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Introduction
An LS [1] on UE behaviour on reception of channels/RS in the same OFDM symbol was sent by RAN1 with the following questions:
	Question #1:
RAN1 requests RAN4 to clarify UE behaviour, if necessary, when a channel or RS in group 1 overlaps with a channel or RS in group 2 on the same OFDM symbol in the same serving cell or in different serving cells in the case of CA in FR2. 
	Case
	Channels/RS in group 1
	Channels/RS in group 2

	1
	SSB for L3 measurements, SSB for RLM, SSB for BFD, SSB for L1-RSRP measurements
	CSI-RS for RLM, CSI-RS for L3 measurements, CSIRS for BFD, CSI-RS for L1-RSRP

	2
	CSIRS for L3 measurements, CSIRS with repetition=OFF for L1-RSRP measurements
	PDSCH

	3
	CSIRS for L3 measurements, CSIRS with repetition=OFF for L1-RSRP measurements
	PDCCH

	4
	CSI-RS for RLM, CSI-RS for L3 measurements, CSIRS for BFD, CSI-RS for L1-RSRP measurements
	CSI-RS for RLM, CSI-RS for L3 measurements, CSIRS for BFD, CSI-RS for L1-RSRP measurements


Question #2:
If scheduling restriction due to Rx beamforming is applied on certain symbols, is the NW allowed to schedule PDSCH that spans a time duration containing these symbols but with configured rate matching resources used for protecting the symbols such that the UE does not receive PDSCH on symbols with scheduling restriction applied?


In this contribution, we provide the analysis on the priority for different types of channel or RS. Since RAN4 has not introduced the requirements for CSI-RS based L3 measurements, the discussion in this paper does not include CSI-RS based L3 measurements.
Discussion
[bookmark: OLE_LINK232][bookmark: OLE_LINK233][bookmark: OLE_LINK665][bookmark: OLE_LINK666][bookmark: OLE_LINK667]UE performs SSB based L3 measurements according to SMTC configuration and performs SSB based RLM/BFD/L1-RSRP measurements according to the corresponding SSB period. SMTC period is assumed to be same as or shorter than SSB period. In FR2, UE is not expected to simultaneously perform L3 measurements and RLM/BFD/L1-RSRP measurements on SMTC occasions due to different Rx beam operations. Hence, the scaling factor P is applied to RLM, BFD and L1-RSRP measurements requirements, which deals with the overlapping among RLM/BFD/L1-RSRP RS, SMTC and gap. When RLM/BFD/L1-RSRP measurement occasions are partially overlapped with SMTC or gap occasions, the RLM/BFD/L1-RSRP measurement occasions shall be punctured for SMTC or gap occasion. When RLM/BFD/L1-RSRP measurement occasions are fully overlapped with SMTC or gap occasions, the measurement occasions will be shared between L3 measurements and RLM/BFD/L1-RSRP measurements. So, L3 mobility measurement is prioritized than RLM/BFD/L1-RSRP RS measurement.
Observation 1: In case 1, UE is not expected to perform SSB based L3 measurements and RLM/BFD/L1-RSRP measurements simultaneously in FR2, and SSB based L3 measurements is prioritized than both SSB based and CSI-RS based RLM/BFD/L1-RSRP measurements.
The following measurement restrictions are defined in TS38.133:
	· In section 8.1.1 (RLM requirements)
If different SCS is used for CSI-RS based RLM-RS and SSB, then CSI-RS based RLM-RS and SSB shall be TDMed. If same SCS is used for CSI-RS based RLM-RS and SSB, then CSI-RS based RLM-RS and SSB can be FDMed or TDMed.

· In section 8.5.1 (BFD requirements)
UE is not expected to perform beam failure detection measurements if the SCS of the CSI-RS used for beam failure detection and the SCS of the SSB used for beam failure detection are different, and the CSI-RS and SSB are FDM-ed in the same OFDM symbol.

· In section 9.5.1 (L1-RSRP measurement requirements)
When the SSB is within the active BWP and has different SCS than CSI-RS, the UE shall be able to performs CSI-RS measurement with restrictions according to its capabilities:
-	If CSI-RS and SSB are FDM’ed. the UE measurement capability depends on the whether the UE supports simultaneousRxDataSSB-DiffNumerology.
-	If the UE supports simultaneousRxDataSSB-DiffNumerology the UE shall be able to performs CSI-RS measurement without restrictions assuming useServingCellTimingForSync is enabled.
-	If the UE does not support simultaneousRxDataSSB-DiffNumerology the UE is not expected to perform simultaneous FDM’ed SSB and CSI-RS measurements,
-	If CSI-RS and SSB are TDM’ed, the UE shall be able to performs CSI-RS measurement with restrictions: the UE is not expected to measure CSI-RS on symbols on 1 data symbol before each consecutive SSB symbols and 1 data symbol after each consecutive SSB symbols within the SMTC window duration.


