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1 Introduction
RAN1 has sent a LS [1] to ask RAN4 opinion on the transient period needed for different multiplexing scheme of PSCCH and PSSCH.

In this paper, the questions by RAN1 are discussed and a proposal of LS is followed.
2 Discussion
In [1], the different multiplexing schemes for PSCCH and PSSCH are listed in the Figure with working assumptions below. The question is discussed and the answer is given subsequently. 
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In addition, RAN1 made the following working assumption:

· Regarding PSCCH / PSSCH multiplexing, at least option 3 is supported for CP-OFDM.

· RAN1 assumes that transient period is not needed between symbols containing PSCCH and symbols not containing PSCCH in the supported design of option 3.

· FFS how to determine the starting symbol of PSCCH and the associated PSSCH

· FFS for other options. e.g. whether some of them are supported to increase PSCCH coverage.
<Question 1>
Whether transient period is needed (if so, how much) if power spectral density is different between the last symbol containing PSCCH and the following symbol

<Question 1- discussion>

If there is power change between the different symbol, the transient period will be needed as stated in 38.101-1 chapter 6.3.3.1. The typical case of the transient period is specified from the TX OFF to TX ON or vice versa. In the statement of the question only the PSD varies between different symbol. Under the assumption that the PSD is the same within the transmission bandwidth during one symbol, several cases in terms of change in power may be considered:

1. When the maximum power is transmitted, there is no power change for any of the above options, so there is no transient period needed.

2. When only maximum power is transmitted in symbol contain the PSCCH, option 1A, 1B and 3 may have different power for PSCCH symbol with following data symbol. This will be similar with the slot boundary where the power will be changed from slot to another slot in LTE.  The amount is in the range of 10 us as stated in 38.101-1, chapter 6.3.3.1.
Proposal answer:

The transient period will be needed if there is a power change between the symbol containing PSCCH and the following symbol. The magnitude should be similar with NR UE stated in 38.101-1 for FR1 which is 10us. There is no transient period needed if the power does not change between these symbols.
<Question 2>
Whether transient period is needed (if so, how much) if PSCCH and PSSCH use different frequency location and/or resource size in option 1B and 3.
<Question 2- discussion>
Though the PSD may be different in option 1B for PSCCH symbol and PSSCH symbol, no transient period is needed as long as the average power in the last symbol containing PSCCH and the first symbol containing PSSCH is the same. 
Proposal answer:

There is no transient period needed for option 1B and 3 if the average power in the last symbol containing PSCCH and the first symbol containing PSSCH is the same.
<Question 3>
Whether there is any impact on the above questions due to different assumptions of amplifiers (e.g., for MIMO purpose, etc.)
<Question 3- discussion>
The discussion is based on generic Power amplifier behaviour. There are no differences for other types of power amplifiers.
Proposal answer:

The conclusion will be the same for different type of the power amplifier.

<Question 4>
Whether there are any other cases that require transient period (if so, how much)
<Question 4- discussion>
No other case except mentioned above.
Proposal answer:

No other case is foreseen.
3 Conclusions

In this paper, it is proposed to reply to LS:
Question #1:
The transient period will be needed if there is a power change between the symbol containing PSCCH and the following symbol. The magnitude should be similar with NR UE stated in 38.101-1 for FR1 which is 10us. There is no transient period needed if the power does not change between these symbols.
Question #2:

There is no transient period needed for option 1B and 3 if the average power in the last symbol containing PSCCH and the first symbol containing PSSCH is the same.

Question #3:

The conclusion will be the same for different type of the power amplifier.

Question #4:

No other case is foreseen.
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