier spacing of the two SSB are also the same.
Based on the definition of intra-frequency measurement above, if target NR cell is on a different frequency carrier from NR Pcell, it is inter-frequency SFTD measurement. If the condition for intra-frequency measurement between NR Pcell and target NR cell are met, it would be an intra-frequency SFTD measurement. However, in RAN4 intra-frequency SFTD measurement between NR Pcell and target NR cell are not yet defined. RAN4 should discuss the feasibility of defining such requirement in Rel-16. Also, this requirement shall be necessary only for FR1 FDD since for FR1 TDD mode and FR2, deriveSSB-IndexFromCell is always enabled.
Q3: For UEs configured with LTE PCell but no NR PSCell, is the target NR cell of a SFTD measurement an inter-RAT or inter-frequency NR cell?
For UEs configured with LTE PCell but no NR PSCell, the target NR cell of a SFTD measurement is inter-RAT SFTD measurement. In 36.133 “E-UTRAN FDD – NR SFTD Measurements” has been categorized under inter-RAT measurement.
Q4: Is there any definition in RAN2 or RAN4 specification that could be a reference in SFTD definition?
[bookmark: _GoBack]For the definition in RAN4 specification TS 38.133, section 3.1 we have definition:
SA operation mode: Operation mode when the UE is configured with at least PCell and not any MR-DC.
So NR SA include NR single carrier, NR DC and NR CA.
In TS 38.133, section 3.6 we have the following:
In this specification,
-	‘cell’, ‘PCell’, ‘PSCell’ and ‘SCell’ refer to NR cell, NR PCell, NR PSCell, and NR SCell,

We propose that RAN1 includes the applicability for SFTD measurement for NR SA as follows in TS 38.215.
5.1.14   SFN and frame timing difference (SFTD)

	Definition
	The observed SFN and frame timing difference (SFTD) between an E-UTRA PCell and an NR PSCell (for EN-DC), or an NR PCell and an E-UTRA PSCell (for NE-DC), or an NR PCell and an NR PSCell (for NR-DC), or an NR PCell and NR neighbour cell (for SA) is defined as comprising the following two components:

-	SFN offset = (SFNPCell - SFNPSTRGCell) mod 1024, where SFNPCell is the SFN of a PCell radio frame and SFNPSTRGCell is the SFN of the PSCell target cell radio frame of which the UE receives the start closest in time to the time when it receives the start of the PCell radio frame.


-	Frame boundary offset = , where TFrameBoundaryPCell is the time when the UE receives the start of a radio frame from the PCell, TFrameBoundaryPSCell TFrameBoundaryTRGCell is the time when the UE receives the start of the radio frame, from the PSCelltarget cell, that is closest in time to the radio frame received from the PCell. The unit of (TFrameBoundaryPCell - TFrameBoundaryPSTRGCell) is Ts.

	Applicable for
	RRC_CONNECTED intra-frequency for EN-DC, NE-DC, NR-DC, SA
RRC_CONNECTED inter-frequency for SA



We propose the following reply to RAN1’s questions:
	Q1: For UEs configured with EN-DC, NE-DC and NR-DC, is the target cell of a SFTD measurement an intra-frequency or inter-frequency cell?
[RAN4] SFTD measurement between an E-UTRA PCell and an NR PSCell (for EN-DC), or an NR PCell and an E-UTRA PSCell (for NE-DC), or an NR PCell and an NR PSCell (for NR-DC) are all intra-frequency measurements.
Q2: For UEs configured with NR PCell but no LTE/NR PSCell, is the target NR cell of a SFTD measurement an intra-frequency or inter-frequency NR cell?
[RAN4] If the condition for intra-frequency measurement is satisfied between NR PCell and target NR cell, then it would be an intra-frequency SFTD measurement, otherwise it would be inter-frequency SFTD measurement. Also, in Rel-15 intra-frequency SFTD measurement between NR PCell and target NR cell are not yet defined
Q3: For UEs configured with LTE PCell but no NR PSCell, is the target NR cell of a SFTD measurement an inter-RAT or inter-frequency NR cell?
[RAN4] For UEs configured with LTE PCell but no NR PSCell, the target NR cell of a SFTD measurement is inter-RAT SFTD measurement.
Q4: Is there any definition in RAN2 or RAN4 specification that could be a reference in SFTD definition?
[RAN4] For the definition in TS 38.133, section 3.1 we have the following definition:
SA operation mode: Operation mode when the UE is configured with at least PCell and not any MR-DC.
So NR SA include NR single carrier, NR DC and NR CA.
In TS 38.133, section 3.6 we have the following:
In this specification,
-	‘cell’, ‘PCell’, ‘PSCell’ and ‘SCell’ refer to NR cell, NR PCell, NR PSCell, and NR SCell,
We propose that RAN1 includes the applicability for SFTD measurement for NR SA as follows in TS 38.215.
5.1.15   SFN and frame timing difference (SFTD)

