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1 Background
The step size and the exceptions for spurious response for the Rel-10 OOBB test for inter-band CA are still outstanding. In a response LS [1], RAN5 informed RAN4 is that it is sufficient to verify one bandwidth combination in conformance testing, which reduces the required test time. Nevertheless, RAN4 is asked to consider means to reduce the test time further since carrier aggregation tests will be run in addition to the Rel-8 test cases and the procedure needs to be repeated for each band of the band combination. 
In [2] it was proposed to increase the interferer step size to reduce the test time, and also to consider a change of the interferer power level for making simultaneous measurement possible (but not necessarily mandated) and avoiding that the out-of-band blocker is swept across one of the active downlink. Here we make some further considerations, but still propose to minimize the changes in order to complete the specification for Rel-10 and the corresponding conformance test case: a companion CR for 36.101 is supplied in [3].  
2 Power level of the out-of-band interferer 
For the in-band blocking verification the SCC is measured while the PCC (with the uplink) is active; then the procedure can be repeated with the PCC and SCC swapped so that both downlinks are verified. 

The current incomplete out-of-band blocking requirements implies that the CW interferer is swept across the PCC with up to a -15 dBm power level, hence not out-of-band with respect to both the active downlinks. By using an interferer levels similar to that for DB-DC-HSDPA, i.e.

6.5B.2.2
Minimum requirements (Out of-band blocking)

The BLER measured on each individual cell shall not exceed 0.1 for the parameters specified in Table 6.5B.2. Out-of-band blocking is defined for an unwanted interfering signal falling at frequencies outside of frequency regions defined as the UE receive bands extended by 15 MHz at their lower and upper ends. For Table 6.5B.2 in frequency range 1, 2 and 3, up to 24 exceptions per received cell are allowed for spurious response frequencies in each assigned frequency channel when measured using a 1 MHz step size. For these exceptions the requirements of clause 6.6B Spurious response are applicable.

For Table 6.5B.2 in frequency range 4, up to 8 exceptions per received cell are allowed for spurious response frequencies in each assigned frequency channel when measured using a 1 MHz step size. For these exceptions the requirements of clause 6.6B Spurious response for DB-DC-HSDPA are applicable.
Table 6.5B.2: Out of band blocking for DB-DC-HSDPA

	Parameter
	Unit
	Frequency range 1
	Frequency range 2
	Frequency range 3
	Frequency range 4

	HS-PDSCH_Ec
	dBm / 3.84 MHz
	<REFSENS>+3 dB
	<REFSENS>+3 dB
	<REFSENS>+3 dB
	<REFSENS> +3 dB

	Îor
	dBm / 3.84 MHz
	<REFÎor> + 3 dB
	<REFÎor> + 3 dB
	<REFÎor> + 3 dB
	<REFÎor> + 3 dB

	Iblocking (CW)
	dBm
	-44
	-30
	-15
	-15

	Fuw

(DB-DC-HSDPA Configuration 1)
	MHz
	865< f <910

975< f <1020

2050< f <2095

2185< f <2230
	840< f (865

1020( f <1045

2025< f  (2050

2230( f <2255
	1< f (840

1045( f <2025

2255< f ( 12750
	-

	Fuw

(DB-DC-HSDPA Configuration 2)
	MHz
	1870< f <1915

2005< f <2095

2170< f <2215
	1845< f (1870

2215( f <2240
	1< f (1845

2240( f <12750
	1850( f (1910

	Fuw
(DB-DC-HSDPA Configuration 3)
	MHz
	809< f <854

909< f <954

2050< f <2095

2185< f <2230
	784< f (809

954( f < 979

2025< f  (2050

2230( f <2255
	1< f (784

979( f <2025

2255< f (12750
	824 ( f ( 849

	UE transmitted mean power
	dBm
	20 (for Power class 3 and 3bis)

18 (for Power class 4)

	DB-DC-HSDPA Configuration 1
	For 910(f (975 MHz and 2095(f (2185 MHz, the appropriate in-band blocking or adjacent channel selectivity in subclause 6.4C.2 and subclause 6.5.B2.1 shall be applied.

	DB-DC-HSDPA Configuration 2
	For 1915(f (2005 MHz and 2095(f (2070 MHz, the appropriate in-band blocking or adjacent channel selectivity in subclause 6.4C.2 and subclause 6.5.B2.1 shall be applied.

	DB-DC-HSDPA Configuration 3
	For 854(f(909 MHz and 2095(f (2185 MHz, the appropriate in-band blocking or adjacent channel selectivity in subclause 6.4C.2 and subclause 6.5.B2.1 shall be applied.


this problem is avoided. 

