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1. Overall Description:

RAN4 thanks RAN1 for the LS [1] on UE behaviour on reception of channels or RS in the same OFDM symbol. After discussion in RAN4 #90, the answers to the questions are agreed as follows:
Question #1:

RAN1 requests RAN4 to clarify UE behaviour, if necessary, when a channel or RS in group 1 overlaps with a channel or RS in group 2 on the same OFDM symbol in the same serving cell or in different serving cells in the case of CA in FR2. 

	Case
	Channels/RS in group 1
	Channels/RS in group 2

	1
	SSB for L3 measurements, SSB for RLM, SSB for BFD, SSB for L1-RSRP measurements
	CSI-RS for RLM, CSI-RS for L3 measurements, CSIRS for BFD, CSI-RS for L1-RSRP

	2
	CSIRS for L3 measurements, CSIRS with repetition=OFF for L1-RSRP measurements
	PDSCH

	3
	CSIRS for L3 measurements, CSIRS with repetition=OFF for L1-RSRP measurements
	PDCCH

	4
	CSI-RS for RLM, CSI-RS for L3 measurements, CSIRS for BFD, CSI-RS for L1-RSRP measurements
	CSI-RS for RLM, CSI-RS for L3 measurements, CSIRS for BFD, CSI-RS for L1-RSRP measurements


Answer: 
Case 1 & 4

· If the RS in group 2 is QCL-Type D with RS in group 1 and the QCL association is known to UE, UE can receive both RS in group 1 and group 2 in the same OFDM symbol where only UE is not expected to sweep its Rx beam in FR2. Otherwise, UE cannot receive both RS in group1 and group 2 simultaneously. The conditions that UE is expected to sweep its Rx beam are listed as follows:

· L3 SSB-based measurement 

· L1 SSB-based measurement

· RLM/BFD/CBD/CSI-RS based L1-RSRP measurement under certain conditions specified as the condition for N>1, which can be referred in Section 8.1/8.5/9.5 of TS38.133

Case 2 & 3

· UE can receive a PDCCH/PDSCH that is overlapping with one or more symbols configured with CSI-RS resource(s) with repetition set to “OFF”, provided:

· the TCI of the PDCCH/PDSCH includes at least one of the CSI-RS resource IDs of the CSI-RS resource set and QCL-Type D of the CSI-RS is configured, and

· UE is not expected to sweep its Rx beam in FR2. The conditions that UE is expected to sweep its Rx beam for CSI-RS based L1-RSRP measurement is specified in section 9.5.4.2 of TS38.133.
Note: 

· The above agreements are made assuming the SCS of Channels/RS in group 1 is same as that of Channels/RS in group 1. If the SCS is different, then UE cannot receive both of them simultaneously unless the UE supports simultaneousRxDataSSB-DiffNumerology.
· Corresponding UE behavior is FFS in case UE cannot receive both of them.
Question #2:

If scheduling restriction due to Rx beamforming is applied on certain symbols, is the NW allowed to schedule PDSCH that spans a time duration containing these symbols but with configured rate matching resources used for protecting the symbols such that the UE does not receive PDSCH on symbols with scheduling restriction applied?
Answer: it is up to RAN1 whether or not to define specific behavior for rate matching around scheduling restricted symbols
2. Actions:

To RAN WG4
ACTION:
RAN4 respectfully asks RAN1 to take above answers into consideration in future work.
3. Date of Next TSG-RAN WG1 Meetings:

TSG-RAN WG4 Meeting #91 
13 May – 17 May 2019
Reno, US
TSG-RAN WG4 Meeting #92
             26 - 30 Aug 2019

      Ljubljana, Slovenia
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