[bookmark: OLE_LINK7][bookmark: OLE_LINK8]For the UE not supporting simultaneousRxDataSSB-DiffNumerology, it can be obtained that CSI-RS and SSB configured for RLM/BFD/L1-RSRP measurements are expected to be TDM’ed when different SCSs are used for CSI-RS and SSB. In FR1, if the same SCS is used for CSI-RS and SSB, UE shall be able to perform RLM/BFD/L1-RSRP measurements on CSI-RS and SSB in the same symbol.
Observation 2: In case 1, the UE not supporting simultaneousRxDataSSB-DiffNumerology is not expected to perform RLM/BFD/L1-RSRP measurements on SSB and CSI-RS in the same symbol if different SCSs are used for SSB and CSI-RS.
In TS38.133, the scheduling restriction requirements on PDCCH/PDSCH have been defined for L3 mobility, RLM, BFD and L1-RSRP measurements, respectively. When PDCCH/PDSCH reception conflicts with L3 mobility/RLM/BFD/L1-RSRP measurements, the UE prioritizes to perform L3 mobility/RLM/BFD/L1-RSRP measurements. For L1-RSRP measurements, the scheduling restriction requirements in FR2 are defined as:
	The following scheduling restriction applies due to L1-RSRP measurement.
[bookmark: OLE_LINK19]-	For the case where RS for L1-RSRP measurement is QCLed with active TCI state for PDCCH/PDSCH, and N=1 applies for the RS for L1-RSRP measurement as specified in section 9.4.5.1 if the reference signal is SSB and in section9.4.5.2 if the reference signal is CSI-RS
-	There are no scheduling restrictions due to L1-RSRP measurement performed based on SSB or CSI-RS with a same SCS as PDSCH/PDCCH.
-	When performing L1-RSRP measurement based on SSB with a different SCS than PDSCH/PDCCH, for UEs which support simultaneousRxDataSSB-DiffNumerology [14] there are no restrictions on scheduling availability due to L1-RSRP measurement. For UEs which do not support simultaneousRxDataSSB-DiffNumerology [14] the UE is not expected to transmit PUCCH/PUSCH or receive PDCCH/PDSCH on SSB symbols to be measured for L1-RSRP measurement.
-	Otherwise
-	The UE is not expected to transmit PUCCH/PUSCH or receive PDCCH/PDSCH on RS for L1-RSRP measurement symbols to be measured for L1-RSRP measurement.


So, when CSI-RS for L1-RSRP measurement is not QCL-ed with active TCI state for PDCCH/PDSCH or does not meets the condition of N=1, UE is not expected to receive PDCCH/PDSCH on the symbols containing this CSI-RS. Even when the CSI-RS for L1-RSRP measurement is QCL-ed with 
Observation 3: In case 2 and 3, UE is not expected to receive PDCCH/PDSCH on CSI-RS symbol in FR2 if CSI-RS for L1-RSRP measurement is not QCL-ed with active TCI state for PDCCH/PDSCH or UE performs Rx beam sweeping on this CSI-RS resource.
In RAN4, the scaling factor N was introduced to indicate whether RLM/BFD/L1-RSRP measurements on a configured RS resource need to be performed based on Rx beam sweeping and the sweeping beam numbers. And the conditions of N=1 have been investigated for CSI-RS based RLM/BFD/L1-RSRP measurements. If two CSI-RS resources for RLM/BFD/L1-RSRP measurements are not QCLed, then the assumed best beam may be different. So, it cannot assume that UE shall be able to perform RLM/BFD/L1-RSRP measurements on the two CSI-RS resources in the same symbol. Even for two CSI-RS resources being QCLed, if both of them do not meet the condition of N=1 and the periodicities are different, then there may be Rx beam sweeping pattern issues.
Proposal 1: In case 4, UE is not expected to perform RLM/BFD/L1-RSRP measurements on two CSI-RS resources simultaneously in FR2.
In RAN4, the scheduling restrictions of UE on some RS symbols due to Rx beam sweeping in FR2. However, how to utilize the symbols without scheduling restrictions for data transmission is a rate matching issues, which shall be discussed in RAN1.
Proposal 2: It is up to RAN1 to decide how to utilize the symbols that have not RRM scheduling restrictions for data transmission.

Conclusions
Based on the questions in [1], this contribution provides our discussion on UE behaviour on reception of channels/RS in the same OFDM symbol. The followings are provided:
For Question 1:
Observation 1: In case 1, UE is not expected to perform SSB based L3 measurements and RLM/BFD/L1-RSRP measurements simultaneously in FR2, and SSB based L3 measurements is prioritized than both SSB based and CSI-RS based RLM/BFD/L1-RSRP measurements.
Observation 2: In case 1, UE is not expected to perform RLM/BFD/L1-RSRP measurements on SSB and CSI-RS in the same symbol if different SCSs are used for SSB and CSI-RS.
[bookmark: _GoBack]Observation 3: In case 2 and 3, UE is not expected to receive PDCCH/PDSCH on CSI-RS symbol in FR2 if CSI-RS for L1-RSRP measurement is not QCL-ed with active TCI state for PDCCH/PDSCH or UE performs Rx beam sweeping on this CSI-RS resource.
Proposal 1: In case 4, UE is not expected to perform RLM/BFD/L1-RSRP measurements on two CSI-RS resources simultaneously in FR2.
For Question 2:
Proposal 2: It is up to RAN1 to decide how to utilize the symbols that have not RRM scheduling restrictions for data transmission.
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