	Definition
	The observed SFN and frame timing difference (SFTD) between an E-UTRA PCell and an NR PSCell (for EN-DC), or an NR PCell and an E-UTRA PSCell (for NE-DC), or an NR PCell and an NR PSCell (for NR-DC), or an NR PCell and NR neighbour cell (for SA) is defined as comprising the following two components:

-	SFN offset = (SFNPCell - SFNPSTRGCell) mod 1024, where SFNPCell is the SFN of a PCell radio frame and SFNPSTRGCell is the SFN of the PSCell target cell radio frame of which the UE receives the start closest in time to the time when it receives the start of the PCell radio frame.


-	Frame boundary offset = , where TFrameBoundaryPCell is the time when the UE receives the start of a radio frame from the PCell, TFrameBoundaryPSCell TFrameBoundaryTRGCell is the time when the UE receives the start of the radio frame, from the PSCelltarget cell, that is closest in time to the radio frame received from the PCell. The unit of (TFrameBoundaryPCell - TFrameBoundaryPSTRGCell) is Ts.

	Applicable for
	RRC_CONNECTED intra-frequency for EN-DC, NE-DC, NR-DC, SA
RRC_CONNECTED inter-frequency for SA






In [2] in response to RAN2’s statement:
RAN2 understands that current 38.133 only supports inter-frequency SFTD measurement in NR SA. 
We would like to clarify that we have intra-frequency SFTD for NR DC: SFTD measurement between PCell and PSCell.
In [2] RAN4 received the following question:
Question: Is it necessary and feasible to introduce SFTD measurement between NR PCell and intra-frequency NR neighbour cells for NR SA in Rel-15?
Regarding SFTD measurement between NR Pcell and intra-frequency NR neighbour cell for NR SA. NR SA covers NR single carrier, NR-CA and NR-DC cases.  The neighbour cell could be on the same frequency layer as PCell (for NR single link, NR-CA, NR-DC), on the same frequency layer as PScell (for NR-CA and NR-DC). In FR2 and FR1 TDD mode, deriveSSB-IndexFromCell is enabled and SFTD measurement for these cases is not needed. If neighbour cell is on same frequency layer as PScell, SFTD measurement between PCell and PScell is already defined and can be used for neighbour cell in FR2 and FR1 TDD mode. The same applies for when neighbour cell is in same frequency layer as Pcell. The only case when intra frequency SFTD measurement between PCell and NR neighbour cell would be necessary is in FR1 FDD mode. In Rel-15 there has been no discussion on such SFTD measurements with measurement gap or interruption. Hence, given the time lines for Rel-15, we prefer to discuss this in Rel-16. 
The following reply is proposed for RAN2’s LS:
	RAN2 understands that current 38.133 only supports inter-frequency SFTD measurement in NR SA. 
[RAN4] RAN4 would like to clarify that we have intra-frequency SFTD for NR DC: SFTD measurement between PCell and PSCell.
Question: Is it necessary and feasible to introduce SFTD measurement between NR PCell and intra-frequency NR neighbour cells for NR SA in Rel-15?
[RAN4] deriveSSB-IndexFromCell is always enabled for FR2 and FR1 TDD mode. Hence intra-frequency SFTD measurements in NR single link, NR-DC or NR-CA between NR Pcell and intra-frequency neighbour cells, might not be necessary when deriveSSB-IndexFromCell is enabled. For FR1 FDD mode, it might be feasible to introduce SFTD measurement, but Rel-15 there has been no discussion on such SFTD measurements with measurement gap or interruption. Hence, given the time lines for Rel-15, we prefer to discuss this in Rel-16.




