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1	Introduction 
The Rel-18 work item on the enhancement of TRP/TRS methodologies and requirements for FR1 is nearing completion [1].  Two liaison statements – from RAN5 [2] and GSMA [3] – have been received, with no agreements yet achieved during the RAN4 #106bis meeting [4].  RAN4 should continue to discuss how to address the requests therein.

This contribution provides our views on TxD testing based on the RAN5 LS and on the channel bandwidth configuration requested by GSMA.
2	Discussion 
2.1	Test methodology for TxD
In their LS to RAN4, RAN5 has provided the following information [2]:

	1. Overall Description:
RAN5 thanks RAN4 for providing background on the ongoing work in RAN4 on FR1 TRP and TRS OTA test method for UE supporting TxD capability. Please find below responses from RAN5 to the questions raised by the RAN4 LS. 

Question 1: how to ensure stable TxD mode during RF MOP testing? Is sending continuously uplink power control “up” commands sufficient?

Response: In the current test procedure defined in the conducted MOP test with TxD (TS 38.521-1 V17.7.0 Test 6.2G.1), the SS sends continuous uplink power control “up” commands in every uplink scheduling instance until Pumax level is reached. 
According to clause 6.2G.1 of TS 38.521-1 Error! Reference source not found., there is no special command or message contents compared to Transmitter power measurement according to clause 6.2.1, except the fact that “P‑max” information element is not signaled.
It should also be noted that there is no explicit procedure in the test specification to ensure stable TxD mode during RF MOP testing.

Question 2: Is test mode used for TxD testing in conductive RF MOP testing.

Response: As it is known from the defined test procedures for TC 6.2G.1 in TS 38.521-1 V17.7.0, there is No Test Mode used for conducted FR1 RF testing with Tx Diversity enabled.

Question 3: Is conductive RF MOP testing for TxD based on testing 1 antenna port at a time and summing two ports or testing 2 antenna ports transmitting simultaneously.

Response: Based on the test procedure (snippet below) in sub-clause 6.2G.1.4.2 of TS 38.521-1 V17.7.0, it is seen that the MOP is measured by summing the mean power of the UE at each antenna connector in the channel bandwidth. 
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With RAN5 confirming that no test mode is used to perform conducted measurements of MOP for TxD UEs, it is quite clear that the issue with destructive superposition of signals can become a significant challenge for the radiated verification of output power for TxD devices.  This technical concerns is quite similar to the results illustrated in Figures 3 and 6 in the previous section of this paper:  there are angles where the identical signals transmitted by the two-antenna UE array superimpose destructively at the test equipment receiver.  Furthermore, with no requirement on phase coherence, this effect can occur at fixed angles when dwelling over a period of time (i.e. the phase difference between Tx1 and Tx2 drifts to a range which sets up conditions for destructive superposition).

Cyclic delay diversity techniques have been identified as a methodology to decorrelate the two signals transmitted by the TxD UE in an attempt to mitigate this issue.  Following the single azimuth cut simulation assumptions we had used in [5], we can illustrate the azimuth cut radiation pattern of the TxD UE assuming a cyclic delay of 299 ns:
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Figure 1: Azimuth cut coverage patterns for TxD with CDD=299 ns (no phase difference between Tx1 & Tx2)
Of course, with no requirement on the relative phase difference between Tx1 and Tx2 for TxD UEs, the coverage pattern is directly incluenced by this parameter, which for TxD UEs is not controlled by any requirement:
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Figure 2: Azimuth cut coverage patterns for TxD with CDD=299 ns (180 deg phase difference between Tx1 & Tx2)

It appears that it will become a very difficult task for RAN4 to specify radiated output power requirements for TxD UEs if this issue of destructive superposition is not solved.  This issue is separate from the question of how to configure the TxD UE to transmit max output power, since destructive superposition impacts the received signal at the test equipment.  Since TxD is a transmparent scheme, there is no mechanism for the network to configure the UE with a preferred transmit precoding matrix to overcome this challenge.