Turning to the test time, this can be reduced if requirements are set such that it is possible to verify both downlinks and that the conformance tests allow verification when the uplink is active in one of the bands (the assignment of the PCC could be chosen randomly). However, simultaneous measurements would not be mandated. Then the E-UTRA requirements would look as follows with a profile for the interferer level corresponding to that of DB-DC-HSDPA:
7.6.2.1A
Minimum requirements for CA

For inter-band carrier aggregation with the uplink assigned to one E-UTRA band, the throughput measured in each downlink shall be ≥ 95% of the maximum throughput of the reference measurement channels as specified in Annexes A.2.2, A.2.3 and A.3.2 (with one sided dynamic OCNG Pattern OP.1 FDD/TDD for the DL-signal as described in Annex A.5.1.1/A.5.2.1) with parameters specified in Tables 7.6.2.1-1 and 7.6.2.1A-0.
Table 7.6.2.1A-0
	Parameter
	Unit
	Range 1
	Range 2
	Range 3

	 Pwanted
	 dBm
	Table 7.6.2.1-1 for both component carriers

	 Pinterferer
	 dBm
	-44
	-30
	-15

	 Finterferer
(CW)
	MHz
	-60 < FDL_Low(1) – f < -15

or

-60 < FDL_Low(2) – f < -15

or

15 < f – FDL_High(1) < 60

or

15 < f – FDL_High(2) < 60
	-85 < FDL_Low(1) – f < -60

or

-85 < FDL_Low(2) – f < -60

or

60 < f – FDL_High(1) < 85

or

60 < f – FDL_High(2) < 85
	1 < f < FDL_Low(1) – 85

or

FDL_High(1)  + 85 < f

< FDL_Low(2)  – 85

or 

FDL_High(2)  + 85 < f

< 12750



	NOTE 1:
FDL_Low(1) and FDL_High(1) denote the respective lower and upper frequency limits of the lower operating band, FDL_Low(2) and FDL_High(2) the respective lower and upper frequency limits of the upper operating band.

NOTE 2:   For FDL_Low(1) – 15 MHz < f < FDL_High(1)  + 15 MHz and FDL_Low(2) – 15 MHz < f < FDL_High(2) + 15 MHz the appropriate adjacent channel selectivity and in-band blocking in the respective subclauses […] and […] shall be applied.


The allowed increase of the interferer level by RIB,c is not shown above but should be included (affects both the wanted and interferer levels).

Now, there would only be a reduction of test time if it is agreed to verify the blocking requirements with the uplink active in one of the bands. If not, the existing procedure of the incomplete test can be kept, but the specification text must be slightly modified to accommodate the interferer profile above:

7.6.2.1A
Minimum requirements for CA

For inter-band carrier aggregation with the uplink assigned to one E-UTRA band, the out-of-band blocking requirements are defined with the uplink active on the band other than the band whose downlink is being tested. The throughput in the downlink measured shall be ≥ 95% of the maximum throughput of the reference measurement channels as specified in Annexes A.2.2, A.2.3 and A.3.2 (with one sided dynamic OCNG Pattern OP.1 FDD/TDD for the DL-signal as described in Annex A.5.1.1/A.5.2.1) with parameters specified in Tables 7.6.2.1-1 and 7.6.2.1A-0 [the table above]. The UE shall meet these requirements for each component carrier while both downlink carriers are active.
This is also consistent with the test procedure for in-band blocking and adjacent channel selectivity, but does not allow a reduction of the test time. 
3 Step size and exceptions for spurious response
One way to reduce the test time is to increase the step size where possible. The step size could be chosen proportional to the receive bandwidth such that any spurious response falls within it, but still be limited such that selectivity is verified appropriately, see [2] This would be analogous to the 200 kHz step size for GSM and the larger 1 MHz step for UTRA with its wider bandwidth. 

Table 1 shows proposed step sizes larger than 1 MHz for the larger bandwidths. 
Table 1: step size for OOBB test

	Channel Bandwidth [MHz]
	Step size [MHz]

	1.4
	1

	3
	1

	5
	1.5

	10
	3

	15
	5

	20
	6


The step size is smaller than or equal to 6 MHz, which means that any spurious response frequency would change by 12 MHz at most (for IM3) for the 20 MHz channel if the interferer frequency increased or decreased one step so as to make sure the response is captured; similarly for the other channel bandwidths.

For Rel-8, the number of allowed exceptions for spurious response is

(3.1)
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for frequency ranges 1-3. The number 24 is taken from the UTRA specification and used as a lower bound for E-UTRA. 24 occurrences are also allowed for GSM (200 kHz step size).

For carrier aggregation, we first scale the number of exceptions with the larger step size Fs for each downlink:

(3.2)
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as fewer exceptions are generated as the intermodulation products traverse the wanted channel, and then keep the 24 occurrences as a lower bound consistent with Rel-8 (the 1 MHz in (3.2) is just to get the proper dimension of the expression as Fs is given in MHz) The number of exceptions is shown in Table 2 without the lower bound of 24 occurrences for Rel-8. 

