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1	Introduction
In RAN2#88, RAN2 sent LS R2-1706140 [1] to ask RAN4 for clarifications related to measurement capabilities across NR and LTE. The questions from the LS were as below:
When a UE is configured with MR-DC: 

Q1:		Will RAN4 specify UE requirements on;
a) the total number of measurable objects across LTE and NR? 
b) the total number of configurable measurement events across LTE and NR?

Q2:	if the answer to Q1-a) is Yes, and if both the MN and SN separately configure a measurement object on the same carrier frequency (e.g. the MN eNB RRC configures an inter-RAT NR measurement on a given carrier and the SN gNB RRC configures an intra-RAT NR measurements on the same - serving or non-serving - carrier frequency), should it be counted as 1 or 2 measured objects?

Q3:	Would the answer to Q2 be dependent on differences in configuration of the measurement object? 

Q4:	If MN and SN are to separately configure a measurement object on the same carrier frequency as in Q2, which parameters need to be configured with the same value (i.e., would need to be coordinated between the MN and SN) and which can be allowed to differ, in order to regard the two measurement object configurations from both MN and SN as one measurement object?
· For example, the parameters included in E-UTRA measurement object are listed in Annex.
· Any other parameters to be specified for NR, if any.

Q5:	In addition to Q1, will RAN4 specify additional UE requirements for which the UE requirement across inter-RATs is not the union of the one for each RAT (like the number of measurable carriers)?