[bookmark: _Toc132013482][bookmark: _Toc132018590][bookmark: _Toc134622255][bookmark: _Toc134622321][bookmark: _Toc134675658][bookmark: _Toc134675758][bookmark: _Toc134676354][bookmark: _Toc142651310][bookmark: _Toc142651346][bookmark: _Toc142651491]Observation 1:	Destructive superposition of transmitted signals with the TxD scheme impacts the received signal at gNB (in the field) and at the test receiver (during the OTA test).  Since TxD is a transparent scheme, there is no mechanism for the network to configure the UE with a preferred transmit precoding matrix to overcome this challenge.

[bookmark: _Toc132013487][bookmark: _Toc132018596][bookmark: _Toc134675416][bookmark: _Toc134675659][bookmark: _Toc134675759][bookmark: _Toc134676356][bookmark: _Toc142651313][bookmark: _Toc142651349][bookmark: _Toc142651494]Proposal 1:	RAN4 should determine how to resolve the destructive superposition problem associated with testing radiated output power of TxD UEs before making any further conclusions related to the TxD radiated output power method.  If this issue cannot be resolved, then the radiated output power requirement for TxD UEs might not be a feasible requirement to define.



According to our simulation results, even when the UE employs CDD, the destructive superposition problem cannot be entirely avoided.  Furthermore, since there is no requirement on the phase difference between Tx1 and Tx2 paths for TxD UEs, this phase difference can vary over time, thereby complicating the issue further with time-domain variability.  Both from field performance and testability points of view, it is very difficult to contemplate a solution.

[bookmark: _Toc134676355][bookmark: _Toc142651311][bookmark: _Toc142651347][bookmark: _Toc142651492]Observation 2:	It may not be feasible to overcome the destructive superposition problem for TxD UEs within the scope of existing UE configurations and test methods.

This discussion seems to circle back to the state of RAN4 understanding in Rel-17, and we observe that our proposal in [6] still remains applicable to discussion today:

	Without prior knowledge of the UE architecture and independent Tx systems implementation, one can’t predict the radiated performance of a non-signalling Tx system with simultaneous operation when evaluating in a lab environment. The TxD system can be designed to optimize radiated performance characteristics e.g.: real environment with anisotropic channel conditions and realistic user cases. An arbitrarily lab test condition might result in improper or unknown phase relationship between transmitters
Observation 1:
The TxD implementation on UEs can be more complex than simply transmitting with more than one antenna simultaneously. The phase relationship between both transmitters can results on constructive or destructive interference

Proposal 1:
Evaluate TxD measuring TRP per antenna under test mode separately and sum them up.

Observation 2:
Implementing TxD in a system where a multiplicity of antennas (more than 2) can be selected, might have proprietary switching mechanisms that goes beyond signalling or simple test commands that can be reproduced by test labs.



[bookmark: _Toc134676357][bookmark: _Toc142651314][bookmark: _Toc142651350][bookmark: _Toc142651495]Proposal 2:	RAN4 should consider defining TRP for TxD devices based on measurements of TRP per antenna and summed up as a post-processing steps.  A new test mode may be necessary to achieve this.

[bookmark: _Toc142651315]As indicated on issue 1-3-2 [7], there are proposals to address the issue of phase shift that might affect 2Tx based TxD.
[bookmark: _Toc142651316][bookmark: _Toc142651317][bookmark: _Toc142651318][bookmark: _Toc142651319][bookmark: _Toc142651320][bookmark: _Toc142651321][bookmark: _Toc142651322]In both proposals test modes are considered to mitigate the issue related to phase shift (or drift). The phase shift between antennas can be caused by different PA loading, thermal effects on PA and RF Front-end, different dielectric loading in one or both antennas, e.g.: head and hand dielectric loading, etc.  To be able to have a test command that can mitigate such UE phase drift autonomously, firstly a phase detection mechanism needs to be in place. Secondly a bus controlled dynamic RF phase shifter must be part of the RF Front-end architecture.  Neither of these features are expected to be part of all UEs RF Front-end archtectures, therefore adopting a test command to mitigate 2Tx phase shift can’t be considered an universal solution.

[bookmark: _Toc142651312][bookmark: _Toc142651348][bookmark: _Toc142651493]Observation 3:	The adoption of test commands to mitigate the issue of 2Tx based TxD phase shift, requires RF Front-end architecture equipped with independent RF signal phase detector and  dynamic phase shifter for both RF paths, and dedicated algorithm. These features are not expected to be found in all UEs.

