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1. Overall Description:
RAN WG4 discussed the NR V2X UE transient time according to PSCCH/PSSCH configuration options for RAN1 physical layer design aspects. Based on RAN4 discussion, following answer can be provided for RAN1 physical design evaluation. 
This initial RAN4 consensus is not for RAN4 requirements which will be decided in NR V2X WI stage.
In incoming LS [1] from RAN1, there are some working assumption and request feedback as below
· Illustration of the candidate sidelink PSCCH/PSSCH configuration options:
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· RAN1 working assumption
· Regarding PSCCH / PSSCH multiplexing, at least option 3 is supported for CP-OFDM.
· RAN1 assumes that transient period is not needed between symbols containing PSCCH and symbols not containing PSCCH in the supported design of option 3.
· FFS how to determine the starting symbol of PSCCH and the associated PSSCH
· FFS for other options. e.g. whether some of them are supported to increase PSCCH coverage.

· Questions : RAN1 would like to ask the following questions for options 1A, 1B, and 3 when the total transmit power does not change between the last symbol containing PSCCH and the following symbol:
· Q1: Whether transient period is needed (if so, how much) if power spectral density is different between the last symbol containing PSCCH and the following symbol
· Q2: Whether transient period is needed (if so, how much) if PSCCH and PSSCH use different frequency location and/or resource size in option 1B and 3
· Q3: Whether there is any impact on the above questions due to different assumptions of amplifiers (e.g., for MIMO purpose, etc.)
· Q4: Whether there are any other cases that require transient period (if so, how much)

So, RAN4 made a consensus as following answer for those questions.
· Q1: Whether transient period is needed (if so, how much) if power spectral density is different between the last symbol containing PSCCH and the following symbol
· A1: Yes, in case of RB configuration or total transmit power change, transient period is needed, which could result in phase discontinuity for PSSCH.
Basically, RAN4 define transient period as shown in section 6.3.3 in TS38.101-1  
between transmit OFF power and transmit ON power symbols (transmit ON/OFF)
between continuous ON-power transmissions with power change or RB hopping is applied.
· Q2: Whether transient period is needed (if so, how much) if PSCCH and PSSCH use different frequency location and/or resource size in option 1B and 3
· A2: The answer as follow according to PSCCH/PSSCH configurations
· Option 1B could result in a different RB configuration (location and/or Size), power spectral density for control than that for data. This could result in a different MPR and AMPR for control and data. Hence, this option needs a transient period. 
· Option 3: This option will not need any transient period. In RAN4, MPR and AMPR should be derived for the entire slot and a single value of MPR/AMPR should be used for the entire slot. 
· Q3: Whether there is any impact on the above questions due to different assumptions of amplifiers (e.g., for MIMO purpose, etc.)
· A3: In the case where PSCCH is rank-1 and transmitted from one antenna only, while PSSCH is transmitted from both antennas, the transient period will be needed. It will result in phase discontinuity for PSSCH. 
In the case where PSCCH and PSSCH are transmitted from same the antennas connectors, the answers to the above questions are not impacted.
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· Q4: Whether there are any other cases that require transient period (if so, how much)
· A4: RAN4 can provide additional analysis result once sidelink physical design becomes clearer

2. Actions:
To RAN WG1:
[bookmark: _GoBack]RAN WG4 kindly inform the NR V2X UE transient period of sidelink channels. So RAN1 take into account the above recommendation for RAN1 physical layer design aspect. 

3. Date of Next TSG-RAN Meetings:
3GPP RAN WG4 #90BIS    08th – 12th April 2019				Xi’an, China
3GPP RAN WG4 #91	   13th – 17th May 2019				Reno, US

Reference
[1] R4-1900005 “LS on transient period in sidelink channels” RAN WG1
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