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1 Introduction

In the last meeting, RAN2 has a discussion on what types of UL DC are eligible for the feature and has the following question in the LS [1] to RAN4.
Question: For clarifying the applicability of the parameter “higherPowerLimit-r17”, RAN2 would like to confirm whether the higher power limit is applicable to NR-DC?

This contribution provided our view on this issue. 
2 Discussion
According to the current RAN4 spec, the feature higher power limit are only applicable to NR CA and EN-DC cases. The reason is that it was agreed in RAN4, only PC2 with PC2+PC3 PA configuration and PC3 with PC3+PC5 (unlicensed) PA configuration are the supported scenarios for this feature, which could be seen in the following from the latest spec [2] [3], and currently only NR CA and EN-DC cases have those scenarios, NR DC or NE-DC case doesn’t.
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The UE that supports PC3 within an NR TDD or FDD band and supports PC2 within a second NR TDD band
may signal a higherPowerLimit-r17 capability whereby the maximum output power indicated in the table may
be exceeded in accardance with sub-clause 6.2A.4.1.3. The power classes referenced are according to the
reported ue-PowerClassPerBandPerBC-r17 if indicated o ue-PowerClass otherwise

The UE that supports a PC3 uplink CA configuration with a composite of supporting PC3 within an NR TDD or
FDD band and PC5 within a second NR band listed in Table 6.2F.1-1 may signal a higherPowerLimit-r{7
capability whereby the maximum output power indicated in the table may be exceeded in accordance with
sub-clause 6.2A.4.1.3. The power classes referenced are according to the reported ue-
PowerClassPerBandPerBC-r17 if indicated or ue-PowerClass otherwise.





[image: image2.png]NOTE 8: The UE that supports a PC2 uplink EN-DC configuration with single carrier for each individual band and a
composite of supporting PC3 within a TDD or FDD band and PC2 within a second TDD band may signal a
higherPowerLimit-r17 capability whereby the maximum output power indicated in the table may be exceeded in
accordance with sub-clause 6.2B.4.1.3.

NOTE 9: The UE that supports a PC3 uplink EN-DC configuration with a composite of supporting PC3 within a TDD or
FDD band and PC5 within a second band may signal a higherPowerLimit-r17 capability whereby the maximum
output power indicated in the table may be exceeded in accordance with sub-clause 6.2B.4.1.3.





Observation 1: According to the current RAN4 spec, the feature higher power limit are only applicable to NR CA and EN-DC cases. The reason is that it was agreed in RAN4, only PC2 with PC2+PC3 PA configuration and PC3 with PC3+PC5 (unlicensed) PA configuration are the supported scenarios for this feature, and currently only NR CA and EN-DC cases have those scenarios.

However, from UE implementation point of view, for the same band combination, a shared architecture could be used among NR CA, DC, EN-DC cases. Therefore, if the above agreed scenarios (i.e. PC2 with PC2+PC3 PA configuration and PC3 with PC3+PC5 (unlicensed) PA configuration) were introduced for NR CA or NE-DC cases in the future, it seems reasonable that the feature higher power limit could be also applicable.
Observation 2: if the above agreed scenarios (i.e. PC2 with PC2+PC3 PA configuration and PC3 with PC3+PC5 (unlicensed) PA configuration) were introduced for NR CA or NE-DC cases in the future, it seems reasonable that the feature higher power limit could be also applicable.
It is proposed to take above 2 observations into consideration when drafting the reply LS.
2 Conclusion

In this paper, we provide our views on the reply LS on higher power limit capability for inter-band UL DC and make the following proposals:
Observation 1: According to the current RAN4 spec, the feature higher power limit are only applicable to NR CA and EN-DC cases. The reason is that it was agreed in RAN4, only PC2 with PC2+PC3 PA configuration and PC3 with PC3+PC5 (unlicensed) PA configuration are the supported scenarios for this feature, and currently only NR CA and EN-DC cases have those scenarios.
Observation 2: if the above agreed scenarios (i.e. PC2 with PC2+PC3 PA configuration and PC3 with PC3+PC5 (unlicensed) PA configuration) were introduced for NR CA or NE-DC cases in the future, it seems reasonable that the feature higher power limit could be also applicable.

It is proposed to take above 2 observations into consideration when drafting the reply LS.
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