[bookmark: _Toc142651323][bookmark: _Toc142651351][bookmark: _Toc142651496]Proposal 3:	RAN4 should not consider the utilization of test commands to mitigate 2Tx based TxD phase drift, since HW/SW requirements are not mandatory or present in all UEs.

2.3	Testing configuration requested by GSMA
The GSMA, in their LS to RAN4 [3], have requested 3GPP to define additional CBW configurations (20 MHz and 10 MHz) for TRS requirements:

	Summary
GSMA TSG Antenna Performance sub group, has been informed about progress of 5G NR OTA WI  for FR1 in 3GPP RAN 4
The GSMA TSGAP has concerns on the test configuration defined for TRS (TIS) since only 100 MHz is used as the Channel Bandwidth for n78. GSMA TSGAP understands that 20 MHz is more appropriate to be used as CBW for test purposes. 
Using 20 MHz as CBW will allow 5G NR test results to be compared with LTE test results which are already tested with 20MHz. 
Other NR bands may only support 20 MHz so it would be appropriate to test all band with same configuration. 
GSMA TSGAP would like to inform 3GPP RAN 4 and RAN 5 that both CTIA and GSMA have adopted the use of 20 MHz channel bandwidth for TRS testing  in  high and mid bands ( e.g. n78) and 10 MHz in low bands ( e.g. n28) .   
Action 
GSMA TSGAP would like to kindly ask 3GPP RAN4 to update their test specs to include the TRS with 20MHz and 10MHz  CBW as described above 



Considering the unwelcome increase of test time associated with adding these CBWs, it is not preferred to introduce them as additional test cases in the TRS test procedure.  On the other hand, it can be valuable to GSMA to know that the TRS requirement can be scaled according to the CBW.

[bookmark: _Toc132013488][bookmark: _Toc132018597][bookmark: _Toc134675417][bookmark: _Toc134675660][bookmark: _Toc134675760][bookmark: _Toc134676358][bookmark: _Toc142651324][bookmark: _Toc142651352][bookmark: _Toc142651497] Proposal 4:	RAN4 should not introduce additional test conditions or requirements for CBWs other than ones already agreed in the work item. It can be valuable to GSMA to know that the TRS requirement can be scaled according to the CBW, and this information can be provided to GSMA in a response LS.

3	Conclusions
This contribution provides our views on the test methodology for radiated power of UL MIMO capable devices, motivates the proposal with a simulation study and measurement results, and proposes the spherical coverage EIPR metric to be used for the radiated UL MIMO requirement The following observations and proposals are made:

Observation 1:	Destructive superposition of transmitted signals with the TxD scheme impacts the received signal at gNB (in the field) and at the test receiver (during the OTA test).  Since TxD is a transparent scheme, there is no mechanism for the network to configure the UE with a preferred transmit precoding matrix to overcome this challenge.
Observation 2:	It may not be feasible to overcome the destructive superposition problem for TxD UEs within the scope of existing UE configurations and test methods.
Observation 3:	The adoption of test commands to mitigate the issue of 2Tx based TxD phase shift, requires RF Front-end architecture equipped with independent RF signal phase detector and  dynamic phase shifter for both RF paths, and dedicated algorithm. These features are not expected to be found in all UEs.


Proposal 1:	RAN4 should determine how to resolve the destructive superposition problem associated with testing radiated output power of TxD UEs before making any further conclusions related to the TxD radiated output power method.  If this issue cannot be resolved, then the radiated output power requirement for TxD UEs might not be a feasible requirement to define.
Proposal 2:	RAN4 should consider defining TRP for TxD devices based on measurements of TRP per antenna and summed up as a post-processing steps.  A new test mode may be necessary to achieve this.
Proposal 3:	RAN4 should not consider the utilization of test commands to mitigate 2Tx based TxD phase drift, since HW/SW requirements are not mandatory or present in all UEs.
Proposal 4:	RAN4 should not introduce additional test conditions or requirements for CBWs other than ones already agreed in the work item. It can be valuable to GSMA to know that the TRS requirement can be scaled according to the CBW, and this information can be provided to GSMA in a response LS.
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3. Measure the sum of the mean power of the UE at each antenna connector in the channel bandwidth of the radio
access mode. The period of measurement shall be at least the continuous duration of one active sub-frame (1ms)
and in the uplink symbols. For TDD symbols with transient periods are not under test.




