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1. Overall Description:
RAN4 thanks RAN2 for the LS [1] on L1 measurements for LTM. RAN4 extensively discussed the following question from RAN2 regarding whether UE needs to know the SMTC of LTM candidate cells in order to perform L1 measurements:

	Question: Does the UE need to know the SMTC of LTM candidate cells in order to perform L1 measurements (so that it needs to be included in the RS configuration)?  



In previous RAN4 meeting, it was agreed that UE is not required to perform L1 measurements on unknown cell. The definition of known/unknown cell was also agreed as following:
· In L1-RSRP measurement for neighbour cell, target cell is considered as known if the following conditions are met in this requirement:
· The UE has performed L3 measurement on the target cell, and
· FFS whether to add time constraint e.g. during the last [5] seconds
· The SSB from the target cell configured for L1 measurement remains detectable according to the cell identification requirements specified in clause 9.2 and 9.3.
· Otherwise, it is unknown

[bookmark: _Hlk143108367]One of the conditions is that UE has performed L3 measurement on the target cell. So from RAN4 perspective, RRM requirements are applicable only if L1 measurement layer is configured on the same frequency as one of current L3 MO. In order to perform L1 measurement, UE needs to know the configuration of SSB from candidate cell. 
RAN4 noticed that RAN1 already agreed the related configurations (LTM-SSB-Config-r18) and sent them to RAN2 [2]. On top of that, assuming there are L3 MOs on the same carriers with L1 measurement, and time offset is same between SMTC for L3 measurement and SSB for L1 measurement, UE can know when to perform L1 measurement. Thus, additional SMTC configuration dedicated for L1 measurement is unnecessary from RAN4 perspective.


2. Actions:
[bookmark: OLE_LINK17]To RAN2 group.
ACTION: 	RAN4 kindly asks RAN2 to take above RAN4 agreements into consideration.

3. Date of Next TSG-RAN WG4 Meetings:
TSG RAN WG4 Meeting #110		              26 February – 1 March 2024		Athens, Greece
TSG RAN WG4 Meeting #110-bis		              15 – 19 April 2024				China
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