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Introduction
In RAN4#106 meeting, a LS [1] on applicability of requirements for RedCap UE was sent to RAN4 from RAN5 with the following questions to clarify.

Question 1:  Are the requirements in clause 7.3C in 38.101-1 [3] valid for a RedCap UE, indicating SUL band combinations, to be verified with REFSENS specified in clause 7.3I?
If the answer to Question 1 is yes:
Question 2: How could the requirements in 7.3I be applied to 7.3C in respect to Reference sensitivity side conditions (UL/DL configuration), sensitivity allowance, SUL band combination with HD-FDD band.  

In RAN4#106bis meeting, we have the following way forward which was recorded in RAN4 chairman’s notes.

	Agreement:
· For Topic 2 reply LS on applicability of requirements for RedCap UE (R4-2300022)
· For RAN4 May meeting, focus on answering RAN5 question from a technical perspective




In this paper, we’d like to answer RAN5’s question from a technical perspective.
Discussion on Question 1
Firstly, in current specification TS 38.101-1 [2], there is a general description to clarify how to verify the Receiver characteristics for RedCap UE as below.
	7.1I	General
For a Redcap UE the requirements in Section 7 shall be verified with the channel bandwidth up to 20MHz and REFSENS specified in clause 7.3I.



Based on what we have agreed in current specification TS 38.101-1 [2], ACS case 1 in clause 7.5, blocking requirements in clause 7.6/7.6C, spurious response in clause 7.7, intermodulation characteristics in clause 7.8 and REFSENS for SUL in 7.3C shall be verified with the channel bandwidth up to 20MHz and REFSENS specified in clause 7.3I. And RAN5 followed this general principle and have completed the conformance test cases for a lot of RedCap UE receiver characteristics, e.g. ACS case 1, blocking requirements, spurious response and intermodulation characteristics.
For a RedCap UE indicating SUL band combinations, the requirements in clause 7.3C in 38.101-1 shall be verified with the channel bandwidth up to 20MHz and REFSENS specified in clause 7.3I.
Observation 1: the conformance test cases for a lot of RedCap UE receiver characteristics have been completed based on the general principle specified in clause 7.3I, e.g. ACS case 1, blocking requirements, spurious response and intermodulation characteristics.
Proposal 1: Similar to the other RedCap UE receiver characteristics, e.g. ACS, blocking and so on, for a RedCap UE indicating SUL band combinations, the requirements in clause 7.3C in 38.101-1 shall be verified with the channel bandwidth up to 20MHz and REFSENS specified in clause 7.3I.

Secondly, SUL requirements has been introduced into the spec since Rel-15. Currently, the maximum channel bandwidth for RedCap UE is up to 20MHz. The Rx requirements for RedCap UE supporting SUL are only a subset of normal UE supporting SUL, so we don’t see any technical concerns on verifying clause 7.3C with 2Rx REFSENS specified in clause 7.3I.
For 1 Rx REFSENS requirements, only sensitivity allowance ΔR1R is added due to the change from two antenna ports to single antenna port. We don’t see any impacts on SUL for the antenna port change.
Proposal 2: As SUL requirements has been introduced into the spec since Rel-15 and the maximum channel bandwidth for RedCap UE is up to 20MHz, the Rx requirements for RedCap UE supporting SUL are only a subset of normal UE supporting SUL. Thus, no technical concerns are observed about verifying clause 7.3C with REFSENS specified in clause 7.3I
Thirdly, during RAN5#97 meeting, RAN5 has confirmed the RF transmitter requirements could be verified by RedCap UE on SUL band combinations. The test cases for Tx requirements of SUL band combinations have been developed, but additional clarification is needed from RAN4 regarding this aspect for receiver requirements.
Proposal 3: If needed, RAN4 can provide some technical clarifications when replying RAN5’s LS.
Discussion on Question 2
Based on this general principle, we can easily clarify question 2 for a RedCap UE indicating SUL band combinations.
1) Reference sensitivity side conditions (UL/DL configuration) specified in clause 7.3C should be considered under the conditions that channel bandwidth up to 20MHz and REFSENS specified in 
Technical Clarification: Reference sensitivity side conditions (UL/DL configuration) which are only related to UL/DL PRB configurations (up to 20MHz) will not have the impacts on REFSENS specified in clause 7.3I.

2) Sensitivity allowance specified in Table 7.3C.2-2 and Table 7.3C.2-4 should be considered under the conditions that channel bandwidth up to 20MHz and REFSENS specified in clause 7.3I.
Technical Clarification: Sensitivity allowance specified in Table 7.3C.2-2 and Table 7.3C.2-4 are some exceptions due to harmonic interference or cross band isolation. Since these values are the relative values compared to the REFSENS, no technical concerns are observed.

