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1. Overall Description:

After sending the first response LS [1] to RAN2 LS [2], RAN4 has continued the discussion on requirements related to UE measurement capability, and RAN4 would like to inform RAN2 about the further progress.

Q1:

Will RAN4 specify UE requirements on;

a) the total number of measurable objects across LTE and NR? 
b) the total number of configurable measurement events across LTE and NR?
RAN4 reply in [1]:
a) RAN4 specifies the minimum requirements with the total number of frequency layers. 

a. RAN4 will further discuss how the total number of frequency layers should be specified, i.e., per RAT, across LTE and NR, and/or across all the supported RAT-s. 
b. The terminology of measurable objects will be not used in RAN4 minimum requirements.
b) RAN4 specifies the minimum requirements with the total number of reporting criteria. 

a. RAN4 will further discuss how the total number of reporting criteria should be specified, i.e., per RAT, across LTE and NR, and/or across all the supported RAT-s.

Updated reply:
Requirements related to Q1 are defined by RAN4 in:

a) Section 8.1.2.1.1.1 UE Measurement capability in TS 36.133, and section 9.1.3 UE Measurement capability in TS 38.133

b) Section 9.1.4 Capabilities for Support of Event Triggering and Reporting Criteria in TS 38.133

Q2:
if the answer to Q1-a) is Yes, and if both the MN and SN separately configure a measurement object on the same carrier frequency (e.g. the MN eNB RRC configures an inter-RAT NR measurement on a given carrier and the SN gNB RRC configures an intra-RAT NR measurements on the same - serving or non-serving - carrier frequency), should it be counted as 1 or 2 measured objects?
RAN4 reply in [1]:

If the multiple measurement objects refer to the same NR carrier frequency, the UE can measure the carrier frequency with a single measurement for some of measurement object configurations. 

In that case, aligned with reply to question 1 on RAN4 terminology, RAN4 view is that the separately configured measurement objects on the same carrier frequency can be counted as 1 frequency layer for some of measurement object configurations. 

RAN4 will discuss further if there are conditions regarding differences in the measurement object configurations.
Updated reply:

When MN and SN configure two separate measurement objects on the same carrier frequency, they should be counted as one carrier frequency layer.

Q3:
Would the answer to Q2 be dependent on differences in configuration of the measurement object? 
Reply:

No. As long as the configurations of the two measurement objects refer to the same carrier frequency layer, they can be counted as one layer.

Q4:
If MN and SN are to separately configure a measurement object on the same carrier frequency as in Q2, which parameters need to be configured with the same value (i.e., would need to be coordinated between the MN and SN) and which can be allowed to differ, in order to regard the two measurement object configurations from both MN and SN as one measurement object?

· For example, the parameters included in E-UTRA measurement object are listed in Annex.

· Any other parameters to be specified for NR, if any.
Reply:

No other parameter than carrier frequency layer needs to be configured with the same value.

Q5:
In addition to Q1, will RAN4 specify additional UE requirements for which the UE requirement across inter-RATs is not the union of the one for each RAT (like the number of measurable carriers)?
Reply:

No additional UE requirements in addition to the requirements listed in updated reply to Q1 will be specified.
2. Actions:

To RAN 2
ACTION: 
RAN4 respectfully asks RAN2 to take the above information into consideration.
3. Next RAN4 Meetings:
RAN4#87
21 – 25 May 2018

Busan, South-Korea

RAN4 AH#1807
2 - 6 July 2018

Montreal, Canada
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