Table 2: occurrences for spurious response

	Channel Bandwidth [MHz]
	Exceptions for Rel-8 according to (3.1) without lower bound
	Step size for CA 

[MHz]
	Exceptions for CA per cell according to (3.2) without lower bound

	1.4
	6
	1
	6

	3
	18
	1
	18

	5
	30
	1.5
	24

	10
	54
	3
	18

	15
	78
	5
	18

	20
	102
	6
	18


However, the merits of this procedure are subject to discussion in RAN4, and it may therefore be better adopt a 1 MHz step size for the Rel-10 specification and specify exceptions in accordance with DB-SC-HSDPA:
For Table 7.6.2.1A-0 [the interferer profile above] in frequency ranges 1, 2 and 3, up to 
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 exceptions per downlink are allowed for spurious response frequencies when measured using a step size of 1 MHz. For these exceptions the requirements in clause 7.7.1A apply.
The modified interferer power profile implies a reduced interference in some ranges, which reduces the spurious responses, and the similarity to DB-DC-HSDPA motivates a similar specification of the exceptions. A larger step size could be considered for future releases when more experience is gathered from conformance testing. 
4 Proposed text for 36.101 for out-of-band blocking

For verifying OOBB performance for inter-band CA it is proposed to
· modify the interferer power level to make it similar to that for DB-DC-HSDPA;

· keep a 1 MHz step size;
· specify the number of exceptions similar to that for DB-DC-HSDPA

The interferer level should also be increased by RIB,c when the downlink of serving cell c is measured (the wanted signal level is already increased by the same amount for the non-CA tests). The required changes in 36.101 to do this:

7.6.2.1A
Minimum requirements for CA

For inter-band carrier aggregation with the uplink assigned to one E-UTRA band, the out-of-band blocking requirements are defined with the uplink active on the band other than the band whose downlink is being tested. The throughput in the downlink measured shall be ≥ 95% of the maximum throughput of the reference measurement channels as specified in Annexes A.2.2, A.2.3 and A.3.2 (with one sided dynamic OCNG Pattern OP.1 FDD/TDD for the DL-signal as described in Annex A.5.1.1/A.5.2.1) with parameters specified in Tables 7.6.2.1-1 and 7.6.2.1A-0. The UE shall meet these requirements for each component carrier while both downlink carriers are active.
Table 7.6.2.1A-0: out-of-band blocking for inter-band carrier aggregation with one active uplink
	Parameter
	Unit
	Range 1
	Range 2
	Range 3

	 Pwanted
	 dBm
	Table 7.6.2.1-1 for both component carriers

	 Pinterferer
	 dBm
	-44 + RIB,c
	-30 + RIB,c
	-15 + RIB,c

	 Finterferer
(CW)
	MHz
	-60 < FDL_Low(1) – f < -15

or

-60 < FDL_Low(2) – f < -15

or

15 < f – FDL_High(1) < 60

or

15 < f – FDL_High(2) < 60
	-85 < FDL_Low(1) – f < -60

or

-85 < FDL_Low(2) – f < -60

or

60 < f – FDL_High(1) < 85

or

60 < f – FDL_High(2) < 85
	1 < f < FDL_Low(1) – 85

or

FDL_High(1)  + 85 < f

< FDL_Low(2)  – 85

or 

FDL_High(2)  + 85 < f

< 12750



	NOTE 1:
FDL_Low(1) and FDL_High(1) denote the respective lower and upper frequency limits of the lower operating band, FDL_Low(2) and FDL_High(2) the respective lower and upper frequency limits of the upper operating band.

NOTE 2:   For FDL_Low(1) – 15 MHz < f < FDL_High(1)  + 15 MHz and FDL_Low(2) – 15 MHz < f < FDL_High(2) + 15 MHz the appropriate adjacent channel selectivity and in-band blocking in the respective subclauses 7.5.1A and 7.6.1.1A shall be applied.
NOTE 3:   RIB,c according to Table 7.3.1-1A applies when serving cell c is measured.


For Table 7.6.2.1A-0 in frequency ranges 1, 2 and 3, up to 
[image: image4.wmf]é

ù

(

)

6

/

6

,

24

max

×

×

RB

N

 exceptions per downlink are allowed for spurious response frequencies when measured using a step size of 1 MHz. For these exceptions the requirements in clause 7.7.1A apply.
For the spurious responses, the following changes
7.7.1A

Minimum requirements for CA
For inter-band carrier aggregation with uplink assigned to one E-UTRA band the spurious response requirements are defined with the uplink active on the band other than the band whose downlink is being tested. The throughput measured in each downlink with Finterferer in Table 7.6.2.1A-0 at spurious response frequencies shall be ≥ 95% of the maximum throughput of the reference measurement channels as specified in Annexes A.2.2, A.2.3 and A.3.2 (with one sided dynamic OCNG Pattern OP.1 FDD/TDD for the DL-signal as described in Annex A.5.1.1/A.5.2.1) with parameters specified in Tables 7.7.1-1 and 7.7.1-2- The UE shall meet these requirements for each component carrier while both downlink carriers are active.

This is proposed in the CR [3].
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