3. Conclusion
In this paper we discuss the responses to LSs from RAN1 and RAN2 and propose the following replies. 
Proposal #1: Reply to RAN1 LS
	Q1: For UEs configured with EN-DC, NE-DC and NR-DC, is the target cell of a SFTD measurement an intra-frequency or inter-frequency cell?
[RAN4] SFTD measurement between an E-UTRA PCell and an NR PSCell (for EN-DC), or an NR PCell and an E-UTRA PSCell (for NE-DC), or an NR PCell and an NR PSCell (for NR-DC) are all intra-frequency measurements.
Q2: For UEs configured with NR PCell but no LTE/NR PSCell, is the target NR cell of a SFTD measurement an intra-frequency or inter-frequency NR cell?
[RAN4] If the condition for intra-frequency measurement is satisfied between NR PCell and target NR cell, then it would be an intra-frequency SFTD measurement, otherwise it would be inter-frequency SFTD measurement. Also, in Rel-15 intra-frequency SFTD measurement between NR PCell and target NR cell are not yet defined
Q3: For UEs configured with LTE PCell but no NR PSCell, is the target NR cell of a SFTD measurement an inter-RAT or inter-frequency NR cell?
[RAN4] For UEs configured with LTE PCell but no NR PSCell, the target NR cell of a SFTD measurement is inter-RAT SFTD measurement.
Q4: Is there any definition in RAN2 or RAN4 specification that could be a reference in SFTD definition?
[RAN4] For the definition in TS 38.133, section 3.1 we have the following definition:
SA operation mode: Operation mode when the UE is configured with at least PCell and not any MR-DC.
So NR SA include NR single carrier, NR DC and NR CA.
In TS 38.133, section 3.6 we have the following:
In this specification,
-	‘cell’, ‘PCell’, ‘PSCell’ and ‘SCell’ refer to NR cell, NR PCell, NR PSCell, and NR SCell,
We propose that RAN1 includes the applicability for SFTD measurement for NR SA as follows in TS 38.215.
5.1.16   SFN and frame timing difference (SFTD)

	Definition
	The observed SFN and frame timing difference (SFTD) between an E-UTRA PCell and an NR PSCell (for EN-DC), or an NR PCell and an E-UTRA PSCell (for NE-DC), or an NR PCell and an NR PSCell (for NR-DC), or an NR PCell and NR neighbour cell (for SA) is defined as comprising the following two components:

-	SFN offset = (SFNPCell - SFNPSTRGCell) mod 1024, where SFNPCell is the SFN of a PCell radio frame and SFNPSTRGCell is the SFN of the PSCell target cell radio frame of which the UE receives the start closest in time to the time when it receives the start of the PCell radio frame.


-	Frame boundary offset = , where TFrameBoundaryPCell is the time when the UE receives the start of a radio frame from the PCell, TFrameBoundaryPSCell TFrameBoundaryTRGCell is the time when the UE receives the start of the radio frame, from the PSCelltarget cell, that is closest in time to the radio frame received from the PCell. The unit of (TFrameBoundaryPCell - TFrameBoundaryPSTRGCell) is Ts.

	Applicable for
	RRC_CONNECTED intra-frequency for EN-DC, NE-DC, NR-DC, SA
RRC_CONNECTED inter-frequency for SA






Proposal #2: Reply to RAN2 LS
	RAN2 understands that current 38.133 only supports inter-frequency SFTD measurement in NR SA. 
[RAN4] RAN4 would like to clarify that we have intra-frequency SFTD for NR DC: SFTD measurement between PCell and PSCell.
Question: Is it necessary and feasible to introduce SFTD measurement between NR PCell and intra-frequency NR neighbour cells for NR SA in Rel-15?
[RAN4] deriveSSB-IndexFromCell is always enabled for FR2 and FR1 TDD mode. Hence intra-frequency SFTD measurements in NR single link, NR-DC or NR-CA between NR Pcell and intra-frequency neighbour cells, might not be necessary when deriveSSB-IndexFromCell is enabled. For FR1 FDD mode, it might be feasible to introduce SFTD measurement, but Rel-15 there has been no discussion on such SFTD measurements with measurement gap or interruption. Hence, given the time lines for Rel-15, we prefer to discuss this in Rel-16.



4. Reference
[1]. R1-1909819, Reply LS on SFTD measurement
[2]. R2-1911700, Reply LS on SFTD measurement

oleObject2.bin

oleObject3.bin

oleObject4.bin

oleObject5.bin

oleObject6.bin

image1.wmf
(

)

FrameBoundaryPCellFrameBoundaryTRGCell

T-T/5

êú

ëû


oleObject1.bin

image2.wmf
ë

û

5

/

)

T

(T

aryPSCell

FrameBound

aryPCell

FrameBound

-