In [2], RAN4 sent an LS to RAN2 to reply to Q1 and Q2, but a response to the remaining questions was left open. The replies given by RAN4 to Q1 and Q2 in [2] are as below:
Q1 Reply:
a) RAN4 specifies the minimum requirements with the total number of frequency layers. 
a. RAN4 will further discuss how the total number of frequency layers should be specified, i.e., per RAT, across LTE and NR, and/or across all the supported RAT-s.
b. The terminology of measurable objects will be not used in RAN4 minimum requirements..
b) RAN4 specifies the minimum requirements with the total number of reporting criteria. 
a. RAN4 will further discuss how the total number of reporting criteria should be specified, i.e., per RAT, across LTE and NR, and/or across all the supported RAT-s.
Q2 Reply:
If the multiple measurement objects refer to the same NR carrier frequency, the UE can measure the carrier frequency with a single measurement for some of measurement object configurations. 
In that case, aligned with reply to question 1 on RAN4 terminology, RAN4 view is that the separately configured measurement objects on the same carrier frequency can be counted as 1 frequency layer for some of measurement object configurations. 
RAN4 will discuss further if there are conditions regarding differences in the measurement object configurations.
As the LS response states, there are still some open issues and requirements that need to be clarified related to the situation where same MO is configured by MN and SN. With this contribution we would like to reopen the discussion to complete the requirements.
2	Discussion
2.1	UE measurement capability
The discussion related to RAN2 LS is related firstly to UE measurement capability requirements in section 9.1.3 of 38.133 and the corresponding section 8.1.2.1.1.1 in 36.133. UE measurement capability requirements do not currently take into account the situation where PCell and PSCell configure the same carrier frequency layer to be monitored. 
The requirements for the maximum number of monitored carriers for EN-DC in 38.133 are the following:
[bookmark: _Toc507712533]9.1.3.2	NSA: Maximum allowed layers for multiple monitoring
If a UE is configured with E-UTRA-NR dual connectivity operation, the UE shall be capable of monitoring at least:
-	Depending on UE capability, 7 NR inter-frequency carriers configured by PScell, and 
-	Depending on UE capability, 7 NR inter-RAT carriers configured by E-UTRA PCell [15], and
- 	Depending on UE capability, 6 E-UTRA TDD inter-frequency carriers configured by E-UTRA PCell [15], and
-	Depending on UE capability, 6 E-UTRA FDD inter-frequency carriers configured by E-UTRA PCell [15], and
-	Depending on UE capability, 3 FDD UTRA carriers, and
-	Depending on UE capability, 3 TDD UTRA carriers, and
-	Depending on UE capability, 32 GSM carriers (one GSM layer corresponds to 32 carriers)
In addition to the requirements defined above, the UE shall be capable of monitoring a total of at least 13 effective carrier frequency layers comprising of any above defined combination of NR, E-UTRA FDD, E-UTRA TDD, UTRA FDD, UTRA TDD and GSM (one GSM layer corresponds to 32 carriers) layers. The UE shall be capable of monitoring a total of at least 7 effective NR carrier frequency layers configured by E-UTRA PCell and/or PSCell. 
Note:	The E-UTRA-NR dual connectivity capable UE configured with PSCell shall fulfil the requirements defined in only one of Section 9.1.3.2 and Section 8.2.1.1b.1 of [15].
As defined in the requirements, NR carriers can be configured by both E-UTRA PCell (MN) and NR PSCell (SN). Hence, there is a possibility that both PCell and PSCell configure the same carrier, i.e. the same carrier is configured as two measurement objects. The current requirements do not state how the total number should be calculated in such situation.
 It is still open in UE measurement capability requirements in 36.133 and 38.133, how the total number of carriers is calculated in case PCell and PSCell configure the same carrier.
Our view based on the previous discussions is that in the UE measurement capability requirements when PCell and PSCell configure the same carrier to be monitored, this carrier should be counted as one, and this should be clarified in the UE measurement capability requirements.
Specification-wise, addressing this situation could be handled simply by adding a clarifying sentence to the requirements, for example as below using 38.133 terminology:
If E-UTRA PCell and PSCell configure the same NR carrier frequency layer to be monitored, this carrier frequency layer shall be counted only once to the total number of effective carrier frequency layers.
RAN4 shall clarify in UE measurement capability requirements that when E-UTRA PCell and NR PSCell configure the same carrier to be monitored, this carrier shall only be counted once to the total number of carriers.
In our CRs [3] and [4] we have made a text proposal to capture this clarification in UE measurement capability requirements. We have also prepared an updated reply LS to RAN2 accounting our views based on the discussion in this contribution in [5]. 
However, we see a need to discuss measurement requirements with more details in the situation where MOs configured by MN and SN are for the same carrier frequency layer. 
2.2	SMTC offset, periodicity and duration
[bookmark: _Hlk510790747]Considering measurements, based on the previous discussion, the common RAN4 understanding seemed to be that as long as the configurations of the two measurement objects allow UE to do only one physical measurement, they can be counted as one layer. I.e. some parameters in the MO configuration can be different if they do not require a different physical measurement. 
Configuration parameters for MO are defined in section 6.3.2 in 38.331. Some parameters that will impact the physical measurement are the carrier frequency (CarrierFreq) and the SMTC configuration (ssb-MeasurementTimingConfiguration). 
According to the current specifications, MN can get SNs SMTC information on system level i.e. SN will inform MN the actually transmitted SMTC windows and MN can configure a subset of these, when configuring measurement objects to the UE. For example, SN may inform SMTC with 20ms period to MN (an NR cell should transmit SSBs at least every 20ms e.g. if the cell is used for initial access), but when configuring SMTC to UE as part of measurement object configuration, MN and also SN may indicate the UE an SMTC period different from 20ms. For example, MN and SN may indicate a 40ms period for each measurement object, and then configure the UE with different SMTC offsets for each measurement object, as shown in Figure 1 below.
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Figure 1: Example.

It should be noted that although the actually transmitted SMTC on the target carrier is known to both MN and SN, it is up to MN and SN to decide the exact UE specific SMTC measurement configuration, and this decision is done separately by the two nodes (MN and SN). Due to this, it is then a problem what is the UE measurement behavior on the target carrier and whether the two measurement objects can be counted as one layer. We see a need to define the UE requirements on how to account the measurement gaps, SMTC periodicities, offsets and durations under these conditions.
It is not clear how to account measurement gaps, SMTC periodicities, duration and offsets, as MN and SN can decide the exact UE specific SMTC measurement configuration separately.
The conditions under which the two MOs configured by MN and SN can be counted as one layer at UE have been discussed in RAN4, but the problem described above concerning how to account the measurement gaps and SMTC periodicities and offsets is still unclear.
Our proposal is that the UE would coordinate or merge the measurements from different MOs, if SMTC configurations from MN and SN are for the same carrier frequency, and if they are configured with different period, offset or duration. Essentially the UE would perform one measurement covering both MOs and this measurement merge would be accounted in the UE overall measurement performance – i.e. the measurement performance scaling would account any measurement merge.
In practice, counting the two MOs as one layer like this would mean accounting the UE behavior considering SMTC period, offset, and duration, as well as the scaling factor. Our proposal is that in the situation described above the following principle would be followed:
SMTC period: If MN and SN configure different SMTC periods for the same carrier frequency, UE should take the smallest one as the effective SMTC period for the target carrier 

