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Introduction
In RAN1 #94 an LS [1] was approved to RAN4 to ask for clarification on UE behavior on reception of channels or RS in the same OFDM symbol. RAN4 discussed the issue in last RAN4 #90 meeting and reached agreement on the second question:
	Agreement: for Question #2 the RAN4 reply is 
· Up to RAN1 whether or not to define specific UE behavior around scheduling restricted symbols


However, no agreement was made regarding question 1. In this contribution, we further discuss the UE behavior on collision of downlink reception.
Response to RAN1 LS
For information, question 1 in RAN1 LS is duplicated here:
	Question #1:
RAN1 requests RAN4 to clarify UE behaviour, if necessary, when a channel or RS in group 1 overlaps with a channel or RS in group 2 on the same OFDM symbol in the same serving cell or in different serving cells in the case of CA in FR2. 

	Case
	Channels/RS in group 1
	Channels/RS in group 2

	1
	SSB for L3 measurements, SSB for RLM, SSB for BFD, SSB for L1-RSRP measurements
	CSI-RS for RLM, CSI-RS for L3 measurements, CSIRS for BFD, CSI-RS for L1-RSRP

	2
	CSIRS for L3 measurements, CSIRS with repetition=OFF for L1-RSRP measurements
	PDSCH

	3
	CSIRS for L3 measurements, CSIRS with repetition=OFF for L1-RSRP measurements
	PDCCH

	4
	CSI-RS for RLM, CSI-RS for L3 measurements, CSIRS for BFD, CSI-RS for L1-RSRP measurements
	CSI-RS for RLM, CSI-RS for L3 measurements, CSIRS for BFD, CSI-RS for L1-RSRP measurements





The principle was extensively discussed in previous RAN4 meeting. Although the LS didn’t get approved, people have the common understanding is that the concurrent reception of signal in group 1 and group 2 can be done as long as UE can use the same Rx beam for reception (or Rx beam sweeping is not needed) and the SCS is same (unless UE can support simultaneousRxDataSSB-DiffNumerology). The next step is to precisely capture this principle in the reply LS. Let’s focus on Rx beam sweeping in FR2. According to current specificatoin, different functionality may have different conditions for N=1 and N=8. Note that conditions are still not stable (some of them are even TBD currently). Thus we suggest to only capture high level principle in the reply LS and reference the condition when N=1 or N=8 applies to TS38.133. Draft replies in [2] can be used as starting point. With some modification, we propose:
[bookmark: _Ref5003960]Proposal 1: response RAN1 LS with
Case 1 & 4
· If the RS in group 2 is QCL-Type D with RS in group 1 and the QCL association is known to UE, UE can receive both RS in group 1 and group 2 in the same OFDM symbol where only UE is not expected to sweep its Rx beam in FR2. Otherwise, UE cannot receive both RS in group1 and group 2 simultaneously. The conditions that UE is expected to sweep its Rx beam are listed as follows:
· L3 SSB-based measurement 
· L1 SSB-based measurement
· RLM/BFD/CBD/CSI-RS based L1-RSRP measurement under certain conditions specified as the condition for N>1, which can be referred in Section 8.1/8.5/9.5 of TS38.133

Case 2 & 3
· UE can receive a PDCCH/PDSCH that is overlapping with one or more symbols configured with CSI-RS resource(s) with repetition set to “OFF”, provided:
· the TCI of the PDCCH/PDSCH includes at least one of the CSI-RS resource IDs of the CSI-RS resource set and QCL-Type D of the CSI-RS is configured, and
· UE is not expected to sweep its Rx beam in FR2. The conditions that UE is expected to sweep its Rx beam for CSI-RS based L1-RSRP measurement is specified in section 9.5.4.2 of TS38.133.

Maintenance on RAN4 specification
Besides, we found that in current TS38.133 in some colliding scenarios corresponding UE behavior is not clearly defined. Case by case, below is the summary of the status of current TS38.133.
1) Case 1
Table 1 – case 1
	Group 1
	Group 2
	UE behaviour according to current spec
	comment

	SSB for L3
	CSI-RS for RLM
	FR1
	same SCS
	scheduling availability in section 9.2.5.3.1
	both can be done

	
	
	
	diff SCS
	no specific clarification
	UE shall prioritize L3 measurement. However this is not captured yet.

