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1. Introduction
[bookmark: _GoBack]This paper address the question raised in RAN2 reply LS [1].
2. Discussion
In RAN4#108, it was identified that higherPowerLimit-r17 was introduced in TS 38.306/38.331 under CA-ParametersNR for NR inter-band ULCA while no similar IE was added under MRDC-Parameters for inter-band EN-DC. An LS [2] was sent out to RAN2 with the issue identified.
In RAN2#123bis, a reply LS was sent out from RAN2 with the following question seeking for further clarification from RAN4.
· Question:  For clarifying the applicability of the parameter “higherPowerLimit-r17”, RAN2 would like to confirm whether the higher power limit is applicable to NR-DC?

In our understanding, dating back to Rel-17, the higher power limit feature was introduced base on power class 2 and the total power can be extended to 23dBm+26dBm=27.8dBm in order to fully utilize the PA capability. While NR-DC can only support PC3 so far, so clearly this feature is not applicable for NR-DC in Rel-17.
In Rel-18, during the discussion in Cov_enh WI, this feature is extended to PC3 with total power 23dBm+20dBm achievable but only applicable for NR-U inter-band NR-CA and inter-band EN-DC. Two relevant CRs[3][4] were endorsed in RAN4#108bis, some description were excerpted below.
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At least till now, extending higher power limit feature to NR-DC has never been raised in RAN4 from our observation, probably because FR1 NR-DC is less attractive from NW implementation perspective.
With above, we propose the following “Yes-No” kind of simple answer to the question. A reply LS is attached in annex.
· Answer: RAN4 confirms that higher power limit capability is not applicable to NR-DC.
3. Conclusion
Possible answer to the question raised in [1]
· Answer: RAN4 confirms that higher power limit capability is not applicable to NR-DC.
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Title:	Reply LS on higher power limit capability for NR-DC
[bookmark: OLE_LINK57][bookmark: OLE_LINK58]Response to:	Reply LS on higher power limit capability for inter-band UL DC (R2-2311441)
[bookmark: OLE_LINK59][bookmark: OLE_LINK60][bookmark: OLE_LINK61]Release:		Rel-17
Work Item:		Power_Limit_CA_DC

Source:		RAN4
To:		RAN2
[bookmark: OLE_LINK45][bookmark: OLE_LINK46]Cc:	

Contact person:		Yuanyuan Zhang, tina55 (dot) zhang (at) samsung (dot) com

[bookmark: _Hlk63164491]Send any reply LS to:	3GPP Liaisons Coordinator, mailto:3GPPLiaison@etsi.org

Attachments:		None
1	Overall description
RAN4 respectfully thanks RAN2 for the LS on higher power limit capability for inter-band UL DC in R2-2311441. 
RAN4 discussed the following question raised in the LS, and have the following answer based on the group’s common understanding on this topic:
· Question:  For clarifying the applicability of the parameter “higherPowerLimit-r17”, RAN2 would like to confirm whether the higher power limit is applicable to NR-DC?
· Answer: RAN4 confirms that higher power limit capability is not applicable to NR-DC.
2	Actions
To RAN2:
ACTION: 	RAN4 respectfully asks RAN2 to take the above answer into account in their further work.
	
3	Dates of next TSG-RAN WG4 meetings
[bookmark: OLE_LINK53][bookmark: OLE_LINK54]TSG-RAN WG4 Meeting #110	26 Feb – 01 Mar, 2024		Athens, Greece
TSG-RAN WG4 Meeting #110bis	15 – 19 Apr, 2024		                    China
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NOTE 8: The UE that supports a PC3 uplink CA configuration with a composite of supporting PC3 within an NR TDD or

EDD band and PC5 within a second NR band listed in Table 6.2F.1-1 may signal a higherPowerLimit-r17

capability whereby the maximum output power indicated in the table may be exceeded in accordance with

sub-clause 6.2A.4.1.3. The power classes referenced are according to the reported ve-

PowerClassPerBandPerBC-r17 if indicated or ue-PowerClass otherwise..
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NOTE 9: The UE that supports a PC3 uplink EN-DC configuration with a composite of supporting PC3 within a TDD or
FDD band and supperts-PC5 within a second band may signal a higherPowerLimit-r17 capability whereby the

maximum output power indicated in the table may be exceeded in accordance with sub-clause 6.2B.4.1.3..





