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1. Introduction
In RAN1#113, an LS [1] was approved to RAN4 on beam application time, contents of cell switch command, TCI state activation and UE based TA measurement for LTM. One of the actions to RAN4 is to provide feedback on the RAN1 requests described in section A (beam application time), and perform the analysis described in section D (UE based TA measurement). 
In this contribution, we provide our view on issues raised by RAN1.
2. Discussion
1) Beam application time
Context of section A in RAN1 LS is duplicated here for information:
	A. Beam application time

RAN1 has made the following agreement in RAN1#113:

Agreement
· For the beam application time for Rel-18 LTM,
· Beam application time is supported, and starts after the last symbol of the PUCCH or PUSCH carrying the HARQ-ACK for the PDSCH which carries MAC-CE containing cell switch command with the beam indication for the target cell(s)
· FFS: reference SCS, i.e. serving cell and/or target cell
· At least the following components are further studied to define the beam application time
· Whether TCI state activation is received before/together with cell switch command
· Legacy values, i.e.  and BeamAppTime-r17
· RF retuning time when inter-frequency switch is performed, which is up to RAN4
· Whether the target cell is one of the current serving cells
· Cell switching time, which is defined by RAN2 and RAN4, may or may not include the potential components of beam application time above. 

RAN1 respectfully asks RAN2 and RAN4 to provide their feedback to complete the RAN1 work on beam switching time for LTM.



RAN4 is asked to provide feedback to complete RAN1 work on beam switching time for LTM. 
Beam application time (BeamAppTime-r17) is used by network to indicate UE when to apply the unified TCI indicated by DCI. Definition of BeamAppTime can be found in TS38.331:
	beamAppTime
Indicates the first slot to apply the unified TCI indicated by DCI as specified in TS 38.214 Clause 5.1.5. The value n1 means 1 symbol, n2 two symbols and so on. The first slot is at least Y symbols indicated by beamAppTime parameter after the last symbol of the acknowledgment of the joint or separate DL/UL beam indication. The same value shall be configured for all serving cells in any one of the simultaneousU-TCI-UpdateListN configured in IE CellGroupConfig based on the smallest SCS of the active BWP.


From RAN4 requirements perspective, unified TCI switch delay shall not be less than BeamAppTime-r17, which can be found in TS38.133 section 8.15.4 and 8.16.4:
	8.15	Active downlink TCI state switching delay for unified TCI
…
8.15.4	DCI based downlink TCI state switch delay
When a UE is configured with the higher layer parameter with DLorJointTCIState or UL-TCIState, activated with TCI states for downlink transmission by MAC CE indication of more than one codepoints, and receives DCI format 1_1/1_2 with or without DL assignment providing indicated TCI-State or TCI state pair in the active TCI list for a CC or all CCs with a common indicated TCI-State in the same CC list configured by simultaneousU-TCI-UpdateList1, simultaneousU-TCI-UpdateList2, simultaneousU-TCI-UpdateList3, simultaneousU-TCI-UpdateList4., the UE transmits a PUCCH with HARQ-ACK information corresponding to the DCI carrying the TCI-State indication.
If the target TCI state is known, the downlink TCI switching to the indicated DL TCI state or joint TCI state in the DCI format shall be completed starting from the first slot that is at least BeamAppTime-r17 symbols after the last symbol of the PUCCH carrying HARQ-ACK in response to the DCI triggering TCI state activation. The first slot and the BeamAppTime-r17 symbols are both determined on the carrier with the smallest SCS among the carrier(s) applying the beam indication. The value of BeamAppTime-r17 is defined in TS 38.331 [2]. The known condition for TCI state defined in clause 8.15.2 is applied.
…

8.16	Active uplink TCI state switching delay for unified TCI
…
8.16.4	DCI based uplink TCI state switch delay
When a UE is configured with the higher layer parameter with DLorJointTCIState or UL-TCIState, activated with TCI states for uplink transmission by MAC CE indication of more than one codepoints,  and receives DCI format 1_1/1_2 with or without DL assignment providing indicated TCI-State or TCI state pair in the active TCI list  for a CC or all CCs with a common indicated TCI-State in the same CC list configured by simultaneousU-TCI-UpdateList1, simultaneousU-TCI-UpdateList2, simultaneousU-TCI-UpdateList3, simultaneousU-TCI-UpdateList4, the UE transmits a PUCCH with HARQ-ACK information corresponding to the DCI carrying the TCI-State indication.
The requirements in this clause are applicable only if the DCI format indicating UL TCI state or joint TCI state switch is received by UE when
-	target TCI state is known, and
-	target TCI state is in active TCI state list, and
-	PL-RS is maintained for UL or Joint TCI state switch
If the target TCI state is known, the uplink TCI switching to the indicated UL TCI state or joint TCI state in the DCI format shall be completed starting from the first slot that is at least BeamAppTime-r17 symbols after the last symbol of the PUCCH carrying HARQ-ACK in response to the DCI triggering TCI state activation. The first slot and the BeamAppTime-_r17 symbols are both determined on the carrier with the smallest SCS among the carrier(s) applying the beam indication. The value of BeamAppTime_r17 is defined in TS 38.331 [2]. The known condition for TCI state defined in clause 8.16.2 is applied. 
If a PL-RS is associated with or included in UL TCI state or joint TCI state, the UL TCI switching and PL-RS switching shall be completed at the same time.



