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1 Introduction
In RAN4#88, RAN4 received LS [1] from RAN2 asking the signaling design of power class for EN-DC and NR CA band combination including both FR1 and FR2.
	To define the proper RRC signalling, RAN2 would like to understand how it works for the EN-DC/NR CA band combination including both FR1 and FR2.
Q1: How to signal the power class for the EN-DC/NR CA band combination including FR1/FR2?

Q2: How to configure P-Max for the UE configured with the FR1/FR2 EN-DC/NR CA band combination? Are the existing P-Max parameters sufficient or does RAN1/4 see need for adding parameters?


This paper will discuss the above two questions.
2 Discussion
RAN4 has introduced the EN-DC and NR CA band combinations in TS38.101-3 and some of them include both FR1 and FR2 as can be found in table 5.2A.1-1 and table 5.2B.6.2-1. More detail, the band combination possibilities for EN-DC and NR CA are shown in table 1 and table 2. What RAN2 asking is the combinations highlighted in yellow.
Table 1: EN-DC Band combination
	LTE Band
	NR Band

	FR1
	FR1

	FR1
	FR2

	FR1
	FR1+FR2


Table 2: NR CA Band combination
	FR1+FR1

	FR1+FR2

	FR2+FR2


The power class for the EN-DC/NR CA band combination including FR1/FR2 is specified in TS38.101-3. 
2.1 NR CA with FR1 +FR2 or EN-DC with LTE FR1+NR FR2
For NR CA with FR1 +FR2 or EN-DC with LTE FR1+NR FR2, it is clear that UE shall meet each transmitter power requirement specified in TS 36.101 and TS 38.101-2 independently due to separate modules in UE implementation and independent power control. Therefore the power class definition is independent for FR1 and FR2. P-Max configuration also is independent for FR1 and FR2, no matter EN-DC or NR CA band combination. 
	For inter-band EN-DC of LTE and NR in FR2, the UE shall meet each transmitter power requirement specified in clause 6.2.2 of TS 36.101 and clause 6.2.1 TS 38.101-2 independently.


· About the RAN2 P-Max parameters:

What is needed for NR CA with FR1+FR2 is the separate P-Max for FR1 CCs and FR2 CCs. In current TS38.331, there is P-Max in SIB1 corresponding to each CC and P-Max for NR FR1 cell group. There is no P-Max for FR2 NR cell group which may need to be defined. However, in Rel-15 the band combinations for FR1+FR2 NR CA only include one CC in FR2. Thus, for Rel-15 the current P-Max parameters in RAN2 spec is sufficient for FR1+FR2 NR CA. 
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The P-Max setting for EN-DC FR1+FR2 is the P-Max for LTE CCs and P-Max for NR CCs. The P-Max for LTE CCs already supported in RAN2 spec as see below. The P-Max for NR FR2 single CC is supported but for more than one CC may need to be introduced in later release due to in Rel-15 there is only one NR FR2 CC introduced in EN-DC FR1+FR2 combinations. Therefore, the current P-Max parameters in RAN2 spec is sufficient.
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Observation 1: For NR CA with FR1 +FR2 or EN-DC with LTE FR1+NR FR2, following observations are made:

· The power class definition and P-Max configuration is independent for FR1 and FR2;
· The current P-Max parameters are sufficient for Rel-15.
From theory, P-Max for NR FR2 cell group may need to be introduced for NR CA with FR1 +FR2 or EN-DC with LTE FR1+NR FR2 in later release. However, when we check with the Pcmax for NR FR2, we found there is no P-Max definition which was used in corresponding FR1 Pcmax calculation. If our understanding is correct then it means in FR2 the upper limit is always bounded by the power class no other P-Max limitation is needed.
	The configured UE maximum output power PCMAX,f,c for carrier f of a serving cell c shall be set such that the corresponding measured peak EIRP PUMAX,f,c is within the following bounds

PPowerclass – MAX(MPRf,c, P-MPRf,c) – MAX{T(MPRf,c), T(P-MPRf,c)} ≤ PUMAX,f,c ≤ EIRPmax
while the corresponding measured total radiated power PTMAX,f,c is bounded by

