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Background 

At RAN4#51, the spurious emission requirement for uplink protection was agreed to be -96 dBm/100 kHz for both BC1 and BC2 [2]. Based on discussions in the MSR Ad Hoc [4] however, an editorial comment was added regarding the GSM limit and how it was derived, with the assumption that it was based on TR 45.050 [3] Annex B.1.1.5. GERAN was also asked to give feedback on the issue.
This text proposal revisits the issue and proposes a change of the BC2 limit.
Discussion
In the MSR Ad Hoc discussion at RAN4#51 [4], it was remarked that the -98 dBm limit used for protection of the BS receiver in the GSM specification was based on TR 45.050 [3] Annex B.1.1.5. The scenario described there is based on parameters that do not align with RAN assumptions and GERAN was asked to clarify. It turns out that the TR 45.050 scenario identified is a small-cell scenario assuming a 25 dB coupling loss and was in fact not used to derive the GSM limit of -98 dBm for normal BTS, where it is clearly stated that it is based on a 30 dB MCL.

RAN4 and GERAN have already agreed to use -98 dBm/100 kHz as the limit for co-location with GSM BTS in other bands, which is the same scenario as for protection of own (or different) BS receivers in the same band. Since the scenario is the same, it is also logical to use the same limit. The 2 dB difference from the BC1 requirement is not really significant and it can be argued that the limits are sufficiently well aligned.

Proposal

It is proposed that the attached text proposal is approved for the MSR Work Item TR [1].
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TEXT PROPOSAL:
6.6.2.2.3
Co-location

The GSM RF specification [5] has a blocking requirement of -98 dBm/100 kHz for co-location with other GSM base stations (subclause 4.3.2.1 of [5]), based on a 30 dB MCL (BS-BS). There is also an additional requirement of ‑96 dBm/100 kHz for co-location with 3G in subclause 4.3.2.3 of [5], covering Bands 1, 7, 22, 34 and 38. This limit is taken from the UTRA RF specification [2].

For an MSR base station, the co-location scenario is independent of whether it operates in Category 1 bands with E‑UTRA/UTRA or in Category 2 bands with E‑UTRA/UTRA/GSM. The same limits are therefore applicable for both band categories. The limits used in the existing specifications are also completely aligned today as shown above.

The parameters for the spurious emissions requirement for co-location are therefore taken from Table 6.6.2.1.3-1 as applicable also to Band Category 2, thereby extending the mutual protection to all E-UTRA, UTRA and GSM bands.
6.6.2.2.4
Protection of the BS receiver of own or different BS

The GSM RF specification [5] has a spurious emission limit for the BTS receive band in “General requirements” in clause 4.3.2.1 of TS 45.005 [4]. For a Normal BTS, that limit is -98 dBm in 100 kHz based on a 30 dB MCL, which is the same scenario and limit that apply for co-location with BTS in other bands. While the fundamental scenario for protection of a BS receiver should be the same as in BC1, the 2 dB difference from the BC1 requirement is not significant. The BC2 requirement for protection of the BS receiver can thus be chosen as -98 dBm/100 kHz to align with the co-location requirement for GSM BTS in BC2.
The limits are shown below in Table 6.6.2.2.4‑1, expressed in the same way as for BC1. As for UTRA and E-UTRA, the limit covers not only protection of own receiver and co-existence with other BTS/BS, but also co-location with other BTS/BS in the same operating band. 

 Table 6.6.2.2.4-1: BS Spurious emissions limits for protection of BS receiver (BC2)

	Frequency range
	Maximum Level
	Measurement Bandwidth
	Note

	FUL_low  – FUL_high
	-98 dBm
	100 kHz
	









