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1 Introduction
In last meeting, this issue was discussed in RAN5 but not yet reached conclusion. In this paper, we provide the background of the current requirement and propose a solution for FR2 inter-frequency relative CSI-RSRP accuracy. 
2 Discussion
From the LS (R4-2311010) in last meeting, RAN5 mentioned that the alignment of the rough and fine beams as well as the difference in UE gain for different frequencies and the additional UE gain related parameters added to TS 38.133 in clauses B.2.1.5.2 and B.2.1.5.3 as well as in the measurement accuracy test cases in Table A.5.7.1.2.3-2 and Table A.7.7.1.2.3-2.
· A.5.7.1.2 EN-DC inter-frequency case measurement accuracy with FR2 serving cell and FR2 target cell
· A.7.7.1.2 SA inter-frequency case measurement accuracy with FR2 serving cell and FR2 target cell
For A.5.7.1.2 and A.7.7.1.2, RAN4 already specified the Mis-alignment between fine beam and rough beam (D), UE gain for different frequencies (Ginter) base on our paper (R4-2118098) in the table A.5.7.1.2.3-2 and A.7.7.1.2.3-2.

There’re two questions in LS (R4-2311010) from RAN5:
· Q1: Is the D parameter applicable only to SS-RSRP relative accuracy test requirement in test cases A.5.7.1.2 and A.7.7.1.2 or it should be also applied to SS-RSRP absolute accuracy test requirement in A.5.7.1.2 and A.7.7.1.2, and other test cases as well?
· [bookmark: _Hlk141210642]Q2: Is the Ginter parameter applicable only to SS-RSRP relative accuracy test requirement in FR2 inter-frequency measurement accuracy test cases A.5.7.1.2 and A.7.7.1.2 or it should be also applied to other FR2 inter-frequency test cases as well?
These questions are related to whether D and Ginter for relative accuracy test requirement could be extend to other test cases and requirement? 
At first, let me explain which test cases should not be considered for D and Ginter. From the discussion of R4-2118098, we knew that the D and Ginter are mainly considered for two cells (e.g., serving cell and a neighbor cell). Since there’s only one cell considered in FR2 absolute accuracy requirement. RAN4 only added D and Ginter for FR2 relative accuracy requirement. In addition, there’s no FR2 intra-frequency relative accuracy requirement in legacy. Therefore, the D and Ginter are only considered for FR2 inter-frequency test cases (A.5.7.1.2 and A.7.7.1.2).
[bookmark: _Ref141214861]Observation 1: No need to consider D and Ginter in FR2 absolute accuracy requirement due to there’s only one cell considered in test requirement.
[bookmark: _Ref141214868]Observation 2: No need to consider FR2 intra-frequency relative accuracy requirement since there’s no such requirement in legacy.

Table A.5.7.1.2.3-2: SS-RSRP relative accuracy test requirement
	
	Test requirement Notes1,2,3,4, 5, 6, 7

	Cell 3 – Cell 2
	SSB_RP3 - SSB_RP2 -δ - D - Ginter ≤ Reported RSRP(dB) ≤ SSB_RP3 - SSB_RP2 +δ + Ginter –(X) + E

	Note 1: 	SSB_RPn is the equivalent power received by an antenna with 0dBi gain at the centre of the quiet zone configured in the test for the cell n under consideration
Note 2: 	δ is the RSRP relative accuracy requirement from Table 10.1.5.1.2-1
Note 3: 	Void 
Note 4: 	X is the Spherical coverage gain difference in dB, derived as (UE Refsens - UE Spherical coverage) from TS 38.101-2 [19] clauses 7.3.2 and 7.3.4, selected according to the UE power class and operating band. X is always a negative value.
Note 5: 	D is the margin due to mis-alignment between fine beam and rough beam. D is the Rough Beam gain reduction in Rx beam peak direction from Table B.2.1.5.3-1, selected according to the UE power class. D is always a positive value.
Note 6: 	Ginter is the margin due to different antenna gain caused by frequency separation. Ginter is from Table B.2.1.5.2-1, selected according to the UE power class, and is always a positive value.
Note 7: 	E = 3 (dB) is an additional margin to account for the actual gain difference between peak direction and spherical coverage using rough beams.



Table A.7.7.1.2.3-2: SS-RSRP relative accuracy test requirement
	
	Test requirement Notes1,2,3,4, 5, 6, 7

	Cell 2 – Cell 1
	SSB_RP2 - SSB_RP1 -δ - D - Ginter ≤ Reported RSRP(dB) ≤ SSB_RP2 - SSB_RP1 +δ + Ginter –(X) + E

	Note 1: 	SSB_RPn is the equivalent power received by an antenna with 0dBi gain at the centre of the quiet zone configured in the test for the cell n under consideration
Note 2: 	δ is the RSRP relative accuracy requirement from Table 10.1.5.1.2-1
Note 3: 	Void 
Note 4: 	X is the Spherical coverage gain difference in dB, derived as (UE Refsens - UE Spherical coverage) from TS 38.101-2 [19] clauses 7.3.2 and 7.3.4, selected according to the UE power class and operating band. X is always a negative value.
Note 5: 	D is the margin due to mis-alignment between fine beam and rough beam. D is the Rough Beam gain reduction in Rx beam peak direction from Table B.2.1.5.3-1, selected according to the UE power class. D is always a positive value.
Note 6: 	Ginter is the margin due to different antenna gain caused by frequency separation. Ginter is from Table B.2.1.5.2-1, selected according to the UE power class, and is always a positive value
Note 7: 	E = 3 (dB) is an additional margin to account for the actual gain difference between peak direction and spherical coverage using rough beams.



On the other hand, which test cases should be considered for D and Ginter? In our understanding, when it comes to inter-frequency for relative accuracy requirement, we can consider both D and Ginter for the test cases like below.
· Table A.5.7.7.2.3-2: CSI-RSRP relative accuracy test requirement
· This test case include cell 2 (FR2 PSCell) and cell 3(FR2 target cell) with different frequency in ENDC mode.
· Table A.7.7.7.2.3-2: CSI-RSRP relative accuracy test requirement
· This test case include cell 1(FR2 PCell) and cell 2(FR2 target cell) with different frequency in SA mode.
According to our observation and analysis, provided the following proposal. Basically, this proposal is to reuse inter-frequency SSB-RSRP relative accuracy requirement to be applied in CSI-RS based requirement and corresponding CSI-RS changes will be in Rel-16, Rel-17 and Rel-18 CRs.
[bookmark: _Ref85657955]Proposal 1: RAN4 to consider both D and Ginter in the CSI-RSRP relative accuracy test requirement:
· Table A.5.7.7.2.3-2: CSI-RSRP relative accuracy test requirement
· Table A.7.7.7.2.3-2: CSI-RSRP relative accuracy test requirement

3 Summary
In this paper, we discuss the issue of LS (R4-2311010) from RAN5. We have the following observations and proposals.
Observation 1: No need to consider D and Ginter in FR2 absolute accuracy requirement due to there’s only one cell considered in test requirement.
Observation 2: No need to consider FR2 intra-frequency relative accuracy requirement since there’s no such requirement in legacy.
Proposal 1: RAN4 to consider both D and Ginter in the CSI-RSRP relative accuracy test requirement:
· Table A.5.7.7.2.3-2: CSI-RSRP relative accuracy test requirement
· Table A.7.7.7.2.3-2: CSI-RSRP relative accuracy test requirement

