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Introduction
RAN4 received the RAN5 LS [1] on the RedCap UE and ask to confirm below: 
· Question 1:  Are the requirements in clause 7.3C in 38.101-1 [3] valid for a RedCap UE, indicating SUL band combinations, to be verified with REFSENS specified in clause 7.3I?
If the answer to Question 1 is yes:
· Question 2: How could the requirements in 7.3I be applied to 7.3C in respect to Reference sensitivity side conditions (UL/DL configuration), sensitivity allowance, SUL band combination with HD-FDD band.  

In this paper, the questions in by RAN5 is discussed and proposal of LS is followed.
Discussion
For the question how to verify the RedCap UE with SUL feature, RAN4 has spent no time to discuss it in Rel-17. This is according to the RAN plenary WF.
· Summary for RP-212138 (2/2):
· No consensus on whether a RedCap UE can support V2X/PC5 on n47, unlicensed bands, SUL bands.
· Moderator’s proposal for discussion in Friday GTW:
· In Rel-17, there will be no work on any RedCap specific specification update for any of the following:
1. RedCap UEs also supporting V2X/PC5 on n47
2. RedCap UEs operating in unlicensed bands
3. RedCap UEs supporting SUL 
· The specification will not contain any explicit restriction to prevent implementation of RedCap UEs with these features.
· Note: The consequence of this agreement would be:
1. If any spec change/addition is found necessary in order to enable one of the options above then it will not happen in Rel-17.
RAN4 does not have any discussion on SUL discussion and specification update in Rel-17.
The Redcap REFSENS requirement in clause 7.3I is only for single band operation in Rel-17, for example, the REFENS in clause 7.3I is verified with uplink transmission configuration Table 7.3.2-3 which does include SUL band, V2X band and unlicensed band. The number of Redcap UE Rx ports is 1 Rx or 2 Rx for a TDD band and FDD band and 1 Rx or 2 Rx for a FDD band operating at HD-FDD mode.
The SUL REFSENS clause 7.3C is for multiple band operations and number of Rx ports is 2Rx or 4Rx, for example, the REFSENS in clause 7.3C is verified with uplink transmission configuration Table 7.3.2-3 or SUL band and DL band combination in 7.3C.2-1 when simultaneous Rx/Tx capability is mandatory. For SUL band combination in Table 7.3C.2-2 and Table 7.3C.2-4, the exception with MSD due to transmitter harmonic falling into the DL receiver band and relaxation due to the cross band isolation is also allowed.  REFSENS relaxation is also allowed for some two band, three bands and four bands combination in clause 7.3C.3.
From the above analysis, it can be observed that for a Redcap UE equipped with 1 Rx port, indicating the SUL band combination, it cannot be verified with clause 7.3I. The reason is there is no specification on such scenario as clause 7.3I and clause 7.3C has different # of Rx ports assumptions and different total band operations assumptions. This is the same for a Redcap UE equipped with 1 Rx or 2Rx operating in HD-FDD mode. Considering above analysis and also there is no RAN4 time spent on SUL discussion during RedCap WI in Rel-17, the following answering for Q1 is proposed:
· For a RedCap UE operating in HD-FDD mode for a FDD band or equipped with 1 Rx port, indicating a SUL band combination, there is no corresponding specification in current release of TS 38.101-1. As such the requirements in clause 7.3C in 38.101-1 [3] cannot be verified with REFSENS specified in clause 7.3I.

Conclusions
In this contribution, we present our view on the RAN5 LS with below proposal to answer Q1 in RAN5 LS:
· For a RedCap UE equipped with 1 Rx port or operating in HD-FDD mode for a FDD band, indicating a SUL band combination, there is no corresponding specification in current release of TS 38.101-1. As such the requirements in clause 7.3C in 38.101-1 [3] cannot be verified with REFSENS specified in clause 7.3I.
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1. Overall Description: 
RAN4 thanks RAN5 questions and RAN4 has below answer for question 1:
· For a RedCap UE equipped with 1 Rx port or operating in HD-FDD mode for a FDD band, indicating a SUL band combination, there is no corresponding specification in current release of TS 38.101-1. As such the requirements in clause 7.3C in 38.101-1 [3] cannot be verified with REFSENS specified in clause 7.3I.

2. Actions:
To RAN WG1 group.
ACTION: 	No action is needed.
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4. Date of Next TSG-RAN WG4 Meetings:
TSG RAN WG4 Meeting #110		Feb 26 – March 01, 2024					Athens
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