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1. Introduction

In RAN1 #98 meeting, an LS [1] was sent to RAN2 and RAN4, to seek confirmation on the type of SFTD measurement (intra-frequency or inter-frequency), which helps to define the measurement capabilities for NR in TS 38.215
	Q1: For UEs configured with EN-DC, NE-DC and NR-DC, is the target cell of a SFTD measurement an intra-frequency or inter-frequency cell?

Q2: For UEs configured with NR PCell but no LTE/NR PSCell, is the target NR cell of a SFTD measurement an intra-frequency or inter-frequency NR cell?

Q3: For UEs configured with LTE PCell but no NR PSCell, is the target NR cell of a SFTD measurement an inter-RAT or inter-frequency NR cell?

Q4: Is there any definition in RAN2 or RAN4 specification that could be a reference in SFTD definition?


In this paper, we will provide our views on the definition of SFTD measurements in terms intra- and or inter-frequency classification.
2. Discussion
2.1. Q1
In our understanding, Q1 in [1] arises due to potential incompleteness of intra- and inter-frequency definition in RAN2/RAN4 specifications as well as the fact that SFTD measurement involves two cells. In RAN1 spec 38.215, the SFTD between when UE is configured with EN-DC, NE-DC or NR-DC is defined as:
	Definition
	The observed SFN and frame timing difference (SFTD) between an E-UTRA PCell and an NR PSCell (for EN-DC), or an NR PCell and an E-UTRA PSCell (for NE-DC), or an NR PCell and an NR PSCell (for NR-DC) is defined as comprising the following two components:

-
SFN offset = (SFNPCell - SFNPSCell) mod 1024, where SFNPCell is the SFN of a PCell radio frame and SFNPSCell is the SFN of the PSCell radio frame of which the UE receives the start closest in time to the time when it receives the start of the PCell radio frame.
-
Frame boundary offset = 
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, where TFrameBoundaryPCell is the time when the UE receives the start of a radio frame from the PCell, TFrameBoundaryPSCell is the time when the UE receives the start of the radio frame, from the PSCell, that is closest in time to the radio frame received from the PCell. The unit of (TFrameBoundaryPCell - TFrameBoundaryPSCell) is Ts.

	Applicable for
	RRC_CONNECTED intra-frequency


In RAN4 spec 38.133, the intra-frequency measurement is defined as 
	A measurement is defined as a SSB based intra-frequency measurement provided the centre frequency of the SSB of the serving cell indicated for measurement and the centre frequency of the SSB of the neighbour cell are the same, and the subcarrier spacing of the two SSBs are also the same.


It can be seen that the definition of intra-frequency measurement is on per neighbor cell basis. It does not cover serving cell measurement. More importantly, SFTD measurement involves PCell and PSCell, so the current definition cannot really apply, so RAN4 needs to discuss the classification.
SFTD in NR-DC is the most controversial one. There could be two different understandings:
· Understanding#1: SFTD measurement in NR-DC is inter-frequency because the two cells involved are on different frequency layers. If we follow this understanding, the requirements in section 9.2.5.4 should be moved to section 9.3.
· Understanding#2: SFTD measurement in NR-DC is intra-frequency because the two cells involved are both on intra-frequency layers (or both are intra-frequency cells). If we follow this understanding, the definition of intra-frequency in section 9.2.1 should be updated to cover the case.
Both understandings have their rationales, and our slight preference is to define SFTD in NR-DC as intra-frequency. 
· One reason is that from measurement configuration point of view, the target cell in SFTD measurement should be the PSCell as the measurement is based on serving cell MO of PSCell. Although serving cell measurement in not included in the current intra-frequency definition, it is straightforward that serving cell measurement is intra-frequency. 
· Another reason is that with the current intra-frequency definition there could be already be intra-frequency cells on multiple layers including PCC, PSCC and SCC, while the additional step in SFTD measurement is to compare the timing from two cells which may not change the characteristic of the measurement. 
For SFTD in EN-DC and NE-DC, as the two cells are of different RATs, we understanding it is inter-RAT measurement. This is same as for other RRM measurements like RSRP, e.g. RAN4 has defined RRM measurement on NR layers when UE is in EN-DC as inter-RAT (8.17.4 of 36.133) and NE-DC also as inter-RAT (9.4.1 of 38.133). 
Proposal 1: SFTD in NR-DC is defined as intra-frequency measurement. SFTD in EN-DC and NE-DC is defined as inter-RAT measurement. 

2.2. Q2
We think the answer to Q2 should be very straightforward. As the target cell of the SFTD measurement is neighbour cells, the current definition of intra-frequency can apply. 
· So far RAN4 has defined requirements for inter-frequency SFTD measurement in 9.3.8 of 38.133, and the measurement should be inter-frequency.
· At the same time, RAN2 has sent LS to RAN4 [2] to evaluate the SFTD measurement of intra-frequency neighbour cells. This part is FFS, and if supported, the SFTD measurement should be intra-frequency.

Therefore, definition of SFTD in NR SA is depending on whether the target cells are intra-frequency or inter-frequency.
Proposal 2: The definition of SFTD in NR SA is depending on whether the target cells are intra-frequency or inter-frequency. 
2.3. Q3
We think the answer to Q3 should be also very straightforward. As the target cell of the SFTD measurement is inter-RAT neighbour cells, the measurement should be defined as inter-RAT measurement, which is already the case in RAN4 (8.1.2.4 of 36.133).

Proposal 3: SFTD in LTE SA is inter-RAT measurement. 
2.4. Q4
For Q4, the question is about the reference for NR SA. We understand in RAN4 spec it is clear that NR SA means UE is configured with NR PCell but not with NE-DC, but it is not very clear if NR-DC is considered as NR SA or not. In some places, NR-DC is considered as NR SA (e.g. measurement gap interruption), but in other places not (e.g. CSSF, interruption). For inter-frequency SFTD measurement, the requirements have been defined under the assumption that UE is not configured with NR-DC (e.g. in 8.2.2.2.6 of 38.133 the interruption requirements apply “when no PSCell is configured”), so we think we can include this information in the reply to RAN1.
Proposal 4: Reply to RAN1 that the inter-frequency SFTD requirements are defined under the assumption that UE is not configured with LTE/NR PSCell.
3. Conclusions

In this paper we provided our views the definition of SFTD measurements in terms intra- and or inter-frequency classification.
Proposal 1: SFTD in NR-DC is defined as intra-frequency measurement. SFTD in EN-DC and NE-DC is defined as inter-RAT measurement. 

Proposal 2: The definition of SFTD in NR SA is depending on whether the target cells are intra-frequency or inter-frequency. 
Proposal 3: SFTD in LTE SA is inter-RAT measurement. 
Proposal 4: Reply to RAN1 that the inter-frequency SFTD requirements are defined under the assumption that UE is not configured with LTE/NR PSCell.
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