BeamAppTime-r17 is defined as number of symbols and its range can be found in TS38.331:
BeamAppTime-r17 ENUMERATED {n1, n2, n4, n7, n14, n28, n42, n56, n70, n84, n98, n112, n224, n336, spare2, spare1}
One of the issues related to RAN4 mentioned in the LS is about RF retuning time: 
· RF retuning time when inter-frequency switch is performed, which is up to RAN4
As baseline, LTM to an inter-frequency neighbor cell requires RF retuning before UE can actually transmit or receive according to the new TCI. It is quite straightforward that legacy RF retuning time, which is 0.5ms in FR1 and 0.25ms in FR2, can be reused here.
[bookmark: _Ref141695046]Proposal 1: RF retuning time needs to be considered in LTM to an inter-frequency neighbor cell.
[bookmark: _Ref141695049]Proposal 2: legacy RF retuning time, i.e., 0.5ms in FR1 and 0.25ms in FR2, can be reused.
 
Regarding relationship between beam application time and cell switch delay, our understanding is that beam application time indicates the earliest time that UE can transmit or receive according to the new TCI in target cell, while cell switch delay is the latest time that UE needs to finish cell switch (by sending RACH or data to target cell). Cell switch delay has been widely discussed in RAN4:
RACH based: Tdelay = Tcmd + Tprocessing / TLTM-processing + Tsearch + T∆ + Tmargin + Tuncertainity /TIU
RACH-less: Tdelay = Tcmd + Tprocessing,2 / TLTM-processing + Tsearch + T∆ + Tmargin + Tuncertainity/TIU
Although exact definition and value of each term is still being discussed in RAN4, it is our understanding that RAN4 does not need to additionally add beam application time explicitly, assuming that TCI activation is received before or together with cell switch command. 
[bookmark: _Ref141695051]Proposal 3: assuming TCI activation is received before or together with cell switch command, RAN4 does not need to additionally add beam application time explicitly in the cell switch delay.

2) UE based TA measurement
Context of section D in RAN1 LS is duplicated here for information:
	D. UE based TA measurement

RAN1 has confirmed the following working assumption, which was made in RAN1#112:

Working Assumption
From RAN 1 perspective, UE-based TA measurement (UE derives TA based on Rx timing difference between current serving cell and candidate cell as well as TA value for the current serving cell) is supported. 
· Corresponding UE capability is to be introduced to support UE-based TA measurement
· For a UE reports support of this capability, configuration of UE-based TA measurement is supported
· FFS: other impacts on RAN1 spec

RAN1 respectfully asks RAN4 to analyze the feasibility of supporting this mechanism.




Mathematically, UE can calculate the TA for target cell using Rx timing difference between current serving cell and candidate cell as well as TA value for the current serving cell. However, we cannot guarantee that UE can still meet Te requirement when transmitting UL signal to target cell. 
It was agreed in RAN4#105 that UE shall meet Te requirement for any uplink transmission after cell switch:
Issue 1-7-1: transmit timing accuracy
< Agreement >: 
· [bookmark: _Hlk118812119]Transmit timing accuracy requirements for any uplink transmission after cell switch should follow existing requirements.
Te requirements are defined in TS38.133 section 7.1:
Table 7.1.2-1: Te Timing Error Limit
	Frequency Range
	SCS of SSB signals (kHz)
	SCS of uplink signals (kHz)
	Te

	1
	15
	15
	12*64*Tc

	
	
	30
	10*64*Tc

	
	
	60
	10*64*Tc

	
	30
	15
	8*64*Tc

	
	
	30
	8*64*Tc

	
	
	60
	7*64*Tc

	2-1
	120
	60
	3.5*64*Tc

	
	
	120
	3.5*64*Tc

	
	240
	60
	3*64*Tc

	
	
	120
	3*64*Tc

	2-2
	120
	120
	3.5*64*Tc

	
	
	480
	[1.58]*64*Tc

	
	480
	120
	2.86*64*Tc

	
	
	480
	[1.35]*64*Tc

	
	
	960
	[0.90]*64*Tc

	
	960
	120
	2.80*64*Tc

	
	
	480
	[1.13]*64*Tc

	
	
	960
	[0.86]*64*Tc

	Note 1:	Tc is the basic timing unit defined in TS 38.211 [6]



For UE based TA measurement, the following uncertainties need to be considered:
· Target cell DL timing estimation error and UL transmitting error (up to Te)
· Received signal time difference estimation error (up to hundreds of Tc)
· Timing advance adjustment error (6~256 Tc)
· Cell phase synchronization error (up to 3us)
Note that above uncertainties are unknown to UE thus they cannot be compensated in new TA calculation. Therefore, UE based TA measurement cannot meet existing Te requirements.
[bookmark: _Ref141695056]Observation 1: with additional uncertainties of RSTD estimation error, TA resolution, TA adjustment error and cell phase synchronization error, which are unknown to UE thereby cannot be compensated, UE based TA measurement (based on Rx timing difference between current serving cell and candidate cell as well as TA value for the current serving cell) cannot guarantee that existing Te requirements can be met.


3. Conclusion
In this contribution, we provide discussion on RAN1 LS on LTM. After discussion, the following conclusions are provided:
Proposal 1: RF retuning time needs to be considered in LTM to an inter-frequency neighbor cell.
Proposal 2: legacy RF retuning time, i.e., 0.5ms in FR1 and 0.25ms in FR2, can be reused.
Proposal 3: assuming TCI activation is received before or together with cell switch command, RAN4 does not need to additionally add beam application time explicitly in the cell switch delay.
Observation 1: with additional uncertainties of RSTD estimation error, TA resolution, TA adjustment error and cell phase synchronization error, which are unknown to UE thereby cannot be compensated, UE based TA measurement (based on Rx timing difference between current serving cell and candidate cell as well as TA value for the current serving cell) cannot guarantee that existing Te requirements can be met.
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