PTMAX,f,c ≤ TRPmax


Observation 2: In FR2 the upper limit is always bounded by the power class, P-Max limitation is not needed.
2.2 EN-DC with LTE FR1 + NR (FR1+FR2)

For EN-DC combinations with LTE FR1 + NR (FR1+FR2), the situation is a little different due to both LTE and part of NR carrier are in FR1. Generally, we can divide the band combination into FR1 (LTE+NR) and FR2 (NR), the power class and P-Max for FR1 and FR2 are independent. 
For the LTE and NR bands in FR1, the power class is defined as the sum of maximum output power from all the carriers [2] and the P-Max definition is configured specific to EN-DC/NR CA in FR1 which is already covered by previous RAN4 LS [3].
Observation 3: For EN-DC combinations with LTE FR1 + NR (FR1+ FR2), following observations are made:

· The power class and P-Max for NR FR2 carriers are defined independent from the carriers in FR1;

· The power class for carriers in FR1 is the sum of output power from all the carriers in FR1 and the P-Max is configured specific to EN-DC in FR1, which are already covered by previous RAN4 LS [3].
Based on the above discussion, we give following proposal.
Proposal: Following feedbacks to RAN2 are proposed in [4]:

	RAN4 thanks RAN2 for the LS [1] on EN-DC/NR CA UE power class and P-Max configuration when the band combination includes both FR1 and FR2.

Q1: How to signal the power class for the EN-DC/NR CA band combination including FR1/FR2?
Q2: How to configure P-Max for the UE configured with the FR1/FR2 EN-DC/NR CA band combination? Are the existing P-Max parameters sufficient or does RAN1/4 see need for adding parameters?

RAN4 has discussed the above two questions in RAN4#88bis meeting and would like to give following feedback:

· For NR CA with FR1 +FR2 or EN-DC with LTE FR1+NR FR2:

· The power class definition and P-Max configuration is independent for FR1 and FR2;
· The current P-Max parameters are sufficient for Rel-15.
· For EN-DC combinations with LTE FR1 + NR (FR1+ FR2):

· The power class and P-Max for NR FR2 carriers are defined independent from the carriers in FR1;

· The power class for carriers in FR1 is the sum of output power from all the carriers in FR1 and the P-Max is configured specific to EN-DC in FR1, which are already covered by previous RAN4 LS R4-1805929.


3 Conclusion
This paper has discussed the two questions in RAN2 LS and got following observations and proposal.
Observation 1: For NR CA with FR1 +FR2 or EN-DC with LTE FR1+NR FR2, following observations are made:

· The power class definition and P-Max configuration is independent for FR1 and FR2;
· The current P-Max parameters are sufficient for Rel-15.
Observation 2: In FR2 the upper limit is always bounded by the power class, P-Max limitation is not needed.
Observation 3: For EN-DC combinations with LTE FR1 + NR (FR1+ FR2), following observations are made:

· The power class and P-Max for NR FR2 carriers are defined independent from the carriers in FR1;

· The power class for carriers in FR1 is the sum of output power from all the carriers in FR1 and the P-Max is configured specific to EN-DC in FR1, which are already covered by previous RAN4 LS [3].
Proposal: Following feedbacks to RAN2 are proposed in [4]:

	RAN4 thanks RAN2 for the LS [1] on EN-DC/NR CA UE power class and P-Max configuration when the band combination includes both FR1 and FR2.

Q1: How to signal the power class for the EN-DC/NR CA band combination including FR1/FR2?
Q2: How to configure P-Max for the UE configured with the FR1/FR2 EN-DC/NR CA band combination? Are the existing P-Max parameters sufficient or does RAN1/4 see need for adding parameters?

RAN4 has discussed the above two questions and would like to give following feedback:

· For NR CA with FR1 +FR2 or EN-DC with LTE FR1+NR FR2:

· The power class definition and P-Max configuration is independent for FR1 and FR2;
· The current P-Max parameters are sufficient for Rel-15.
· For EN-DC combinations with LTE FR1 + NR (FR1+ FR2):

· The power class and P-Max for NR FR2 carriers are defined independent from the carriers in FR1;

· The power class for carriers in FR1 is the sum of output power from all the carriers in FR1 and the P-Max is configured specific to EN-DC in FR1, which are already covered by previous RAN4 LS R4-1805929.
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