	
	
	FR2
	same/diff SCS
	no specific clarification
	UE will do SSB and drop CSI-RS

	
	CSI-RS for L3
	no req for CSI-RS L3 in R15
	FFS in future release

	
	CSI-RS for BFD
	same as CSI-RS RLM
	same as CSI-RS RLM

	
	CSI-RS for L1
	same as CSI-RS RLM
	same as CSI-RS RLM

	SSB for RLM
	CSI-RS for RLM
	FR1
	same SCS
	scheduling availability in section 8.1.7.1
	both can be done

	
	
	
	diff SCS
	no specific clarification
	need clarification in 38.133 Note 1

	
	
	FR2
	same/diff SCS
	no specific clarification
	need clarification in 38.133 Note 1

	
	CSI-RS for L3
	no req for CSI-RS L3 in R15
	FFS in future release

	
	CSI-RS for BFD
	FR1
	same SCS
	scheduling availability in section 8.1.7.1 and 8.5.7.1
	both can be done

	
	
	
	diff SCS
	no specific clarification
	need clarification in 38.133 Note 1

	
	
	FR2
	same/diff SCS
	no specific clarification
	need clarification in 38.133 Note 1

	
	CSI-RS for L1
	FR1
	same SCS
	scheduling availability in section 8.1.7.1 and 9.5.6.1
	both can be done

	
	
	
	diff SCS
	no specific clarification
	need clarification in 38.133 Note 1

	
	
	FR2
	same/diff SCS
	no specific clarification
	need clarification in 38.133 Note 1

	SSB for BFD
	CSI-RS for RLM
	FR1
	same SCS
	scheduling availability in section 8.1.7.1 and 8.5.7.1
	both can be done

	
	
	
	diff SCS
	no specific clarification
	need clarification in 38.133 Note 1

	
	
	FR2
	same/diff SCS
	no specific clarification
	need clarification in 38.133 Note 1

	
	CSI-RS for L3
	no req for CSI-RS L3 in R15
	FFS in future release

	
	CSI-RS for BFD
	FR1
	same SCS
	scheduling availability in section 8.5.7.1
	both can be done

	
	
	
	diff SCS
	no specific clarification
	need clarification in 38.133 Note 1

	
	
	FR2
	same/diff SCS
	no specific clarification
	need clarification in 38.133 Note 1

	
	CSI-RS for L1
	FR1
	same SCS
	scheduling availability in section 8.5.7.1 and 9.5.6.1
	both can be done

	
	
	
	diff SCS
	no specific clarification
	need clarification in 38.133 Note 1

	
	
	FR2
	same/diff SCS
	no specific clarification
	need clarification in 38.133 Note 1

	SSB for L1
	CSI-RS for RLM
	FR1
	same SCS
	scheduling availability in section 9.5.6.1 and 8.1.7.1
	both can be done

	
	
	
	diff SCS
	no specific clarification
	need clarification in 38.133 Note 1

	
	
	FR2
	same/diff SCS
	no specific clarification
	need clarification in 38.133 Note 1

	
	CSI-RS for L3
	no req for CSI-RS L3 in R15
	FFS in future release

	
	CSI-RS for BFD
	FR1
	same SCS
	scheduling availability in section 9.5.6.1 and 8.5.7.1
	both can be done

	
	
	
	diff SCS
	no specific clarification
	need clarification in 38.133 Note 1

	
	
	FR2
	same/diff SCS
	no specific clarification
	need clarification in 38.133 Note 1

	
	CSI-RS for L1
	FR1
	same SCS
	scheduling availability in section 9.5.5.1
	both can be done

	
	
	
	diff SCS
	scheduling availability in section 9.5.5.2
	UE is not expected to perform simultaneous SSB and CSI-RS measurements.

	
	
	FR2 
	same/diff SCS
	no specific clarification
	need clarification in 38.133 Note 1

	Note 1: UE needs to meet RRM requirements for both procedure.
Note 2: pending on RAN1 decision if SSB based BFD will be removed or not



2) Case 2&3
Table 2 – case 2&3
	Group 1
	Group 2
	UE behaviour according to current spec

	CSI-RS for L3 
	PDSCH/PDCCH
	no req for CSI-RS L3 in R15

	CSI-RS 
(repetition=OFF for L1)
	PDSCH/PDCCH
	Scheduling restriction in section 9.5.6.3 for FR2. No restriction in FR1.



3) Case 4
Table 3 – case 4
	Group 1
	Group 2
	UE behaviour according to current spec
	comment

	CSI-RS for RLM
	CSI-RS for L3
	no req for CSI-RS L3 in R15
	FFS in future release

	
	CSI-RS for BFD
	no specific clarification Note 1
	need clarification in 38.133

	
	CSI-RS for L1
	no specific clarification Note 1
	need clarification in 38.133

	CSI-RS for L3
	CSI-RS for BFD
	no req for CSI-RS L3 in R15
	FFS in future release

	
	CSI-RS for L1
	no req for CSI-RS L3 in R15
	FFS in future release

	CSI-RS for BFD
	CSI-RS for L1
	no specific clarification Note 1
	need clarification in 38.133

	Note 1: UE needs to meet RRM requirements for both procedure, which may be unrealistic unless they are QCLed