3) The requirements specified in clause 7.3C for SUL band combination with HD-FDD band should be verified under the conditions that channel bandwidth up to 20MHz and REFSENS specified in clause 7.3I for corresponding HD-FDD band. 
Technical Clarification: Currently, only SUL_n24-n99 includes FDD band n24. This band combination is a special case in which SUL band n99 is part of band n24 UL frequency range. Based on RAN5’s feedback, companies are not sure whether half-duplex capability in FDD band n24 can be reported when simultaneous Rx/Tx capability in SUL_n24-n99 is reported. When UE implement one FDD band n24 duplexer, it’s possible to report band n24 half-duplex capability with simultaneous Rx/Tx capability in SUL_n24-n99. However, question is why not to report full-duplex in band n24 if one FDD band n24 duplexer is implemented. From UE implementation perspective, the logic seems self-contradictory for this corner case. Anyway, it’s up to UE implementation whether to report band n24 as full duplex FDD or half-duplex FDD when UE indicates SUL_n24-n99, so there is no need to set any restrictions on this corner case from standard perspective. 
Proposal 4: it’s proposed to clarify Q2 for RAN5 as below.
1) Reference sensitivity side conditions (UL/DL configuration) specified in clause 7.3C should be considered under the conditions that channel bandwidth up to 20MHz and REFSENS specified in clause 7.3I.
2) Sensitivity allowance specified in Table 7.3C.2-2 and Table 7.3C .2-4 should be considered under the conditions that channel bandwidth up to 20MHz and REFSENS specified in clause 7.3I.
3) The requirements specified in clause 7.3C for SUL band combination with HD-FDD band should be verified under the conditions that channel bandwidth up to 20MHz and REFSENS specified in clause 7.3I for corresponding HD-FDD band.
Discussion on whether to reply RAN5 LS
During the discussion in the RAN4#107 meeting, companies didn’t provide any technical comments or concerns. The issue raised by companies is whether RAN4 need to clarify RAN4’s specification. 
Currently, this discussion is triggered by RAN5 under RAN5’s work item “NR_redcap_plus_ARCH-UEConTest”. RAN4 was requested to clarify RAN4’s specification. 
Additionally, RAN4 is responsible to clarify RAN4’s specifications. What RAN4 replies to RAN5 is just based on what we have agreed in RAN4’s specification.
Since RAN4’s specification is clear enough without any technical concerns, it’s not good for RAN4 to stop the technical discussion and stop replying RAN5’s LS.
Referring to RAN plenary’s WF RP-212634, 
	· Moderator’s proposal for discussion in Friday GTW:
· In Rel-17, there will be no work on any RedCap specific specification update for any of the following:
1. RedCap UEs also supporting V2X/PC5 on n47
2. RedCap UEs operating in unlicensed bands
3. RedCap UEs supporting SUL 
· The specification will not contain any explicit restriction to prevent implementation of RedCap UEs with these features.
· Note: The consequence of this agreement would be:
1. If any spec change/addition is found necessary in order to enable one of the options above then it will not happen in Rel-17.



When RAN4 drafted the specification based on the sub-bullet 1 and 2 of RAN plenary’s guideline, some contradictions can be observed. Thus, we have the following maximum output power requirements for all the bands including SUL bands.
	6.2I.1	Maximum output power for RedCap 
For Redcap UE, the requirements for power class 3 specified in clause 6.2.1 apply.



Similarly, we have the following Rx requirements including SUL band combinations.
	7.1I	General
For a Redcap UE the requirements in Section 7 shall be verified with the channel bandwidth up to 20MHz and REFSENS specified in clause 7.3I.



In total, RAN4 had considered complying with RAN plenary’s guideline and completing this work item simultaneously when drafting the specifications. In other words, what we have agreed have been captured into the RAN4’s specification. 
Observation 2: RAN4 had considered complying with RAN plenary’s guideline and completing this work item simultaneously when drafting the specifications. In other words, what we have agreed have been captured into the RAN4’s specification.
Proposal 5: RAN4 should reply RAN5’s LS (R5-228034) based on the agreed RAN4’s specification.
Summary
Observation 1: the conformance test cases for a lot of RedCap UE receiver characteristics have been completed based on the general principle specified in clause 7.3I, e.g. ACS case 1, blocking requirements, spurious response and intermodulation characteristics.
Proposal 1: Similar to the other RedCap UE receiver characteristics, e.g. ACS, blocking and so on, for a RedCap UE indicating SUL band combinations, the requirements in clause 7.3C in 38.101-1 shall be verified with the channel bandwidth up to 20MHz and REFSENS specified in clause 7.3I.
Proposal 2: As SUL requirements has been introduced into the spec since Rel-15 and the maximum channel bandwidth for RedCap UE is up to 20MHz, the Rx requirements for RedCap UE supporting SUL are only a subset of normal UE supporting SUL. Thus, no technical concerns are observed about verifying clause 7.3C with REFSENS specified in clause 7.3I
Proposal 3: If needed, RAN4 can provide some technical clarifications when replying RAN5’s LS.
Proposal 4: it’s proposed to clarify Q2 for RAN5 as below.
1) Reference sensitivity side conditions (UL/DL configuration) specified in clause 7.3C should be considered under the conditions that channel bandwidth up to 20MHz and REFSENS specified in clause 7.3I.
2) Sensitivity allowance specified in Table 7.3C.2-2 and Table 7.3C .2-4 should be considered under the conditions that channel bandwidth up to 20MHz and REFSENS specified in clause 7.3I.
3) The SUL band combination with HD-FDD band specified in clause 7.3C should be verified under the conditions that channel bandwidth up to 20MHz and REFSENS specified in clause 7.3I for corresponding HD-FDD band.
Observation 2: RAN4 had considered complying with RAN plenary’s guideline and completing this work item simultaneously when drafting the specifications. In other words, what we have agreed have been captured into the RAN4’s specification.
Proposal 5: RAN4 should reply RAN5’s LS (R5-228034) based on the agreed RAN4’s specification.
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