SMTC offset: If MN and SN configure different SMTC offsets for the same carrier frequency, UE should select one offset as the effective SMTC offset for the target carrier. 

SMTC duration: If MN and SN configure different SMTC durations for the same carrier frequency, UE should take the longest one as the effective SMTC duration for the target carrier.

With merging as proposed, UE should always count the two MOs as one layer.  
To account UE behavior when the MO configured by MN and SN is for the same carrier frequency layer, the following principle should be followed by the UE:
a. If MN and SN configure different SMTC periods for the same carrier frequency, UE should take the smallest one as the effective SMTC period for the target carrier 
b. If MN and SN configure different SMTC offsets for the same carrier frequency, UE should select one offset as the effective SMTC offset for the target carrier. 
c. If MN and SN configure different SMTC durations for the same carrier frequency, UE should take the longest one as the effective SMTC duration for the target carrier.
Considering measurement performance, if the UE can perform the measurements of both MOs using one measurement gap, this would be accounted in performance. We see two different ways to do this, using the example in figure 1:
1. UE uses both measurement opportunities and the UE performance is accounting this (i.e. performance of both MO1 and MO2 is based on shortest SMTC and gap sharing – 20ms accounting sharing with other carriers).
2. UE uses one measurement opportunity and the UE performance is accounting this (i.e. the performance of MO1 and MO2 is based on SMTC of either MO1 or MO2 and then other gap sharing including freeing one gap for other measurements)

This in essence means that in option 1 the carriers are counted as one but with improved performance compared to if they were counted separately (i.e. as 2 carriers) – i.e. the MOs are counted as 1 MO and performance is based on 20ms SMTC. If on the other hand option 2 was taken the carriers would still be counted as 1 and performance would be based on same performance as for MO1 or MO2 – I.e. the MOs are counted as 1 MO and the performance is based on 40ms SMTC.
It should be clarified in the measurement performance requirements, that independently of measuring both MOs or only one of them, the two MOs are counted as one.
[bookmark: _GoBack]How to account Proposal 2 and 3 in the specifications needs to be discussed by RAN4. The specification impact would be for sections 9.3 and 9.4 in 38.133, where the proposals above should be accounted considering the SMTC offset, duration and period as well as the scaling factor. As the baseline of the requirements in these sections is still not finished, this would need to be done when the baseline is clear.
3	Conclusion
1. It is still open in UE measurement capability requirements in 36.133 and 38.133, how the total number of carriers is calculated in case PCell and PSCell configure the same carrier.
1. RAN4 shall clarify in UE measurement capability requirements that when E-UTRA PCell and NR PSCell configure the same carrier to be monitored, this carrier shall only be counted once to the total number of carriers
It is not clear how to account measurement gaps, SMTC periodicities, duration and offsets, as MN and SN can decide the exact UE specific SMTC measurement configuration separately.
To account UE behavior when the MO configured by MN and SN is for the same carrier frequency layer, the following principle should be followed by the UE:
a. If MN and SN configure different SMTC periods for the same carrier frequency, UE should take the smallest one as the effective SMTC period for the target carrier 
b. If MN and SN configure different SMTC offsets for the same carrier frequency, UE should select one offset as the effective SMTC offset for the target carrier. 
c. If MN and SN configure different SMTC durations for the same carrier frequency, UE should take the longest one as the effective SMTC duration for the target carrier.
It should be clarified in the measurement performance requirements, that independently of measuring both MOs or only one of them, the two MOs are counted as one.
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