In tables above, the context highlighted in green means the UE behavior is specified in TS38.133. But for the content highlighted in yellow, so far there is no specific clarification in the specification. The consequence is that UE needs to meet RRM requirements for both procedure by default, which may be unrealistic for some scenario. Take colliding SSB based RLM and CSI-RS based RLM for example, considering different SCS between SSB and CSI-RS, UE not supporting simultaneousRxDataSSB-DiffNumerology cannot perform SSB RLM and CSI-RS RLM simultaneously, such that the UE cannot meet current RLM requirement.
One thing needs to be highlighted here is that actually not only the scenarios listed in the RAN1 LS need to be addressed. There are also some other scenarios that need further clarification. For instance, considering collision of CSI-RS based RLM and CSI-RS BFD in FR2, if they are not QCLed then UE would not be able to receive them simultaneously.
[bookmark: _Ref536622846]Observation 1: without further clarification, UE needs to meet RRM requirements for both procedure in case of colliding downlink reception of group 1 and group 2, which is not realistic in some scenario.
[bookmark: _Ref536622863]Proposal 2: some clarification is needed in Release 15 to address the colliding downlink reception issue. 

A simple solution could be we do not define any UE behaviour for the collision scenarios in which UE cannot perform concurrent reception. The consequence is that UE may choose one of them to receive, or UE can drop both of them. Note that no matter what UE decide, it is unknown to network. Alternatively, we can also clearly specify the expected UE behaviour in the specification. In this approach RAN4 shall discuss how to handle the collision. Since the tables are too detailed and there are quite a lot of scenarios, people are encouraged to try to reach some high level principle first. Here we tentatively list some high level principle when discussing UE behaviour on colliding downlink reception.
a) RAN4 shall discuss the priority for different functionality
In current TS38.133 there is an example to treat the colliding RS for different functionality with priority, i.e. collision of SSB for RLM and SSB for L3 in FR2. People believe the L3 mobility shall have higher priority than RLM. Thus eventually it was agreed that UE will use 2/3 SMTC to do L3 measurement and 1/3 SMTC to do RLM.
Similarly, we can first discuss priority for other functionalities. For instance, in case of collision of SSB based RLM and CSI-RS based BFD and somehow UE cannot receive both of them, due to e.g. not QCLed (or not explicitly indicated as QCLed) in FR2, which one shall be prioritized?
There could be several options, e.g. follow the example in current specification. Like SSB based LS and SSB based RLM, the colliding RS could be treated with different priorities, i.e. 2/3 for L3 measurement and 1/3 for RLM. 
Alternatively, UE can simply drop one of them, similar with the scenario of SSB L3 colliding with CSI-RS for CQI with different SCS, where UE will only perform L3 measurement while drop CSI-RS according to current specification. This option is not preferred since this may limit the network freedom when configuring RRM procedure and it can also be avoided by network configuration.
Another way is to give the control to network, e.g. network can decide the priority by taking into account various factors in real deployment by changing the ratio of resources for each functionality. The benefit is the network can have more freedom when configuring RRM procedure.
b)  RAN4 shall discuss if there is a need to discuss the priority for different RS
A simple example is the collision of SSB for RLM and CSI-RS for RLM with different SCS. It is not so obvious which one is more important.
[bookmark: _Ref536622872]Proposal 3: to address the colliding downlink reception, RAN4 shall discuss:
· the priority of different functionality
· if there is a need to discuss the priority for different RS

Conclusion
In this contribution, we discuss the UE behavior on colliding downlink reception based on RAN1 LS. After discussion the following observations and proposals are made:
Proposal 1: response RAN1 LS with 
Case 1 & 4
· If the RS in group 2 is QCL-Type D with RS in group 1 and the QCL association is known to UE, UE can receive both RS in group 1 and group 2 in the same OFDM symbol where only UE is not expected to sweep its Rx beam in FR2. Otherwise, UE cannot receive both RS in group1 and group 2 simultaneously. The conditions that UE is expected to sweep its Rx beam are listed as follows:
· L3 SSB-based measurement 
· L1 SSB-based measurement
· RLM/BFD/CBD/CSI-RS based L1-RSRP measurement under certain conditions specified as the condition for N>1, which can be referred in Section 8.1/8.5/9.5 of TS38.133
Case 2 & 3
· UE can receive a PDCCH/PDSCH that is overlapping with one or more symbols configured with CSI-RS resource(s) with repetition set to “OFF”, provided:
· the TCI of the PDCCH/PDSCH includes at least one of the CSI-RS resource IDs of the CSI-RS resource set and QCL-Type D of the CSI-RS is configured, and
· UE is not expected to sweep its Rx beam in FR2. The conditions that UE is expected to sweep its Rx beam for CSI-RS based L1-RSRP measurement is specified in section 9.5.4.2 of TS38.133.

Observation 1: without further clarification, UE needs to meet RRM requirements for both procedure in case of colliding downlink reception of group 1 and group 2, which is not realistic in some scenario.
Proposal 2: some clarification is needed in Release 15 to address the colliding downlink reception issue.
Proposal 3: to address the colliding downlink reception, RAN4 shall discuss:
· the priority of different functionality
· if there is a need to discuss the priority for different RS
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